تاریخ انتشار: ۱۴:۱۲ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۸

استقبال از «خراسانیات» شجریان و مشکاتیان

 متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
 
اقتصاد۲۴-به تازگی آلبوم «خراسانیات» با صدای محمدرضا شجریان و آهنگسازی پرویز مشکاتیان پس از 33 سال وارد بازار موسیقی شد. این خبر توسط همایون شجریان فرزند استاد رسانه‌ای شد و طبق معمول شور و شوقی را به بازار هنر تزریق کرد. نکته جالب این است؛ با اینکه از زمان ضبط این آلبوم 33 سال می‌گذرد همواره توجهات به این آلبوم جلب شده و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته؛ به طوری که در فضای مجازی صحبت از این آلبوم است .

ضبط «خراسانیات» با صدای محمدرضا شجریان و آهنگ‌سازی پرویز مشکاتیان به 33 سال پیش یعنی سال ۶۵ برمی‌گردد که به دلایلی منتشر نشده بود.
«خراسانیات» متأثر از موسیقی مقامی خراسان است با اشعاری از باباطاهر عریان و ملک‌الشعرای بهار و با قطعاتی چون «مقدمه کاروانیان»، «زلفای قجری»، «تک‌نوازی سنتور»، «یقین دِرُم»، «گفتی که ممیر و چهار مضراب»، «قطعه خزان» و «ساز و آواز دشتستانی».
 
اجرای موسیقی این اثر برعهده نوازندگان گروه عارف بود و هنرمندان بزرگ و نام‌آشنایی چون پرویز مشکاتیان، منصور سینکی، جمشید عندلیبی، محمد فیروزی، اردشیر کامکار، بیژن کامکار و ارژنگ کامکار از چهره‌های شاخصی هستند که در این اثر حضور داشته‌اند.


استاد داوود گنجه‌ای، نوازنده کمانچه و ویلن درباره کیفیت این آلبوم به «شرق» گفت: «آلبوم خراسانیات» که با آواز استاد محمدرضا شجریان و با آهنگ‌سازی زنده‌یاد پرویز مشکاتیان این روزها منتشر شده یکی از مفاخر هنری این روزهاست. هرچند قریب به 30 سال از زمان ضبط آن گذشته، ‌اما انتشار آن در این روزهای کرونایی نه تنها فضا را تلطیف می‌کند بلکه بیانگر این نکته است که هنر واقعی هیچ وقت قدیمی نمی‌شود».

او در ادامه عنوان کرد: «به عنوان یک کارشناس هنری باید بگویم نکته جالب این است که هر دو بزرگوار، آقایان شجریان و مشکاتیان از زرخیز خراسان و اهل این منطقه از ایران‌زمین هستند اما بیژن کامکار و ارژنگ کامکار که هر دو کرد سنندج هستند، توانستند به زیبایی موسیقی مقامی خراسان را بنوازند. حتما می‌دانید «خراسانیات» متأثر از موسیقی مقامی خراسان است و چقدر زیبا آقایان کامکار ملودی این خطه را گوش‌نواز نواختند. خدا رحمت کند آقای مشکاتیان را که آهنگ‌سازی درجه اول بودند. صدای آسمانی استاد شجریان هم که بر کسی پوشیده نیست و در این روزها که استاد در بیمارستان هستند – البته الحمدلله رو به بهبودی هستند و حالشان بهتر شده – چه چیزی بهتر از اینکه مردم ما با صدای ایشان دوباره اخت می‌شوند. به هر حالت هنر، ‌زندگی را تلطیف می‌کند و امیدوارم هر کسی که این صدا و ساز و نوا را می‌شنود قدری از رنج و سختی‌اش کمتر شود و خب هنر هم وظیفه‌ای جز این ندارد که تألم انسان‌ها را کاهش دهد و پاسدار روح زندگی باشد».

استاد داریوش پیرنیاکان، ‌نوازنده تار و سه‌تار، استاد دانشگاه و پژوهشگر موسیقی، نیز درباره این آلبوم در پاسخ به سؤال «شرق» عنوان کرد: «این آلبوم مربوط به سی‌واندی سال پیش است که من در جریان ضبط آن بوده‌ام. به یاد می‌آورم بعد از ضبط این موسیقی بود که به گروه «عارف» پیوستم و با استاد شجریان «دستان» را ضبط کردیم. بعد از آن هم تور کنسرت‌ها در خارج از کشور را شروع کردیم.
 
بعد هم گروه دچار ریزش شد. منتها بعدا گروه «آوا» تشکیل شد و بنده در کنار استاد شجریان حضور داشتم. درباره این آلبوم هم به طور قطع می‌گویم یکی از بهترین کارهای زنده‌یاد پرویز مشکاتیان است». او در ادامه افزود: «آقای مشکاتیان یکی از بهترین دوستان و همکلاسی‌های بنده در سال‌های دور بودند.
 
با نحوه کار ایشان کاملا آشنایی دارم. آقای مشکاتیان چه در آهنگ‌سازی، ‌چه در گروه‌نوازی و تک‌نوازی همیشه سرآمد بودند و کارهای ماندگاری بر جا گذاشته‌اند. درباره صدای استاد شجریان هم همگان متفق‌القول هستند که یگانه هستند. امیدوارم در این روزهای سخت و شیوع کرونا مردم با شنیدن این صدا و نوای منحصر‌به‌فرد آرام شوند و لذت ببرند».
 
ارسال نظر