تاریخ انتشار: ۱۰:۲۲ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۸
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ پاسخ داد؛

فیلتر مردم برای ورود به بورس؛ خوب یا بد؟/ برای الگوگیری از بورس‌های موفق جهانی نیازمند تغییر قانون اساسی هستیم

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر بخواهیم در راستای تجربه موفق بورس‌های جهانی حرکت کنیم، نیاز به تغییرات عمده‌ای داریم که این تغییرات از قانون اساسی آغاز شود بهتر است. به طور مقایسه‌ای آنچه که در بورس ایران در حال حاضر در حال شکل گیری است، دستورالعمل‌ها و ابلاغیه‌هایی است که سازمان بورس به بازار ارسال می‌کند که نتیجه اجرای عملکرد لایه‌های دوم مدیریتی است.
 
سحر گلی‌زاده، اقتصاد ۲۴- سازمان بورس طی روزهای اخیر فرآیند صدور کد معاملاتی برای مشتریان جدید در بازار سرمایه را تغییر داده است به طوری که مشتریان جدید یک ماه پس از صدور کد امکان معامله خواهند داشت. ضمن اینکه قبولی در آزمون کانون کارگزاران یا سازمان بورس نیز شرط صدور کد معاملاتی است؛ بنابراین این سوال مطرح می‌شود که آیا این ابلاغیه سازمان بورس باعث کاهش جذابیت ورود به بورس نمی‌شود و از حجم معاملات در آینده نمی‌کاهد؟

در همین رابطه علی حیدری کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: بازار سهام مانند شمشیر دولبه‌ای است که هرگونه تصمیم گیری و اجرای سیاست در این بازار همواره سود و ضرر‌هایی به برخی وارد می‌کند. از اینرو هرگونه دستورالعمل و یا ابلاغیه‌های جدید سازمان بورس در پایان سال کاری و مالی برای بازار سهام می‌تواند بازخورد‌های مثبت و منفی داشته باشد.

وی افزود: انجام قبولی در آزمون کانون کارگزاران و سپس گرفتن کد معاملاتی از گذشته در بازار سرمایه وجود داشته است، ولی همواره سخت گیری در این باره انجام نمی‌شد و فقط به عنوان یک فرم برای پر کردن و ثبت نام اولیه از طرف سرمایه گذار این فرم پر می‌شد که در حال حاضر اجرای این ابلاغیه به منزله‌ یک فیلتر برای ورود سرمایه گذاران به بازار سرمایه است. امیدواریم که این ابلاغیه در حد یک نوشته نباشد و حداقل در مراحل اولیه سبب فیلتر سرمایه گذاران شود و تا حدی نیز آن‌ها را مجاب کند که از کتاب‌ها و یا نوشته‌ها و مبانی اولیه آموزش بهره ببرند.
بیشتر بخوانید: دسترسی افرادی که از این پس کد بورسی می‌گیرند محدود شود
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: سواد معاملاتی با سواد آکادمیک از یکدیگر جدا هستند، بنابراین کار کردن در بازار سرمایه نیاز به دانش، اطلاعات و سواد بسیار بالایی دارد.

وی اظهار کرد: شخص در کنار اینکه مسائل و موانع اقتصادی را به کلی باید بداند باید از مسائل مالی و ریز جزئیات شرکت‌ها نیز مطلع شود؛ پس نمی‌توان به طور کلی داشتن مدرک را رد کرد و یا نداشتن آن را نیز امتیاز به شمار آورد.

حیدری در گفتگو با اقتصاد ۲۴ اضافه کرد: اصولا بورس‌های جهانی تابع دو نوع سیاست گذاری هستند، سیاست‌های پولی که عمده آن توسط بانک‌های مرکزی کشور‌های مربوطه اعمال می‌شود و تبعات و نتایج آن خود را در بازار نشان می‌دهد. در معقوله‌ بعدی با توجه به آنچه که در عمق اقتصاد جامعه در حال شکل گیری و هدفمندی است، سیاستگذار، اقتصاددان و نماینده مردم قدم بعدی خود را در جهت تثبیت و توسعه شرایط اقتصادی برمی‌دارد.

این کارشناس بازار سرمایه درباره تجربه بورس‌های جهانی عنوان کرد: اگر بخواهیم در راستای تجربه موفق بورس‌های جهانی حرکت کنیم، نیاز به تغییرات عمده‌ای داریم که این تغییرات از قانون اساسی آغاز شود بهتر است. به طور مقایسه‌ای آنچه که در بورس ایران در حال حاضر در حال شکل گیری است، دستورالعمل‌ها و ابلاغیه‌هایی است که سازمان بورس به بازار ارسال می‌کند که نتیجه اجرای عملکرد لایه‌های دوم مدیریتی است.

وی افزود: این مسائل همانند گذشته در مرحله‌ اول به صورت موقت و کوتاه بر بازار تاثیر می‌گذارد، اما در لایه‌های بالای مدیریتی، چون رویکرد و تعریف اقتصادی معمولا متفاوت از آن چیزی است که در جامعه در حال شکل‌گیری است، به همین خاطر خیلی سریع بازار خود را با رویکرد اقتصاد کلان که در عمق کل جامعه است، تطبیق می‌دهد.

حیدری تصریح کرد: به همین خاطر در مرحله‌ اول، ابلاغیه‌ها و دستورالعمل‌های سازمان بورس تاثیر کوتاه مدت، موقت و حتی چندساعته را می‌گذارد، ولی در بلند مدت بازار، خود و سرمایه گذارانش را با روند کلی اقتصاد هماهنگ می‌کند. آنچه که در شرایط فعلی در جامعه مشخص است، تورم ضعف مدیریت، بودجه مبهم غیر عمرانی سال ۱۳۹۹، احتمال افزایش میزان تورم و تحرم‌های آمریکا علیه ایران در سال ۱۳۹۹، بحران فعلی کرونا و کاهش اعتماد ملی به بدنه‌ دولت است، مسائلی که امیدواریم در سال آینده تمامی آن‌ها به شکل هدفمندی مدیریت شوند.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: معمولا به صورت فردی کمتر کسی راغب است که در بورس‌های بین المللی وارد شود. ورود به بورس‌های جهان معمولا از طریق صندوق‌ها و موسسات مالی بزرگ شکل می‌گیرد مگر اینکه شخص دارای توانایی‌های بسیار بالایی باشد، ولی ورود فردی در بازار‌های بین المللی و بورس‌های جهانی نیز به صورت انفرادی غیر ممکن نیست..
ارسال نظر