تاریخ انتشار: ۰۶:۴۴ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۸
عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح کرد؛

چرا خرید نفت ایران از سوی چین به نصف رسیده است؟/ آینده نفت ایران چه خواهد شد؟

ساعدی گفت: در دو سال اخیر، نوع بودجه‌نویسی واقع‌بینانه‌تر شده و می‌بینیم که دولتمردان وابستگی بودجه به نفت را به میزان قابل توجهی کاهش دادند که هرچند این موضوع می‌بایست خیلی پیش از این‌ها صورت می‌گرفت، اما اکنون هم، اتفاق مبارکی است که به‌وقوع پیوسته است.

 

محمد آیتی، اقتصاد۲۴- آمار و ارقام‌ نشان می‌دهد که خرید نفت از ایران توسط چین در سال ۲۰۱۹ به نسبت سال ۲۰۱۸ نصف شده است.

بر اساس آمار‌های گمرک چین، پکن در دسامبر ۲۰۱۹ حدود ۴۰۵ هزار تن نفت از ایران خریده است و به‌طور کلی در این سال ۱۴.۷۷ میلیون تن نفت از ایران خرید داشته که نسبت به سال ۲۰۱۸ حدوداً نصف شده است.


چین علی‌رغم فشار‌های آمریکا برای نخریدن نفت از ایران، در سال ۲۰۱۹ به خرید این محصول از ایران ادامه داد، اما احتمالاً بیشتر این خرید‌ها به ذخایر دولتی این کشور وارد شده است.

حال سوال اصلی اینجاست که چرا چین با وجود روابط نزدیک سیاسی که با ایران دارد، خرید نفت از ایران را میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش داده است؟

قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در این خصوص به اقتصاد۲۴ گفت: چین جزو آن هشت کشوری بود که برای خرید نفت ایران معاف از تحریم‌های اعمالی آمریکا شد. هرچند آن معافیت تنها شش ماه برقرار بود، اما هم در آن زمان و هم پس از آن، شاهد این بودیم که چین آن‌طور که باید و شاید از ایران نفت نخرید.

وی افزود: چین به‌عنوان یک قطب بزرگ اقتصادی همیشه منافع خود را دنبال می‌کند، از این‌رو وقتی عربستان روی به صادرات بیشتر نفت آن هم با قیمت پایین‌تر آورد، چین، هند، کره‌جنوبی و... بیشتر مشتری خرید نفت آن‌ها شدند.

رییس مجمع نمایندگان استان خوزستان تصریح کرد: به‌هرحال رقابت‌های اقتصادی بین کشور‌ها وجود داشته است، هرچند که می‌دانیم برخی رفتار‌های کشور‌های منطقه، آمریکا و هم‌پیمانانش برای تضعیف هرچه بیشتر اقتصاد ایران است تا به این منظور بتوانند نظام سیاسی کشور را منزوی‌تر کنند که خوشبختانه تصمیمات کلان مدیران ارشد نظام تا حدود زیادی این تهدید‌ها را دفع کرده است.

ساعدی اظهار داشت: ما نمی‌توانیم از کشوری به‌خاطر اینکه دوست سیاسی ما است توقع داشته باشیم که از منافع اقتصادی خود بگذرد، هرچند که می‌توان انتظار داشت تا حدودی کمک کند. حال با این وضعیتی که آمریکا و هم‌پیمانانش بر علیه ما وضع کردند و همه می‌دانیم که در این جنگ اقتصادی قرار گرفته‌ایم و نمی‌توانیم به‌راحتی نفت بفروشیم و حتی اگر فروختیم نمی‌توانیم به مانند گذشته و بی‌دردسر ارز را به کشور انتقال دهیم باید فکر یک راه‌حل اساسی بود؛ آن مسیر، عدم‌وابستگی به این محصول است.

وی یادآور شد: عده‌ای متعدداً و مکرراً می‌پرسند که آینده نفت ایران چه خواهد شد؟ باید در جواب این افراد گفت فعلاً با شرایط حاکم بین‌المللی فقط باید به رونق تولید، خودکفایی، کم‌کردن میزان واردات و افزایش صادرات محصولاتی که پیش از این خیلی به آن فکر نکردیم، بپردازیم. اگر این راه دنبال شود آنگاه با رشد اقتصادی مواجه خواهیم شد و ذهن‌ها کمتر به سمت فروش نفت خواهد رفت.

عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه عنوان کرد: در دو سال اخیر، نوع بودجه‌نویسی واقع‌بینانه‌تر شده و می‌بینیم که دولتمردان وابستگی بودجه به نفت را به میزان قابل توجهی کاهش دادند که هرچند این موضوع می‌بایست خیلی پیش از این‌ها صورت می‌گرفت، اما اکنون هم، اتفاق مبارکی است که به‌وقوع پیوسته است.


بیشتر بخوانید:

چگونه از اقتصاد نفتی عبور کنیم؟


 

ساعدی در پایان گفت: ما باید اقتصادی پویا داشته باشیم و فقط به امید خام‌فروشی نباشیم. وقتی اقتصاد شرایط خوبی به خود گرفت و در ادامه ان‌شاالله محدویت‌های اقتصادی علیه ایران برداشته شد، شرایطی به مراتب بهتر را تجربه خواهیم کرد که این موضوع زمانی رخ خواهد داد که بودجه‌نویسی‌ها واقعی و حمایت از تولید داخلی جدی شود. شک ندارم اگر بخواهیم دشمنان کشور را به عقب برانیم باید به آن‌ها ثابت کنیم که ما فقط متکی به نفت نیستیم.

 

ارسال نظر