سحر گلی زاده، اقتصاد۲۴- وزارت امور اقتصادی و دارایی چندی پیش طی اطلاعیهای فراخوان واگذاری پذیره نویسی واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) "واسطهگری مالی یکم" را منتشر کرد. در این اطلاعیه آمده بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی از طریق این واگذاری، به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران، باقیمانده سهام خود در بانکهای ملت، تجارت و صادرات ایران و بیمههای البرز و اتکایی امین را واگذار خواهد کرد.
به طور کلی ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان باقیمانده سهام دولت در سه بانک و دو شرکت بیمهای مذکور در قالب یک صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF) با عنوان «واسطه گری مالی یکم» عرضه شد.
به طور کلی ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان باقیمانده سهام دولت در سه بانک و دو شرکت بیمهای مذکور در قالب یک صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF) با عنوان «واسطه گری مالی یکم» عرضه شد.
در همین رابطه علی حیدری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ بیان کرد: کاری که دولت حسن روحانی انجام میدهد ادامه سیاست محمدرضا پهلوی است که در آن دوره قرار شد که ۹۹ درصد سهام شرکتهای دولتی به بخش خصوصی واگذار شود اما به دلیل افزایش قیمت نفت، وی از این کار منصرف شد و پس از انقلاب، در دوره آیتالله هاشمی تصمیم گرفته شد تا مجدد شرکتها و نهادهای دولتی به مردم واگذار شود.
وی در ادامه بیان کرد: در آن زمان تحت عنوان خصوصی سازی این کار انجام شد، ولی به دلایلی که بود این خصوصی سازی صورت نگرفت.
بیشتر بخوانید: آینده بازار بورس چه میشود؟
حیدری اظهار کرد: هم اکنون نیز دولت روحانی به دنبال همان موضوع است، اما این موضوع سرانجام با شکست روبهرو خواهد شد، چون تمامی این دولتهای قبل و کنونی یک ایده در سر خود دارند و میخواهند اقتصاد کشور اقتصاد مردمی باشد و فقط سود و زیان به دوش مردم جامعه باشد.
این کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: بخش مدیریتی حتی در موضوع سهام عدالت و ETF تقریبا دولت تعریف شده و در واقع دولت سرپرست مردم در مدیریت این نهادها است و این یعنی آغاز فساد، رانت و تیول داری.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر و با واگذاری بخش مدیریتی به مردم این موضوع از پروسه خوبی برخوردار است، در غیر این صورت کماکان کار نادرستی که در گذشته انجام میشد و امروزه در حال انجام است، ادامه دار خواهد شد.
حیدری در پاسخ به این سوال که این اقدام دولت با چه هدفی صورت میگیرد؟ بیان کرد: عرضه سهام دولت به منظور هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه و در راستای کنترل تورم است و در حالت خوشبینانه اینکه بنگاهها بتوانند در تامین منابع مالی خودشان که در حال حاضر از طریق بازار سرمایه ۱۸ درصد است، بتوانند تا ۵۰ درصد منابع مالی خودشان را تامین کنند.
بیشتر بخوانید: عرضه سهام بانکها و بیمههای دولتی به حدود نصف قیمت در قالب ETF
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: عمده بانکهای ما در کشور یا در معرض ورشکستگی هستند و یا ورشکسته اند و باید دولتهای قدیم و جدید پاسخگوی آن باشند.
وی افزود: نکته مهم در خرید و فروش سهام به ویژه سفتهبازی در این است که زمانی که به هر دلیل تورم در عمق جامعه افزایش پیدا میکند، سراغ سهامهای ضرر ده برویم، چون صورتهای مالی سهامهای ضرر ده کار اقتصادی نکردهاند، ولی قسمت فروش آنها افزایش پیدا کرده است، ناخودآگاه این سهامها سودهای بسیاری دارد و حالت سفته بازی صورت میگیرد.
حیدری عنوان کرد: به نظر میرسد با بررسی تاریخی اقتصاد ایران و عملکردی که در انقلاب مشروطه انجام شده است، زمان آن رسیده است که با توجه به علم اقتصاد، اقتصاد از حالت فعلی و اقتصاد ارزشی، دستوری و دولتی به اقتصاد آزاد تبدیل شود، اما مقدمه چنین پروسهای ایجاد مطبوعات آزاد و پیگیر است.