اقتصاد۲۴- بازار سرمایه ایران طی ماههای اخیر جای خود را در میان گفتمان عمومی باز کرده است، بسیاری از افرادی که تا پیش از این فقط نام بورس و سهام را شنیده بودند این روزها به دنبال گرفتن کد معاملاتی و حضور در این بازار هستند، اینکه بخش زیادی از افراد جامعه ما دارای کد معاملاتی در بازار سرمایه باشند میتواند چشم انداز مثبتی پیش روی اقتصاد ایران قرار دهد. اما در عین حال ورود چشم و گوش بسته به بازار سرمایه میتواند تبعات جبران ناپذیری برای سرمایه گذاران مبتدی داشته باشد.
بسیاری از مردم حتی دست به فروش داراییهای ضروری مانند خودرو و خانه زدند تا به امید سودهای کلان پول خود را وارد بازار سرمایه کنند. اما این ورود اگر بدون توجه به نکات اصلی در خصوص بازار باشد میتواند تبدیل به یک تجربه تلخ برای سهامداران شود.
در این خصوص همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ میگوید: بازار سرمایه جایی است که باید پول مازاد را به آن وارد کرد، اینکه مردم خانه و خودروی خود را بفروشند و وارد بازار سرمایه شوند کار درستی نیست. هرچند ریسک کردن نیز میتواند در مقاطعی از زندگی به نفع افراد باشد، اما بازار سرمایه، بازار پرنوسانی است که ممکن است در کوتاه مدت دچار زیان شوند.
توصیههای مهم به تازه واردهای بورس
این تحلیل گر بازار سرمایه در ادامه تاکید میکند: سفارش ما به تازه واردهای بورس این است که زمان ورود حداقل ریسک را داشته باشند، پول مازاد خود را وارد بورس کرده و درباره بازار مطالعه کنند و از افراد با تجربه مشورت بگیرند. از طرفی بهتر است افراد از طریق صندوقهای سرمایه گذاری، وارد شوند.
بیشتر بخوانید: توصیههای مهم به جدیدالورودها در بورس
دارابی تصریح میکند: توصیه ما به سهامداران به خصوص تازه واردها این است که اسیر افراد بی هویت در فضای مجازی نشوند و از آنها دوری کنند. نکته دیگر آن است که به بورس و سهامداری به چشم بلند مدت باید نگاه کرد. اینکه بدون توجه به وضعیت بنیادی شرکتها و نحوه فعالیت آنها و به چشم کوتاه مدت سهامی را بخرند سرانجام خوبی نخواهد داشت. بهتر است با مطالعه و دید باز وارد بازار شوند.
شاخص، حبابی رشد کرده است؟
وی در پاسخ به این سوال که رشد شاخص به صورت حبابی است یا نه، میگوید: این موضوع در مورد همه شرکتهای بورسی صدق نمیکند. در حال حاضر شرکتهای بزرگی هستند که قیمت سهام آنها هنوز جای کار دارد و ارزندگی لازم را برای خرید دارند. برخی شرکتهای کوچک هستند که تعداد سهام محدودی دارند و با بالا رفتن حجم نقدینگی، قیمت سهام این شرکتها نیز بیشتر میشود اما این افزایش با وضعیت بنیادی آن شرکتها سازگاری ندارد.
دارابی اظهار میکند: امیدواریم شرکتهای کوچک هم با عرضه سهام خود زمینه تعادل در قیمتشان را فراهم کنند، اما تازه واردها باید توجه داشته باشند که سهام شرکتهایی را خریداری کنند که استقامت لازم را در برابر نوسانها داشته باشند. شرکتهای بزرگ بیشتر میتوانند در برابر تلاطمها ضربهگیری داشته باشند و همچنین این شرکتها در بلند مدت منفعت بیشتری به سهامداران میرسانند.
این کارشناس بازار سرمایه درباره آینده شاخص بازار سرمایه گفت: تا زمانی که نقدینگی در حال ورود به بازار است، شاخص به رشد خود ادامه خواهد داد، اما در حال حاضر توپ در زمین دولت، شرکتها و هلدینگهای بزرگ است. اگر دولت و شرکتهای بزرگ سهام خود را به صورت منظم عرضه کنند و نقدینگی به صورت حساب شده بین این سهمها ساماندهی شود میتوان امیدوار بود که نقدینگی در بازار خواهد ماند.
وی یادآور میشود: بیش از هر چیز نحوه مدیریت بازار و نقدینگی موجود مهم است که در صورت عدم توجه به آن ممکن است وارد یک دوره اصلاح و استراحت شویم.