اقتصاد ۲۴- شیوع ویروس کرونا در کشور علاوه بر تبعات منفی اجتماعی و بهداشتی، باعث رکود قابل ملاحظه در کسب و کارهای سنتی شده و اقتصاد شب عید اصناف مختلف را تحت تأثیر قرار داده است.
در فرهنگ ملی ما، روزهای پایانی سال مصادف با رشد خرید کالا و استقبال از تعطیلات نوروزی است، ولی امسال سایه ترس از ابتلا به ویروس کرونا موجب کاهش مراجعه مردم به بازار و در نتیجه رکود سنگین کسب و کار اصناف شده است.
رستههای صنفی مرتبط با مواد غذایی آماده، خدمات ورزشی، خدمات حمل و نقل درون شهری، پوشاک و تزئینات منزل ظرف دو هفته اخیر با افت قابل ملاحظه تقاضای مردم روبرو شده اند که ناشی از نگرانی جامعه از حضور در مراکز تجمع و رعایت بهداشت عمومی است.
همزمان با انتشار گسترده اخبار رسمی و شایعات پیرامون ویروس کرونا در کشور، مراجعه مردم به بازارها برای خرید برخی کالاها و خدمات کاهش یافته و این امر موجب نگرانی جامعه اصناف شده است.
صنوفی که ارتباط مستقیم خدماتی با مردم دارند بیشترین آسیب را در این بلبشو بازار متحمل میشوند. مردم در هراس شیوع این بیماری هستند و از هر اقدامی که باعث درگیری با کرونا میشود جلوگیری میکنند. اما در این بین وضعیت صدها هزار کارگر و صاحب شغل در ابهام است.
خزان رستورانها
تعطیلی یکی پس از دیگری برخی واحدهای صنفی به ویژه واحدهای غذایی، اوضاع اقتصاد فعالان صنفی را وخیم کرده است.
نگرانی صاحبان واحدهای صنفی خرده فروش در سطح شهر امروز دیگر نگرانی درباره گرانی و نوسانات نرخها نیست بلکه نگرانی از نابودی است. علی اصغر میر ابراهیمی، رئیس اتحادیه رستوران داران استان تهران در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ میگوید: پس از اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران تاکنون رستورانها و سلف سرویسها با رکود ۶۰ درصدی فروش در این واحدهای صنفی مواجه شده اند.
رئیس اتحادیه رستوران داران استان تهران تصریح کرد: هرچند بسیاری از رستورانها به خاطر موضوع کرونا و به خواست خود رستورانها را تعطیل کردند، اما در شهر سطح تهران هنوز واحدهای صنفی هستند که فعالیت خود را با رعایت موارد بهداشتی ادامه میدهند ضمن اینکه بازرسان اتحادیه نیز به طور مستمر در حال سرکشی به واحدهای صنفی هستند.
بیشتر بخوانید: تعطیلی غذاخوریها راهکار مقابله با ویروس کرونا است؟
این فعال صنفی یادآور شد: با وجود ۸۵۰ واحد صنفی جوازدار و حدود ۲۵۰ واحد در حال اقدام در رسته رستوران و سلف سرویس در تهران، تنها حدود ۴۰ درصد از این واحدها در حال فعالیت آن هم در حالت رکود هستند و این تبدیل به معضل بزرگی در این بخش شده است.
میر ابراهیمی با اشاره به اینکه امروز رکود اقتصادی به دلیل شیوع بیماری کرونا بر صنف رستوران داران سایه افکنده است، گفت: پس از تعطیلیهای تحمیلی که در اسفند به سراغ ما آمده است وارد ماه فروردین و تعطیلیهای رسمی میشویم.
وی تصریح کرد: در امتداد فروردین ماه هم ماه مبارک رمضان آغاز میشود و عملا تعطیلی گریبان این صنف را میگیرد. اگر تدابیری برای جبران این ضرر رستورانداران و فعالان اقتصادی در این صنف نشود، برای پرداخت حقوق و مزایای کارگران و در برخی صنوف اجاره بها، فعالان صنفی با مشکل جدی روبرو خواهند شد.
رئیس اتحادیه رستوران داران تهران همچنین با تاکید بر اینکه این فعالان با توجه به تسویههای مالیاتی در این فصل دچار مشکل شده اند، گفت: طی نامه نگاری با آقای نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس جمهور و سازمان مالیاتی و بخشهای دیگر مرتبط، درخواست تعویق و یا بخشودگی بخشی از مالیات این رسته صنفی را داشته ایم.
این فعال صنفی با تاکید بر اینکه با توجه به رکود و تعطیلی بیشتر رستورانهای سطح شهر، دولت باید تمهیداتی برای ادامه حیات این صنف اندیشه کند، گفت: به طور مستقیم و غیر مستقیم هر واحد صنفی بین ۱۰۰ تا ۶۰۰ نفر کارگر و خانوادههای آنان را پوشش میدهد که اگر این واحدها تعطیل شوند مشخص نیست سرنوشت این حجم عظیم از مردم که از این طریق ارتزاق میکنند، چه میشود؟!.
میر ابراهیمی با انتقاد از اینکه تمام رسانهها به ویژه رسانه ملی با انتشار این مطلب که مردم به سراغ غذاهای طبخ آماده نروند گفت: اصناف به ویژه صنوفی که ارتباط مستقیم و خدماتی با مردم دارند به طور مرتب در حال پیگیری اوضاع شیوع بیماری هستند و در نهایت با رعایت موارد بهداشتی از شیوع این بیماری جلوگیری میکنند و مردم نباید با ترس از اینکه این واحدها منبع شیوع هستند از خدمات این واحدها بی بهره بمانند.