تاریخ انتشار: ۱۳:۳۸ - ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور صورت گرفت؛

کاهش مراجعات به بانک‌ها و کنترل کرونا با اجرایی شدن چک الکترونیک

در شرایط فعلی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور، دولت به دنبال کاهش تردد مردم در جامعه است، اجرای قانون چک الکترونیک توسط بانک مرکزی می‌تواند کمک بزرگی به دولت در این راستا نماید، زیرا خدمات مربوط به چک یکی از پر متقاضی‌ترین خدمات بانکی در کشور است.
اقتصاد۲۴ - در این روز‌ها که به دلیل شیوع ویروس کرونا، دولت مجبور به اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و نیز تعطیلی بسیاری از کسب و کار‌ها شده است، الکترونیکی و برخط شدن خدمات اداری از جمله خدمات بانک‌ها یکی از راه‌های اساسی برای کاهش حضور مردم عادی و کارمندان در جامعه تا زمان برطرف شدن خطر این ویروس باشد. این امر زمانی ضرورت بیشتری پیدا می‌کند که بدانیم تاکنون حداقل ۱۸ نفر از کارکنان شبکه بانکی کشور به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده اند. به همین دلیل، کاهش مراجعه‌های مردم وحتی کارمندان به بانک‌ها در این شرایط، ضرورت خاصی دارد. به همین دلیل، شبکه بانکی در تلاش است تا با اتخاذ رویکردهایی، به سمت انجام غیر حضوری خدمات و کاهش حضور مردم در بانک‌ها برود.

در حال حاضر، شبکه بانکی کشور حدود ۲۳ هزار شعبه با حدود ۲۰۰ هزار کارمند دارد و این کارمندان به ناچار برای انجام بسیاری از امور با مردم در ارتباط هستند. از این رو اگر هر چه سریعتر تصمیمات لازم برای به حداکثر رساندن خدمات الکترونیکی بانکی گرفته نشود، تعداد مبتلایان به کرونا در میان کارمندان بانک‌ها و به تبع آن در میان مردم مراجعه کننده به بانک‌ها افزایش خواهد یافت.


*کاهش مراجعات به بانک‌ها با اجرایی شدن چک الکترونیک


در حال حاضر، بخش زیادی از خدمات بانک‌ها مانند نقل و انتقال پول یا پرداخت قبوض قابلیت عرضه الکترونیک دارند هرچند که عرضه آن‌ها صرفا به صورت الکترونیک نیست، اما اگر مشتریان بانک‌ها بخواهند، می‌توانند این خدمات را به صورت الکترونیک دریافت کنند.

با این وجود، خدمت پرتقاضای ضروری شبکه بانکی که در حال حاضر الکترونیک نشده، خدمات مربوط به چک است. مطابق آمار‌های بانک مرکزی، ماهانه میلیون‌ها فقره چک در کشور مبادله شده است و این بدان معناست که چک یکی از خدمات پرتقاضای حضوری بانک هاست. به همین دلیل، یکی از خدمات بانکی که دولت می‌تواند با الکترونیکی کردن آن موجب کاهش مراجعات شود، چک است، زیرا بیش از ۴۰ درصد از چرخش مالی در اقتصاد کشور توسط چک انجام می‌گیرد و غیرحضوری شدن آن، فوایدی مانند وصول آسان و کاهش جرائمی مانند فروش دسته چک دارد که کمک شایانی به کاهش چک‌های برگشتی می‌کند.


*بی توجهی بانک مرکزی به قانون چک الکترونیک


چک‌های الکترونیکی، چک‌هایی هستند که بدون نیاز به برگه فیزیکی چک و صرفا در بستر الکترونیک صادر می‌شوند و داده‌ها بر اساس داده‌پرداز‌ها در اختیار هستند و برگه فیزیکی رد و بدل نمی‌شود. جالب است بدانید در تبصره ماده ۱ قانون جدید چک (مصوب آبان ماه ۹۷) درباره موضوع چک الکترونیک آمده است: «بانک مرکزی مکلف است ظرف مدت یک‌سال پس از لازم‌الاجراء شدن این قانون، اقدامات لازم در خصوص چک‌های الکترونیکی (داده پیام) را انجام داده و دستورالعمل‌های لازم را صادر نماید».

در واقع، بانک مرکزی مکلف بود چک الکترونیکی را تا آبان ماه ۹۸ به اجرا در می‌آمد، ولی متاسفانه با وجود آماده بودن زیرساخت ها، این موضوع هنوز اجرایی نشده است. یاسر مرادی کارشناس حقوق بانکی درباره این موضوع با اشاره به قانون جدید چک گفت: «اولین موضوع، انجام اقدامات بانک مرکزی برای صدور چک الکترونیکی است که این بانک می‌بایست مکانیزم لازم برای صدور چک‌های الکترونیکی را فراهم نموده و دستورالعمل مربوط به آن را ابلاغ می‌کرد که این اتفاق رخ نداده است».

در مجموع، در شرایط فعلی که دولت به دنبال کاهش حداکثری تردد مردم در جامعه است، اجرای بخشی از قانون جدید چک مبنی بر صدور چک الکترونیک ضرورت خاصی دارد و می‌تواند کمک بزرگی به دولت در این راستا نماید. حال باید دید که آیا بانک مرکزی عزمی برای اجرایی کردن چک الکترونیک که کمک بزرگی به حفاظت از جان مردم و کارکنان بانک‌ها می‌کند، دارد یا نه؟
منبع: فارس
ارسال نظر