سحر گلی زاده، اقتصاد۲۴- با عرضه سهام شرکتهای دولتی در بورس، بازار سرمایه رکورد شکنیهای پی در پی را تجربه کرد و همین مسئله باعث شد بسیاری از مردم به سمت گرفتن کد بورسی هجوم ببرند. اما در این میان برخی کارشناسان معتقدند بورس دارای حباب است و همین افت شاخص بورس ظرف روزهای گذشته نشان میدهد این مسئله درست است.
در این رابطه علی حیدری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ در خصوص حباب در بازار سرمایه عنوان کرد: عرضه سهامهای دولتی و شرکتهای وابسته به آن اگر اقتصاد کشور در حال رشد بود و یا از شرایط عادی برخوردار بود، بسیار کار مهم و ارزشمند بود.
وی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در ایران حباب ندارد، گفت: در سال جاری دولت با توجه به مشکلاتی که در بودجه عمرانی و نیز مسائل سیاسی و اقتصادی پیش رو دارد به احتمال بسیار زیاد از رویکرد اقتصادی قابل قبولی برخوردار نخواهد بود به همین خاطر توجه این دولت بیشتر به ساختن آمار، ارقام و دادهها در بازار سرمایه است از اینرو ورود شرکتهای دولتی، شبه دولتی، خصولتی در این بازار سبب میشود که چهره این دولت به نوعی اقتصادی نشان داده شود و توجیه مناسبی برای ضعف اقتصادی دولت باشد.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: از سوی دیگر سرمایه گذاران به این نتیجه رسیده اند که تنها بازاری که در حال حاضر از سوی دولت حمایت میشود، بازار بورس است و این بازار می تواند جلوی ذوب شدن نقدینگی و یا سرمایه مردم را بگیرد. پس نوعی تفاهم نانوشته بین دولت و سرمایه گذار ایجاد شده است که هر دو در برابر تورم واکنشی بسیار کم از خود بروز میدهند.
بیشتر بخوانید: حسادتها باعث شده رشد بورس را حباب بدانند
حیدری اظهار کرد: بازار سرمایه فعلی با حباب روبهرو نیست زیرا بورس در حال حاضر به تبع تورم در حال رشد است و سرمایه گذاران تورم سال ۹۹ را پیش بینی کرده بودند و این بازار تا زمانی رو به رشد است که سیگنال مشخصی از دولتمردان یا حاکمیت به بازار سهام ارسال شود.
وی افزود: واگذاری سهام شرکتهای دولتی در بازار سرمایه بسیار کار خوبی است. در شرایط فعلی بر این باور هستم که هدف از این عرضه فقط ساختن آمار و ارقام در بدنه جامعه است، زیرا آنچه که از سال ۹۹ مشخص است این است که رویکرد اقتصادی مناسبی در کشور حاکم نیست.
بیشتر بخوانید: آیا بازار بورس حباب دارد؟
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در حال حاضر بازار سهام تنها بازاری است که سرمایه گذار می تواند به پشتوانه حمایت همه جانبه دولت در این بازار ورود پیدا کند و حتی دولت جلوی ریزش شاخص را هم می گیرد و تا زمانی که این بازار افت نکند و سرمایه مردم کاهش پیدا نکند، مردم راغب هستند به این بازار وارد شوند و در این بازار سرمایه گذاری کنند.
حیدری خاطرنشان کرد: عمده دولتها در ایران از سال ۱۳۵۰ اقتصادی نبودند به همین خاطر بدنه دولت با تزریق دلارهای نفتی و با استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول تضعیف شده و کسری بودجه خود را تامین میکند.
وی در پایان با اشاره به اینکه آینده بازار سرمایه در ایران به دو عامل اساسی وابسته است، گفت: اولین موضوع تغییر و تحولات سیاسی در عمق جامعه و دومین موضوع تحولات اقتصادی و سیاسی در حیطه بین الملل است. همین دو عامل باعث ایجاد تورم بسیار در اقتصاد کشور میشود.