اقتصاد ۲۴- بر اساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی، مدیران بانکی که از اجرای محدودیتهای اعمال شده برای نقل و انتقالات پولی که به منظور مدیریت ریال و کنترل بازار ارز صورت گرفته، تخطی کنند، بدون هیچ اغماضی عزل خواهند شد.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر برنامه مقابله با پولشویی، گفت: با وجود اینکه در چند روز اخیر دستور پیگیری مبدا پولهای انتقالی بالای یک میلیارد تومان صادر شده، اما برخی رئیسان شعب در این زمینه تخلف میکنند که امروز اسامی آنها را گرفته و از مدیران عامل بانکها میخواهم که آنان را عزل کنند.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر برنامه مقابله با پولشویی، گفت: با وجود اینکه در چند روز اخیر دستور پیگیری مبدا پولهای انتقالی بالای یک میلیارد تومان صادر شده، اما برخی رئیسان شعب در این زمینه تخلف میکنند که امروز اسامی آنها را گرفته و از مدیران عامل بانکها میخواهم که آنان را عزل کنند.
عبدالناصر همتی افزود: برنامه بانک مرکزی آن است که با بهبود نظارت اجازه ندهد منابع بانکها و موسسات اعتباری در مسیر انباشت ریسک، در مسیر فساد و پولشویی و در مسیر گسترش نابرابری تخصیص داده شود که حرکت در جهت عکس اهداف اقتصاد مقاومتی است.
برای کنترل بازار ارز، باید محدودیتها را اعمال کرد
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به اقدام رئیس کل بانک مرکزی در عزل مدیران بانکی متخلف، اظهار داشت: با توجه به وضعیت این روزهای بازار ارز، لزوم مدیریت ریال بیش از هر زمانی حس میشود، برای اجرایی کردن همین موضوع، بانک مرکزی برای نقل و انتقالات بالای یک میلیارد تومان در شعب بانکها ارائه اسناد را اجباری کرد، اما مشاهده میشود بعد از این ابلاغ بانک مرکزی برخی از مدیران بانکی در اجرای این مصوبه مقاومت میکنند و به همین خاطر حکم عزل این افراد صادر شده است.
وی افزود: در حال حاضر بانک مرکزی محدودیتهای زیادی را برای مبادلات بانکی اجرایی کرده که اجرای همه این موارد ضروری است، چرا که اگر قدری مراعات در این فقره انجام شود، کنترل و مدیریت بازار ارز از دست میرود، از سوی دیگر ایران تنها کشوری است که در آن نقل و انتقالات بانکی غیر شفاف است و بانک برای جابه جایی پول اسنادی را نمیخواهد، شما در هر جای دنیا اگر بخواهید پول به حساب خود بریزد یا از آن برداشت کنید باید منشا و مقصد آن اعلام کنید، اما در کشورمان خیلی راحت افراد مبالغ میلیاردی جابه جا میکنند، بدون اینکه معلوم شود مبدا و مقصد این پولها کجاست و چنین عملی مصداق پولشویی است.
شقاقی با بیان اینکه در این زمینه بانک مرکزی با یک تعارض منافع روبرو است، گفت: از سو بانک مرکزی به دنبال ایجاد شفافیت در نظام بانکی و نقل و انتقالات پولی است و برای همین نیز مقررات جدید مبارزه با پولشویی اجرایی شده، اما از سوی دیگر به دلیل اینکه بانکها با ناترازی مالی روبرو هستند، نمیخواهند با اجرای این مصوبه از منابع درآمدی خود بکاهند، بنابراین به نحوی قصد دارند قانون را دور بزنند.
اینکارشناس مسائل اقتصادی بیان داشت: برخی از مدیران شعب از مشتریهای خاص خود این اسناد را برای جابه جایی مبالغ بالای یک میلیارد تومان طلب نمیکنند، چراکه از این امر واهمه دارند، در صورت اجرایی چنین درخواستی این افراد سرمایههای خود را از بانک بیرون بکشند و وضعیت ناترازی بانکها از گذشته نیز وخیمتر شود، برای همین موضوع نیز است که در برابر اجرای این ابلاغیه بانک مرکزی در قبال نقل و انتقال مبالغ بالای یک میلیارد تومان مقاومت میکنند.
وی اضافه کرد: بانکها امروز با توجه به مشکلاتی که با آنها روبرو هستند، در شرایط مناسبی قرار ندارند، بنابراین نیاز است تا نظارت بر آنها تشدید شود تا وضعیتشان سروسامانی بگیرد، از سویی بانکها باید اموال مازاد خود را واگذار کرده و دست از بنگاهداری بردارند و تنها به وظیفه اصلی خود یعنی بانکداری بپردازند.
نیمی از درآمد اعلامی بانکها موهومی است
شقاقی با تاکید بر اینکه بین ۴۰ تا ۶۰ درصد درآمدهای اعلام بانکها موهومی و غیر واقعی است، گفت: بانکها به دلیل اینکه کفه بدهی آنها نسبت به درآمدها سنگینی میکند، اقدام به ایجاد داراییهای موهومی و غیر واقعی میکنند، در این رابطه بخشی از داراییو درآمدهای بانکها فریز شده، آنها تسهیلاتی را دادهاند، آن هم به مبلغ کلان، اما گیرندگان، اقساط را پرداخت نمیکنند، اما بانکها اصل و سود را جزء درآمدهای خود حساب میکنند، که به هیچ عنوان مبنایی ندارد، بانکها با این اقدام بدهیهای خود را نشان میدهند که کم شده، در حالیکه در واقعیت این امر رخ نداده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نظام بانکی نیاز به یک اصلا p ساختار جدی دارد، اذعان داشت: به دلیل اینکه طی سالهای گذشته بانکها از اجرای اهداف اولیه خود دور شدهاند، لازم است در رویکردهای اجراییآنان یک بازنگری جدی صورت گیرد، تا اوضاع آنها از وضعیت فعلی وخیمتر نشود، چرا که آنها امروز به هیچ عنوان از شرایط خوبی برخوردار نیستند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه بانک مرکزی با مدیریتی که بر بازار ارز اعمال کرده، تا کنون توانسته به طور نسبی بازار را کنترل و مدیریت کند، افزود:، اما در این راستا بانکها نیز باید محدودیتهایی که برای مدیریت و حفظ ارزش ریال وضع شده را نیز اجرایی کنند، چرا که بانک مرکزی به تنهایی از عهده انجام این همه کار بر نمیآید و نظام بانکی نیز در این رابطه باید کمک حال نهاد ناظر شبکه مالی و پولی کشور باشد.
شقاقی افزود: مدیریت ریال و حفظ ارزش آن باید با جدیت هر چه تمامتر از سوی بانک مرکزی دنبال شود، چرا که اگر تعللی در انجام این کار صورت گیرد، قطعا مدیریت بازار ارز و کنترل قیمت دلار کار بسیار سختی خواهد شد.
منبع: فرارو