تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح کرد؛

بازی غرب با ویروس کرونا برای ضربه به اقتصاد چین/ جبران خسارت‌های اقتصادی با اضافه کاری چینی‌ها

حریری گفت: دولت چین خیلی خوب توانسته ویروس کرونا را کنترل کند، اما هیچ کس آنفولانزای خوکی را ویروس آمریکایی نامگذاری نکرد، اما جو رسانه‌ای، کرونا را ویروس چینی جا انداخته است که بخشی از آن به شیطنت رسانه‌ای هم مربوط است.

اقتصاد ۲۴- کرونا ویروس همچنان در صدر خبر‌ها و نگرانی‌های مردم در سراسر جهان قرار دارد، ویروسی که اگرچه هنوز تلفات مرگ و میر آن به نسبت سایر بیماری‌های فراگیر کمتر است، اما هراس آن بر افکار عمومی همه شئون زیستی مردم در همه جای دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. این ویروس، اما بر اقتصاد کشوری که دومین اقتصاد بزرگ دنیاست تاثیرگذار بوده است. به بیان دیگر تاثیر این ویروس بر اقتصاد بسیاری از کشور‌های مرتبط با اقتصاد چین قابل بررسی است، موضوعی که می‌تواند بر تجارت ایران و چین نیز اثرگذار باشد.
 
طبق گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین به اقتصاد ۲۴ ، حدود ۲۵ درصد از صادرات غیر نفتی ایران به چین است که البته باید دید این ویروس تا چه اندازه می‌تواند بر این تجارت اثرگذار باشد.

از سوی دیگر هر چند برخی معتقدند این ویروس می‌تواند یک حمله بیولوژیکی از سوی آمریکا باشد و در شرایطی که شرکت‌های چندملیتی که در جنگ تجاری آمریکا علیه چین، با سخت جانی حاضر به ترک این کشور نشده بودند اکنون ناچار هستند که کسب و کار خود را تعطیل و پرسنل شان را به خانه فراخوانند، موضوع که به نظر می‌رسد اقتصاد چین و به تبع آن اقتصاد سایر کشور‌ها را تحت تاثیر خود قرار داده است.
 
اما در این بین کارشناسانی نیز معتقدند برخی شیطنت‌های رسانه‌ای ابعاد این ویروس را بزرگتر از آنچه که هست نشان می‌دهند، موضوعی که شاید منفعت اقتصادی برخی کشور‌ها را در پی داشته باشد.
 
هر چند باید در نظر داشت که چینی‌ها برخلاف بسیاری از کشور‌های دیگر تا به اینجا در مدیریت بحران، نمره قبولی گرفته اند اما باید دید می‌توانند به طور کامل این بیماری را از پا در آورند؟


شرایط چه زمانی عادی می‌شود؟


مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: مشکلات اقتصادی به وجود آمده ناشی از ویروس کرونا موقتی است. بیماری سارس در سال ۲۰۱۳ حدود ۹ تا ۱۵ ماه طول کشید، اما در آن زمان رسانه‌های ارتباطی مانند امروز به موضوع نمی‌پرداختند.

وی با بیان اینکه پیش بینی می‌شود تا بین ۲ تا ۳ هفته آینده مشکلات ناشی از این ویروس برطرف شود و تعداد قربانیان از روز گذشته روند نزولی به خود گرفته است، گفت: نکته دیگر این است که شیوع این بیماری با تعطیلات سال نوی چینی مصادف شد که در شرایط عادی هم بین دو تا سه هفته تولیدات و در کل اقتصاد چین را به حالت نیمه تعطیل در می‌آورد؛ بنابراین در شرایط فعلی هنوز نمی‌توان تاثیرات کرونا و تعطیلات سال نو را بر اقتصاد بین الملل در بخش تولید به طور دقیق تفکیک کرد.


جبران خسارت با اضافه کاری چینی ها؟


حریری تصریح کرد: هر سال مواد خام و انرژی در این موقع سال به دلیل تقاضای کمتر در این کشور و همزمان با تعطیلات سال نو ارزان می‌شد، اما در هر حال این بیماری توانست برخی خطوط تعطیلی ناپذیر چین را هم تعطیل کند.

وی افزود: همچنین تولید در کشور‌های دیگر دنیا به‌روز است و آن‌ها جنسی را انبار نمی‌کنند، بنابراین بسیاری از خطوط تولیدی دنیا که وابسته به قطعات منفصله چینی بوده اند از این ویروس لطمه خورده اند، اما هنوز برآورد دقیقی از میزان خسارت وارد آمده احصا نشده است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه برنامه‌ای از سوی دولت چین برای جبران خسارات کرونا ویروس به اقتصاد این کشور اعلام نشده است، افزود: کافی است چین برای جبران تعطیلات کرونا از آخر فوریه یک ساعت به ساعت کاری اضافه کند و یا یک روز از تعطیلات آخر هفته کم کند تا بتواند این خسارت را جبران کند که البته این احتمال نیز وجود دارد.


تجارت ایران و چین زیر سایه کرونا


حریری اظهار کرد: ویروس کرونا اثر چشمگیری در تجارت ایران و چین نداشته است، اما به اندازه حجم مبادلات تاثیراتی را گذاشته است. ما به چین مواد خام و انرژی صادر می‌کنیم و حدود ۲۵ درصد از صادرات غیر نفتی ما به چین صادر می‌شود که البته می‌توان در ماه‌های بعد کسری صادرات به این کشور را جبران کرد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین افزود: واردات ما از چین به ماشین آلات و قطعات منفصله ختم می‌شود که اثری در آن نخواهد داشت. در حال حاضر هیچ کالای مصرفی از چین وارد نمی‌شود. حدود یک سال و نیم است که ورود ۱۴۰۰ قلم کالای مصرفی به کشور ممنوع است. اگر کالای مصرفی هم دیده می‌شود به صورت قاچاق وارد می‌شود.


کالا‌های چینی، کرونا ویروس منتقل می‌کنند؟


وی در خصوص احتمال خطر انتقال کرونا ویروس از طریق کالای مصرفی چین نیز گفت: در این خصوص پزشکان باید نظر قطعی دهند، اما به طور کلی ویروس تنفسی کرونا نمی‌تواند از طریق کالایی که دو ماه روی کشتی بوده و چند مدت در گمرک معطل مانده است، به کشور وارد شود.
 
حریری یادآور شد: این مسائل معمولاً توسط شایعه پراکنان انجام می‌شود و هیچ مبنای علمی ندارد. به نظر می‌رسد نباید به این دست از شایعات غیر موجه دامن زد.


کرونا، ویروسی که با رسانه‌ها بزرگ شد


رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با بیان اینکه ویروس کرونا به نسبت سایر ویروس‌های معروف بزرگ نیست، افزود: تا امروز این ویروس حدود ۸۰۰ نفر کشته داده است، اما کافی است به آمار سایر بیماری‌ها رجوع کنید، می‌بینید ویروس جنون گاوی که از انگلیس و اروپای تمیز و متمدن شروع شد تلفاتی به مراتب بیشتر داشت. آنفولانزای خوکی که از آمریکا شروع شد حدود ۱۰ هزار کشته در یک بازه حدود یک سال و نیم داشت.
 
حریری تاکید کرد: بخشی از ماجرای کرونا از طریق شیطنت‌های رسانه‌های غربی و فضای مجازی بزرگ‌تر از اصل ماجرا شد، وگرنه سایر ویروس‌ها از جمله ایبولا در آفریقا، آنفولانزای خوکی، آنفولانزای پرندگان (M1H1) و... بسیار گسترده‌تر و کشنده‌تر از کرونا ویروس بودند.
 
وی یادآور شد: به نظر می‌رسد دولت چین خیلی خوب توانسته ویروس کرونا را کنترل کند، اما هیچ کس آنفولانزای خوکی را ویروس آمریکایی نامگذاری نکرد، اما جو رسانه‌ای کرونا را ویروس چینی جا انداخته است که بخشی از آن به شیطنت رسانه‌ای هم مربوط است.
 
ارسال نظر