تاریخ انتشار: ۲۱:۴۷ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۹

ادعای یک وبگاه غربی در مورد منطقه: آینده غرب آسیا در حال تغییر است

نویسنده مقاله نشنال مدعی است که شرایط فعلی به نفع دو دولت ایران و آمریکا است و شاید بتواند منجر به توافقاتی بین دو کشور گردد.
اقتصاد۲۴-   یک سایت آمریکایی در آخرین گزارش و تحلیلش ادعا کرده که مقامات ایران و آمریکا ممکن است به زودی دیدار داشته و به اصلاح روابط خود دست بزنند. این تحلیل که به قلم "راغده درغام" در وبگاه نشنال نگاشته شده مدعی است که علی رغم همه مشکلات نشانه‌های مثبتی از وضعیت خاورمیانه مشاهده شده است. این نشانه‌ها در دو سطح عراق و لبنان قابل بررسی است.


عراق؛ مصطفی الکاظمی و آرامش موقتی


از نظر نویسنده نشنال، یکی از نشانه‌های کاهش تنش در عراق انتخاب مصطفی الکاظمی به عنوان نخست وزیر و حمایت اکثریت پارلمان از او است. الکاظمی توانست حمایت اکثریت قدرت‌های خارجی را نیز جلب کند. به جز روسیه، آمریکا نیز از او حمایت کرد و دونالد ترامپ در یکی از آخرین تماس‌های تلفنی اش با الکاظمی به او امیدواری داد که عراق تحت دولت او (ترامپ) از حمایت‌ها و کمک‌های مالی ایالات متحده بهره‌مند شود. در مقابل، الکاظمی نیز به ترامپ گفت که در زمان او، بهترین روابط بین آمریکا و عراق شکل خواهد گرفت.

برخی معتقدند که این اتفاق به معنی حضور بیشتر آمریکا در عراق است، اما این درست نیست. شواهد نشان می‌دهد قدرت و نفوذ متحدان ایران در عراق کم نخواهد شد. نویسنده نشنال مدعی است که ایران، دولت الکاظمی را یک دولت موقتی می‌داند که برای سر و سامان دادن به اوضاع عراق دولت تشکیل داده و به زودی نیز کارش را به انجام می‌رساند. به همین دلیل، ایران هم از دولت الکاظمی حمایت می‌کند و این بدین معنی است که حداقل ایران و آمریکا سر یک موضوع در عراق به توافق رسیده اند. البته عراق همچنان می‌تواند محل بحران در منطقه و درگیری بین ایران و آمریکا باشد، اما تا زمانی که الکاظمی در راس قدرت باشد صلحی موقتی در محل تماس دولت‌ها و نیرو‌های متحد ایران و آمریکا برقرار خواهد بود.

لبنان، حزب الله و بلندی‌های جولان

طبق گفته نویسنده نشنال، این امر در مورد لبنان تفاوت دارد. حزب الله یکی از متحدین اصلی ایران است و هرگونه ضعفی در این گروه و نیز هرگونه بی ثباتی در لبنان باعث کاهش قدرت ایران می‌شود. با این حال، لبنان به مراتب کمتر از عراق پیچیده است. امکان درگیری آمریکا و ایران در این کشور خیلی کم است. آمریکا در لبنان حضور نظامی ندارد؛ حساسیت ایران هم به خصوص معطوف به مرز مشترک با رژیم صهیونیستی و به خصوص بلندی‌های جولان در سوریه است که نیرو‌های بین المللی و روسیه در این منطقه حضور داشته و از اصطکاک و برخورد ایران و متحدانش و امریکا و متحدانش (به خصوص نیرو‌های صهیونیستی) جلوگیری می‌کنند.

طبق تحلیل نشنال، موضع واشنگتن در قبال لبنان زیاد واضح نیست. آمریکا حزب الله را دشمن درجه یک خود و متحدانش می‌داند، اما نسبت به سایر گروهها، مناطق و مواضع رای و نظر مشخص و قابل اعتنایی ندارد. به همین دلیل، موضع این کشور در قبال حزب الله و لبنان گاه با هم خلط می‌شود. به طور مثال، آمریکا سعی دارد از طریق فشار بر اروپا، تحریم‌های جهانی علیه بیروت را زیاد کند چرا که معتقد است دولت لبنان باید مانع از قدرت گیری حزب الله و اقداماتش علیه متحدین این کشور شود. تحریم‌های اخیر آلمان نیز یک نمونه از همین تلاش‌ها است.


نشانه‌های مذاکره ایران و آمریکا


نویسنده مقاله نشنال مدعی است که شرایط فوق الذکر به نفع دو طرف (ایران و آمریکا) است و شاید بتواند منجر به گفتگو‌ها و توافقاتی بین دو طرف گردد. نویسنده مدعی است عدم موضع گیری سخت ایران در قبال ماجرای کرانه باختری رود اردن و معامله قرن و نیز برچیده شدن سامانه‌های موشکی پاتریوت آمریکا از عربستان و کاهش روابط با بن سلمان می‌توانند نشانه این نرمش باشند.


شواهدی که دال بر عدم مذاکره هستند



لازم به ذکر است که علی رغم ادعا‌های نشنال، مقامات ایران بار‌ها و بار‌ها رسیدن به هرگونه توافق و ملاقات با مقامات آمریکایی را قبل از بازگشت ترامپ به برجام کان لم یکن دانسته اند. به نظر می‌رسد گمانه زنی نشنال فقط جنبه‌ای از حقیقت را در نظر داشته و از سایر زمینه‌ها و تنش‌ها به خصوص در عراق غافل است.

تا چند هفته پیش نیرو‌های ایران و آمریکا در خلیج فارس تا پای درگیری نظامی هم پیش رفتند. از طرف دیگر، در اوج شیوع کرنا مقامات آمریکایی حاضر نشدند که تحریم‌های ایران را بردارند. این دو نشانه به خوبی بیان می‌کند که روابط ایران و آمریکا هنوز به سطح تنش زدایی نرسیده و شاید فاصله زیادی تا گفتگوی دو جانبه یا چند جانبه وجود داشته باشد.

منبع: خبرفوری
ارسال نظر