تاریخ انتشار: ۱۴:۲۳ - ۰۵ فروردين ۱۳۹۹

نقش ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن انسان

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور گفت: استفاده از مکمل ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی افراد دچار کمبود ویتامین D، مفید است.
اقتصاد۲۴- دکتر جلال الدین میرزای رزاز بابیان این مطلب، اظهار کرد: افرادی که به هر دلیل با نور خورشید مواجهه کافی ندارند، ممکن است دچار کمبود ویتامین D شوند که یکی از دلایل ضعف سیستم ایمنی بدن است. افرادی که اخیرا با نور خورشید مواجهه نداشته و یا ظرف چند ماه گذشته، مکمل ویتامین D مصرف نکرده اند.
بیشتر بخوانید:پزشکان مازندرانی خواستار قرنطینه شهر‌ها شدند
وی در خصوص نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی و دیدگاه‌های مختلفی که در این زمینه وجود دارد، گفت: نقش ویتامین D در پیشگیری از عفونت تنفسی مورد سوال و مناقشه است، هر چند آخرین گزارش چاپ شده در مجله معتبر BMJ، اثربخشی آن را گزارش کرده است، به خصوص در افرادی که کمبود ویتامین دارند. نکته مهم آن است که کمبود ویتامین D انسان را مستعد ابتلا به عفونت‌های تنفسی می‌کند و دریافت بالای آن نیز کارایی ندارد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور درخصوص دوز موردنیاز افراد به ویتامین دی، خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد استفاده از دوز‌های کوچک روزانه یا هفتگی بهتر از دوز‌های بزرگ باشد و با توجه به گزارشات متعدد از کمبود ویتامین D در مردم ایران، پیشنهاد می‌شود که براساس دستور العمل تجویز مکمل، افراد بالای ۲ سال، روزانه ۸۰۰ واحد بین المللی و یا مصرف سه قرص ۲۰۰۰ واحدی در هفته و افراد زیر ۲ سال ۴۰۰ واحد روزانه مصرف کنند.

وی تصریح کرد: ویتامین D به دو صورت وارد بدن انسان می‌شود، یا توسط نور خورشید از پیش ساز آن در پوست dehydrocholesterol-۷ سنتز می‌شود یا از رژیم غذایی دریافت می‌شود. نقش دقیق ویتامین D در سیستم ایمنی کاملا شناخته شده نیست، چراکه پاسخ ایمنی یک فرایند static نیست و بستگی به stage of infection دارد. براساس مطالعات activated human T endothelial cells , and B cells lining the upper and lower respiratory tract فرم غیر فعال این ویتامین را به فرم فعال آن تبدیل می‌کند.

دکتر رزاز در پایان گفت: نکته مهم دیگر آن است که ۲D OH)) ۱a,۲۵ تولید defensin و cathelicidin را به عنوان آنتی بیوتیک‌های اندوژنوس تحریک می‌کند که نه تنها عفونت‌های میکروبی بلکه اثرات مخربی بر عفونت‌های ویروسی مانند آنفولانزا دارد. شایان ذکر است، که تولید cathelicidin وابسته به دوز سرمی ۲D OH)) ۱a,۲۵ است و دوز ng/ml۳۰ برای تولید cathelicidin لازم است و دوز‌های بالاتر از ۴۰ ng/ml کارآمد نیست.
 
 
ارسال نظر