تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

تعطیلی معادن سنگ آهن با نرخ‌گذاری‌های دستوری/ بحران سنگ آهن نزدیک است

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران با اشاره به اینکه تعطیلی معادن کوچک به دلیل اهمال کاری‌ها در تعیین قیمت محصولات معدنی کلید خورده است، گفت: معادن کوچک به دلیل افزایش هزینه‌های تولید، توان کاهش قیمت در بازار داخلی را ندارند.
 
اقتصاد۲۴- جلسه فولادسازان و تولیدکنندگان سنگ آهن با هدف قیمت گذاری کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی طی هفته های اخیر برگزار شد اما قبل از این نشست ها پیش بینی می شد نرخ کنسانتره تا ۲۱ درصد افزایش یابد، اما هنوز تعیین قیمت محصولات معدنی در بلاتکلیفی است.

جلسه فولادسازان بزرگ و تولیدکنندگان سنگ آهن عمده برای چندین بار برگزار شد تا درباره قیمت پیشنهادی سال 99 برای کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی تصمیم گیری شود اما هنوز نتیجه ای حاصل نشده است.

این در حالی است که قیمت کنسانتره در ایران معادل 16 درصد شمش خوزستان و در مقایسه با چین حدود 25 درصد است لذا انتظار می رود خروجی کارگروه، اصلاح قیمت بین 19 تا 21 درصد باشد و به همان نسبت، قیمت گندله و اسفنجی نیز اصلاح شده تا ضمن حفظ منافع سنگ آهنی ها، قدرت رقابتی فولادسازان در بازارهای جهانی حفظ شود.

نگاه غیر منطقی به ذخایر

سعید صمدی، رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران درباره جدال بر سر تعیین قیمت محصولات معدنی در گفتگو با اقتصاد24 گفت: زمانی که دولت قیمت یک ماده معدنی را به صورت مصنوعی پایین نگه می دارد به این مفهوم است که یکسری از ذخایر غیر اقتصادی و برداشت ها غیر منطقی است.

صمدی گفت: حالا بحث قیمت کنسانتره معادل 16 درصد شمش خوزستان موضوعی است که برخلاف قیمت 25 درصد جهانی، تبدیل به معضل قیمت گذاری محصولات معدنی شده است.

دبیر انجمن زغال‌سنگ ادامه داد: برای دستیابی به تولید 55 میلیون تن فولاد که نیاز به 80 تا 90 میلیون تن سنگ آهن دارد باید به سمت استخراج ذخایر سنگ آهن بروند.

صمدی گفت: خرید ارزان یکی از بزرگترین مشکلاتی است که معادن و شرکت های تولید کننده را تحت فشار قرار داده است. دولت هنوز از ذخایر معادن بزرگ سنگ آهن استفاده نکرده است و این فشار بر معادن کوچک و متوسط وارد شده است.

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران با تاکید بر اینکه فشار هزینه ها در برابر رکود، بسیاری از معادن کوچک و متوسط را به تعطیلی کشانده است، گفت: تعیین 16 درصدی شمش با توجه به هزینه های بالای حمل و سایر هزینه ها نمی تواند دوام بیاورد اما به دلیل لابی فولادسازان، قیمت سنگ آهن زیر قیمت جهانی (60 درصد قیمت جهانی) ایستاده است.

به گفته صمدی، فوب خلیج فارس 350 دلار است در حالی که بازار داخلی با دلار 4200 تومان تعیین می شود، این نشان می دهد که سود واقعی نصیب فولادسازان می شود که با تهیه مواد اولیه ارزان داخلی، قدرت مانور زیادی در بازار دارند.

بیشتر بخوانید: سنگ آهن ارزان برای نورچشمی ها
دبیر انجمن زغال‌سنگ در پاسخ به این سوال که چرا معادن کوچک از این سود بی نصیب هستند، گفت: دولت برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز تولید از معادن بزرگ با ذخایر و عیار بالای سنگ آهن استفاده نمی کند و برای همین از معادن کوچک خرید ارزان دارد. این نشان می دهد که با توجه به عیار بالای سنگ آهن که می تواند با قیمت بالایی در بازار جهانی به فروش برسد در تولید شمش فولاد داخلی مصرف می شود و در نتیجه شمش تولیدی با قیمت بالا در بازار جهانی به فروش می رسد. حالا کدام بخش سود می کند؟!

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران ادامه داد: اگر تنها به دنبال خرید ارزان سنگ آهن از معادن کوچک باشند به زودی با توجه به دومینوی تعطیلی این معادن، با کمبود سنگ آهن مواجه خواهیم شد که این موضوع می تواند، به تولید فولاد کشور لطمه وارد کند.

صمدی با تاکید بر اینکه باید به ذخایر معادن بزرگ توجه شود و بگذارند که معادن کوچک قبل از تعطیل شدن، سنگ آهن خود را جهت رونق شرکت های معدنی صادر کنند، ادامه داد: اگر صادرات آزاد شود قطعا قدرت رقابت با قیمت بالا در بازار جهانی با توجه به نیاز این بازار می تواند ابزاری جهت ارزآوری بیشتر به کشور شود.

رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران در پایان با تاکید بر اینکه نمی توان از واقعیت گریخت، گفت: تعطیلی
معادن کوچک به دلیل اهمال کاری ها در تعیین قیمت محصولات معدنی کلید خورده و معادن کوچک به دلیل افزایش هزینه های تولید، توان کاهش قیمت در بازار داخلی را ندارند.
 
ارسال نظر