سحر گلیزاده، اقتصاد۲۴- شیوع ویروس کرونا در ایران باعث حذف سفر نوروزی به خصوص سفرهای خارجی از سبد هزینههای برخی خانوارها شده است. همین امر باعث کاهش تقاضای ارز در بازار شد. اما در همین هنگام عدهای به گمان اینکه الان فرصت خوبی برای خرید دلار و ارز فراهم شده است، اقدام به سرمایه گذاری در این بازار کرده اند و همین امر موجب شده قیمت دلار در بازار افزایش پیدا کند.
اما این سوال مطرح میشود که آیا این مسئله نمیتواند یک اقدام ریسکی برای سرمایه گذاران باشد؟
در همین رابطه محمد گرجی آرا، کارشناس بازار سرمایه در خصوص افزایش قیمت دلار به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: دلیل افزایش قیمت دلار به نظر نمیرسد نمیتواند تقاضای خرد خانگی باشد و این دلیل نادرستی برای توجیه افزایش قیمت دلار است.
وی افزود: امروز قیمت دلار در سامانه نیما هم افزایش پیدا کرده و به مرز ۱۴ هزار تومان رسیده است و عملا نشان دهنده این است که بخش صنعتی یا تقاضای غیر مسافرتی و غیر احتیاطی نیز در این بازار وجود دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین بازارها برای سرمایهگذاری کدامند؟
گرجی آرا اظهار کرد: مهمترین دلیلی که وجود دارد این است که بخش خصوصی و سرمایه گذاران به صورت کلی در بازارها، اعتماد خود را نسبت به سیاست گذاری دولت از دست داده اند و با توجه به اینکه دولت در سال آینده نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت و قیمت جهانی نفت هم در حال سقوط است امکان دارد کسری بودجه دولت به خاطر کاهش قیمت جهانی نفت تشدید شود.
گرجی آرا اظهار کرد: مهمترین دلیلی که وجود دارد این است که بخش خصوصی و سرمایه گذاران به صورت کلی در بازارها، اعتماد خود را نسبت به سیاست گذاری دولت از دست داده اند و با توجه به اینکه دولت در سال آینده نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت و قیمت جهانی نفت هم در حال سقوط است امکان دارد کسری بودجه دولت به خاطر کاهش قیمت جهانی نفت تشدید شود.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: کارشناسان اقتصادی در خصوص افزایش قیمت دلار به این نتیجه رسیده اند که دولت سیاستهای تورم زایی را برای سال آینده خواهد داشت و این موجب شده اکثر بازارها، مانند بازارهای لوازم خانگی، خودرو و مسکن با افزایش قیمت روبهرو باشند و این افزایش قیمت به خوبی نمایانگر سیاستهای تورم زا از سوی دولت است.
بیشتر بخوانید: دولت رکودشکنیهای بورس را بزرگنمایی میکند
گرجی آرا بیان کرد: دلیل افزایش قیمت ارز و دلار به دلیل تقاضای خرد خانگی در این بازارها نیست و این بی اعتمادی و سیاستگذاری غلط کلان اقتصادی است که نقش آفرینی میکند. همچنین افزایش حجم نقدینگی روزانه و سر رسید شدن سپردههایی که قبلا وجود داشته و به علت نرخ بهره منفی امروزه تمدید نشده است، این روند همچنان تا پایان سال ۹۸ ادامه دار خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به وضعیت بورس که حاکی از رکود در کسب و کارها است و از سوی دیگر احتمال اجرایی شدن کاهش دامنه نوسانات به ۲ درصد جود دارد، آیا میتوان گفت که این بازار همچنان بازار خوبی برای سرمایه گذاری است؟ عنوان کرد: در سال ۹۷ و ۹۸ بورس نسبت به سایر بازارها مانند بازار مسکن، طلا و ارز، عقبتر بوده است و دلیل آن هم مخاطب کم برای سرمایه گذاری در بورس است و یک ارزانی نسبی نسبت به سایر بازاها در بازار سرمایه وجود داشت.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: باتوجه به اینکه سیل نقدینگی همچنان روانه بازار سرمایه است افزایش تقاضا نیز روند صعودی را برای شاخص شکل داده است و شاخص کل بورس هم به ۵۰۰ هزار واحد رسید؛ اما به نظر میرسد با انتظارات تورمی برخی از سهمها به ارزش ذاتی خود رسیدند و یا ارزش ذاتی سهام بخشی از گروهها، بالاتر رفت. امروز پیدا کردن سهام ارزشمند در بازار سرمایه مانند گذشته راحت نیست به همین دلیل بازار سهام میتواند کماکان سود آور باشد، ولی مانند سودهای رویایی که در سالهای گذشته اتفاق افتاد، نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: تازه واردهای بورس به سمت صندوقهای سرمایهگذاری هدایت شوند
گرجی آرا خاطرنشان کرد: سودهای رویایی که در سالهای گذشته اتفاق افتاد ممکن است برای برخی از سهامها دیگر اتفاق نیفتد و یک اصلاحی در آن سهم صورت گیرد. سرمایه گذاران زمانی که میخواهند سرمایه گذاری کنند و تجربهای در این بازار ندارند بهتر است از صندوقهای سرمایه گذاری استفاده کنند و مدیریت دارایی خود را به آنها بسپارند.