تاریخ انتشار: ۱۰:۲۲ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۸
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

سنگ آهنی‌ها با ویروس‌های بدتر از کرونا دست به گریبانند/ بحران کمبود سنگ آهن به فولاد رسید

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران گفت: خیلی قبل‌تر از شیوع کرونا، ویروس‌های زیادی مانند قیمت گذاری‌های دستوری و ممنوعیت صادرات به بدنه سنگ آهنی‌ها وارد شده است و مدت هاست این بخش ارزآور را با مشکل مواجه کرده است.

اقتصاد۲۴- امروز برنامه ریزان تحت تاثیر ویروس قرار گرفته اند. شاید به اعتقاد برخی اقتصاددانان، اثر ویروس کرونا بر اقتصاد ایران به دلیل بسته بودن آن، کمتر از سایر کشور‌هایی است که تبادلات تجاری بالاتری دارند، اما به طور قطعی بر اقتصاد داخل ایران اثرات مخرب برجای خواهد گذاشت.

در ایران به دلیل تحریم‌ها، از حجم مبادلات تجاری رسمی کاسته شده است و اقتصادی که به طور سیستماتیک مبادلات رسمی آن محدود است کمتر آسیب خواهد دید ولی این نکته را باید توجه داشت که همین اقتصاد محدود، تکان های داخلی شدیدی را با ورود کرونا باید متحمل شود.

از تولید و صنایع و خرده فروشی در بازار گرفته تا معادن و کشاورزی، تمام بخش ها با تبعات این ویروس به نوعی درگیر می شوند.

یکی از بخش‌های درگیر از ابتدای شیوع کرونا در کشور بخش زغال سنگ است.

سعید صمدی، رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: با وجود رشد قیمت زغال سنگ، هنوز قیمت آن از بازار‌های جهانی ارزان‌تر است. قیمت زغال سنگ در بازار داخلی بر اساس فرمول  شمش فولاد خوزستان (۲۶.۵ ) درصد تعیین می‌ شود و با توجه به افزایش قیمت محصولات فولادی در کشور، قیمت زغال سنگ هم شیب صعودی به خود گرفته است.

دبیر انجمن زغال سنگ ایران  تصریح کرد: با وجود افزایش قیمت زغال سنگ در بازار داخل، هنوز قیمت زغال سنگ ایران با قیمت های جهانی فاصله زیادی دارد. برای تشویق و ترغیب  تولیدکنندگان به اجرای طرح های توسعه و افزایش ظرفیت تولید زغال سنگ در کشور، واقعی تر شدن قیمت زغال سنگ ضروری است.


بیشتر بخوانید: هراس معدنی‌ها از بروکراسی‌های جدید/ ساز ناکوک بخشنامه‌های معدنی دردسرساز


صمدی  ادامه داد: هرچند با شیوع کرونا ویروس، کاهش قیمت کامودیتی ها در بازارهای جهانی را شاهد هستیم اما قیمت زغال سنگ علاوه بر اینکه در بازارهای جهانی کاهش نداشته، افزایش قیمت بسیار اندکی هم تجربه کرده است.  

به گفته دبیر انجمن زغال سنگ ایران، این صنعت از جمله صنایعی بوده که چشم‌انداز بسیار مثبتی پیش رو دارد، چرا‌که  مصرف زغال‌سنگ در کشور روند افزایشی دارد و حجم تولید شرکت‌های داخلی جوابگوی مصرف بازار داخل نیست و بخشی از نیاز کشور به زغال‌سنگ از طریق واردات تامین می‌شود و با در نظر گرفتن ظرفیت بالای تولید  زغال سنگ کشور، اجرای طرح‌های توسعه در شرکت‌های زغال سنگی توجیه پذیر است.

صنعت فولاد کشور درگیر کمبود سنگ آهن  

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران در پاسخ به این سوال که شیوع کرونا تا چه حدی می تواند بر صادرات فولاد کشور تاثیرگذار باشد؟ گفت: حدود 5 ماه است که صادرات سنگ آهن نداریم.

صمدی با بیان اینکه خیلی قبل تر از شیوع کرونا، ویروس های زیادی مانند قیمت گذاری های دستوری و ممنوعیت صادرات به بدنه سنگ آهنی ها وارد شده است و مدتهاست این بخش ارزآور را با مشکل مواجه کرده است.

وی تصریح کرد: بسیاری از فولاد سازها به دنبال واردات سنگ آهن هستند. فولاد سازی ها فکر می کردند  در صورت توقف صادرات سنگ آهن می توانند قیمت تمام شده فولاد را به دلیل دارا بودن سنگ آهن کاهش دهند اما با توقف صادرات سنگ آهن بسیاری از معادن تعطیل شدند و تولیدشان کاهش یافت.

به گفته دبیر انجمن زغال سنگ ایران، عملا با این اقدامات، سبد سنگ آهن فولادی ها افزایش چندانی نداشت. سال آینده سال بحران سنگ آهن برای فولادی ها خواهد بود، لذا مسئولان باید به فکر باشند چرا که واردات برای اینها به صرفه نخواهد بود، زیرا وقتی قیمت سنگ آهن جهانی را ضرب در 40 درصد کنیم یعنی 140 درصد قیمت جهانی آن افزایش می‌یابد و این یعنی افزایش قیمت تمام شده فولاد در کشور.

صمدی افزود: اگر می گذاشتند همراه با صادرات مازاد تولید سنگ آهن، تولیدات داخلی زنده می ماند دیگر برای صنعت فولاد کشور دغدغه تامین مواد اولیه وجود نداشت. 

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران یادآور شد: قیمت دستوری سنگ آهن چیزی حدود 50 درصد قیمت جهانی است در حالی که اگر روی 80 درصد قیمت جهانی به توافق می رسیدند قطعا سرمایه گذاری و توسعه در این حوزه گسترش می یافت و مجبور نبودند با 140 درصد افزایش قیمت جهانی سنگ آهن فولادسازی ها را وارد کنند.

صمدی در پایان با تاکید براینکه اگر از همین اکنون برنامه ای برای تولید و صادرات گرفته نشود آسال آینده صنعت فولاد سازی کشور به دلیل کمبود و گرانی سنگ آهن با بحران جدی روبرومی شود.

ارسال نظر