تاریخ انتشار: ۱۹:۳۴ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۸
در همایش «ﻣﻨﺎﻃﻖ آزاد، وﯾﮋه و ﺗﻮﺳﻌﻪ همکاری‌های اﻗﺘﺼﺎدی ﺑﺎ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻫﻤﺴﺎﯾﻪ» مطرح شد؛

مناطق آزاد و ویژه، پیشقراولان توسعه اقتصادی کشور

همایش دو روزه "ﻣﻨﺎﻃﻖ آزاد، وﯾﮋه و ﺗﻮﺳﻌﻪ همکاری‌های اﻗﺘﺼﺎدی ﺑﺎ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻫﻤﺴﺎﯾﻪ"، با هدف ﺗﻮﺻﯿﻒ و ﻣﻌﺮﻓﯽ ظرفیت‌ها و ویژگی‌های موافقت‌نامه اتحادیه اوراسیا، با حضور وزیر نیرو، مسئولان و مدیران مناطق آزاد صبح امروز در ﻣﺮﮐﺰ همایش‌های بین‌المللی صداوسیما آغاز بکار کرد.

اقتصاد ۲۴ - این همایش با هدف آشناسازی مدیران مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و فعالان اقتصادی با چارچوب‌های همکاری کشور‌های عضو اتحادیه اوراسیا و از طرف دیگر آشنا کردن تجار داخلی و تجار اوراسیا با ظرفیت‌های مناطق آزاد در ایران برگزار شد.

این همایش که با حضور و سخنرانی مسئولانی همچون وزیر نیرو، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، مدیر کل همکاری های اقتصادی چندجانبه و بین المللی وزارت خارجه، رئیس اتاق ایران، همراه بود، نقش مهم و تاثیرگذاری در جهت آشنایی فعالان اقتصادی با مناطق آزاد و ویژه ایران و ظرفیت های اتحادیه اوراسیا در توسعه اقتصادی ایران ایفا خواهد کرد.

معاون امور اقتصادی وزیر اقتصاد در این همایش با تاکید بر ضرورت توسعه اقتصاد هوشمند در جهان گفت: پیمان‌های چندجانبه از سال‌های گذشته در میان کشورها ایجاد شده است. در ایران از زمان انقلاب تاکنون موافقتنامه اوراسیا بزرگترین تحول در این زمینه محسوب می‌شود.

محمدعلی دهقان دهنوی با بیان اینکه موافقتنامه اتحادیه اوراسیا در قالب تجارت آزاد و ترجیحی عمل می‌کند، خاطرنشان کرد: زنجیره‌های عرضه بین مناطق اقتصادی شکل گرفته و از طریق این موافقتنامه‌ها و عضویت‌ها در اتحادیه‌های بین‌المللی به بازارهای مصرف می‌رسند .

مناطق آزاد و ویژه پیشروان توسعه اقتصادی کشور


مرتضی بانک، مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز در این نشست با بیان تفاوت‌های توافقنامه‌های تجاری، مهم‌ترین نوع موافقت‌نامه‌ها را از نوع موافقت‌نامه‌های چندجانبه دانست که کلیدی‌ترین ابزار توسعه مبادلات تجاری فی‌مابین کشور‌ها هستند و در سه دهه اخیر رشد چشم‌گیری داشته است.

بانک گفت: موافقت‌نامه‌های تجاری منطقه‌ای با تأثیر مستقیم بر تجارت و اقتصاد و تأثیر غیرمستقیم در سیاست و امنیت یکی از برترین ابزار‌های توسعه است که جمهوری اسلامی ایران نیز در حال حاضر از طریق ۳ موافقت‌نامه همکاری‌های خود را در این حوزه شروع و گام‌هایی برداشته است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خاطرنشان کرد: موافقت‌نامه تجاری میان ایران و کشور‌های اوراسیا که از آبان ۹۸ وارد فاز عملیاتی شده دسترسی فعالان اقتصادی کشور به بازار ۳۳۰ میلیاردی ۵ کشور روسیه، بلاروس، قرقیزستان، قزاقستان، ارمنستان را جهت صادرات مهیا کرده است. همچنین با توجه به ظرفیت ۵۴۰ میلیارد دلاری تولیدکنندگان این کشورها، امکان تأمین بخش قابل‌توجهی از نیاز‌های ضروری کشور باقیمت پایین‌تر نسبت به دیگر کشور‌ها به وجود آمده است.
 

وی افزود: این موافقت‌نامه با هدف آزادسازی و تأثیر تجارت و کالا از طریق ایجاد بستری برای تشکیل منطقه آزاد تجاری، حمایت از همکاری‌های اقتصادی و تجاری طرفین در دستور کار قرارگرفته است. مناطق آزاد و ویژه به‌عنوان پیشرو در توسعه اقتصادی کشور و در راستای تحقق اهداف این موافقت‌نامه، با تکیه‌ بر مزیت‌های قانونی خود، زمینه‌سازی جهت برقراری امکان نفوذ به بازار‌های اوراسیا را در سرفصل برنامه‌های عملیاتی خود قرار داده‌اند.

مشاور رئیس‌جمهور با اشاره به مشکلات پیش روی فعالان اقتصادی، از جمله آنان ارتباطات بانکی را مطرح کرد و گفت: ایجاد بانک آشور با مقدماتی که انجام‌شده می‌تواند کمک مؤثری در این زمینه باشد.

وی همچنین در این همایش بیان کرد: امید است علی‌رغم وجود تحریم‌های ظالمانه آمریکا و اقدامات ناجوانمردانه کشور‌های سلطه‌طلب این موافقت‌نامه مسیری برون‌زایی و برونگرایی هرچه بیشتر اقتصاد کشور را فراهم آورد.

موافقت‌نامه اوراسیا به سرنوشت پیمان اکو و D۸ دچار نشود

 
رضا اردکانیان، وزیر نیرو هم طی سخنانی در این همایش گفت: موضوع توسعه در وهله اصلی خود به توسعه منابع انسانی وابسته است و بخش نسبتاً ساده توسعه، توسعه فیزیکی و سازه‌ای است.

اردکانیان با اشاره به اینکه عضویت ما در اتحادیه اوراسیا به شکل آزمایشی از پنجم آبان ماه آغاز شد و باید بپذیریم که هم دولت و هم بخش خصوصی با یکدیگر پیوستگی داشته و کاری کنند تا این موافقت‌نامه به سرنوشت موافقت‌نامه‌های قبلی دچار نشود گفت: هرچند تاکنون میزان قابل‌توجهی از زمان را از دست‌ داده‌ایم، چون وقتی به ظرفیت‌های کشور نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که باید به روند کار سرعت بیشتری دهیم.
 

وزیر نیرو همچنین در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران، حضور ایران در اتحادیه اوراسیا را اولین مشارکت کشورمان در یک موافقت‌نامه بزرگ بین‌المللی دانست که ۴۰ کشور مانند هند در صف عضویت آن هستند و گفت: بازار هدف این اتحادیه با جمعیتی بالغ‌ بر ۲۰۰ میلیون نفر در صورت اجرایی و عملیاتی شدن می‌تواند ما را از فشار تحریم‌ها رها کرده و در اشتغال مؤثر باشد.

در حاشیه این ﻫﻤﺎﯾﺶ، ﻧﻤﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ با هدف اﯾﺠﺎد ﻓﺮﺻﺖ ﻣﻠﻤﻮس ﺑﺮای ﻣﻌﺮﻓﯽ ﻫﺮ چه‌بهتر مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و فعالیت‌های اقتصادی برپا شد که مرتضی بانک، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و مدیران و فعالان اقتصادی از آن بازدید و از نزدیک با فعالیت‌ها و برخی تولیدات آشنا شدند.
 

در بخش بعدی این همایش پس از توضیحات محمد خضرائی منش، مدیر توسعه سرمایه گذاری و انتقال فناوری شورایعالی مناطق آزاد در مورد امتیازات تجاری اوراسیا، احمد جمالی، معاون اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد نیز به بررسی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی  در کشورهای دیگر پرداخت و پس از آن پنل های معرفی امکانات و فرصت‌ها در مناطق آزاد در راستای تشریح ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های مناطق با حضور مدیران عامل مناطق آزاد انزلی، ارس، چابهار و ماکو تشکیل شد که علاوه بر آن به سؤالات حضار و فعالان اقتصادی نیز پاسخ داده شد.

این همایش دو روزه فردا به کار خود خاتمه می‌دهد.
ارسال نظر