اقتصاد۲۴ - منطقه ویژه اقتصادی محدوده مشخصی از خاک یک کشور محسوب میشود که با حفظ حاکمیت دولت طبق قوانین و مقررات اداره میشود. این مناطق غالباً در فرودگاه ها، بنادر و جزایر تأسیس میشوند و کالا از طریق هوا، دریا و زمین، بدون پرداخت عوارض گمرکی برای واردات، صادرات و یا صدور مجوز آن به این مناطق وارد میشوند. معمولاً کالا در این مناطق با انجام تولیدی و ایجاد ارزش افزوده به کشورهای مبدأ یا ثالث صادر میشود.
به همین منظور و در راستای بارور ساختن بخشی از اهداف و تئوریهای کشور در زمینه استفاده مطلوب از قابلیتهای موجود در خلیج فارس و استعدادهای بالقوه موجود در استان زرخیر بوشهر و همچنین بهره گیری از موقعیت خاص جغرافیایی و استراتژیک این استان به خصوص بندر بوشهر در کشور و منطقه، در تاریخ ۱۳۷۶/۱۲/۹ منطقه ویژه اقتصادی بوشهر به تصویب شورای عالی مناطق آزاد و تجاری کشور که ریاست آن را رئیس جمهور عهده دار بود، رسید و در پی آن شرکت عمران و توسعه بوشهر به عنوان مسئول اجرای این طرح عظیم ملی در منطقه تعیین و معرفی شد و این شرکت از همان تاریخ برای بررسی و انجام این پروژه، فعالیت خود را آغاز کرد که تاکنون به نتایج چشمگیر و قابل توجهی دست یافته است.
جذب و حضور بیش از دهها سرمایه گذار که هم اکنون در بخشهای مختلف صنعت، تولید و خدمات فعالیت دارند و همچنین پیشرفت فیزیکی قابل توجه در منطقه ویژه اقتصادی بوشهر و آماده سازی تمامی امکانات زیربنایی و خدماتی از قبیل آب، برق، تلفن، راه، فضای سبز و… گواه این موضوع است که مدیریت و پرسنل منطقه با جدیت در جهت اهداف از پیش تعیین شده حرکت میکنند به گونهای که کارشناسان اقتصادی کشور، آیندهای درخشان و روشن را برای منطقه پیش بینی کرده اند.
بیشتر بخوانید: مناطق ویژه اقتصادی بندری، تنظیمکننده نبض اقتصاد ایران
امکانات بندری بوشهر و امکان ارتباط با خارج از کشور زمینه بسیار مطلوبی را برای ایجاد مبادلات کالا بین منطقه ویژه اقتصادی و کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم آورده است.
امکانات بندری بوشهر و امکان ارتباط با خارج از کشور زمینه بسیار مطلوبی را برای ایجاد مبادلات کالا بین منطقه ویژه اقتصادی و کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم آورده است.
بدین ترتیب یکی از مهمترین راهبردهای منطقه ویژه اقتصادی بوشهر، پردازش صادرات از طریق تمرکز فعالیتهای صنعتی است و از طرفی با توجه به محدودیتهای موجود توسعه اقتصاد استان در بخش صنعت و بازرگانی محسوب میشود.
عمده فعالیتهای منطقه ویژه اقتصادی بوشهر فراهم آوردن بستر توسعه صنعتی از طریق ایجاد مزیتهای نسبی سرمایه گذاری در بخش صنعت منطقه، پشتیبانی و تأمین کالاهای مورد نیاز صنایع موجود و توسعه بازرگانی کشور از طریق بندر بوشهر است و با توجه به امتیازات خاص منطقه ویژه متمرکز خواهد بود.
بندر بوشهر از امکانات بالقوهای جهت رونق بخشیدن به امر اقتصاد برخوردار است. وجود امکاناتی چون مرزهای آبی طولانی به همراه تأسیسات مجهز بندری، صنایع عظیم دریانوردی و امکانات توسعه آنها، فرودگاه بین المللی، ارتباط با کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و جمعیت جوان و در حال تحصیل و جذب سالیانه بیش از ۵۰۰۰ دانشجو در مراکز آموزش عالی استان، سبب شده است تا توسعه بخش صنعت به عنوان محوریترین اقدام جهت ایجاد اشتغال و توسعه استان به حساب آید.
منطقه ویژه اقتصادی بوشهر نه تنها زمینههای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف استان و استانهای همجوار را فراهم میسازد و به روند توسعه پردازش صادرات کمک میکند؛ بلکه با برخورداری از امکانات یاد شده، زمینههای جذب سرمایه گذاری کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و در نهایت افزایش صادرات غیرنفتی را نیز فراهم آورده است.
مختصات منطقه ویژه اقتصادی بوشهر
منطقه ویژه اقتصادی بوشهر با مسئولیت شرکت عمران و توسعه بوشهر در دو منطقه یک منطقهای به وسعت تقریبی ۱۸۸۰ هکتار (در پنج فاز) واقع در حد فاصل جاده اصلی بوشهر ـ شیراز و دو منطقهای به وسعت ۲۸۰۰ هکتار در حد فاصل جاده اصلی بوشهر و جزیره صدرا مجموعاً به مساحت ۴۶۸۰ هکتار در فاصله ۸ کیلومتری بوشهر قرار دارد.
امکانات زیربنایی و امتیازات خاص
برخورداری از امکانات فرودگاه بین المللی بوشهر با داشتن پرواز روزانه به شهرهای داخلی و کشورهای حوزه خلیج فارس و برخورداری از امکانات بندری جهت تخلیه و بارگیری در محوطه و اسکلهها و پایانههای مسافربری دریایی با بهره گیری از کشتیهای مجهز در زمینه حمل بار و مسافر به کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین بهره گیری و استفاده کامل از امکانات شهری نظیر هتلهای مجهز از مهمترین امکانات این منطقه است.
منطقه ویژه اقتصادی بوشهر همچنین دارای تمام زیرساختهای اقتصادی نظیر آب، برق، تلفن، راه و… در منطقه و امکان استفاده سریع از آنها است.
دسترسی به انرژی فراوان و ارزان با توجه به نزدیکی منطقه به منابع عظیم انرژی گاز پارس جنوبی، امکان ترانزیت سریع کالا از طریق فرودگاه، دریا و جاده، پایین بودن هزینههای انبارداری و دپو کالا، امکان احداث واحدهای صنعتی با برخورداری از معافیتهای گمرکی برای واردات و صادرات قطعات و مواد اولیه کالاهای تولید شده، بهره مندی از امکانات مناسب کشاورزی در زمینههای مختلف از جمله نخیلات و همچنین شیلات، استقرار صنایع کشتی سازی و فراساحلی در منطقه، وجود واحد آتش نشانی و فوریتهای پزشکی و همچنین استقرار مأموران گمرک در ساختمان گمرک منطقه و نزدیکی منطقه ویژه اقتصادی پارس به منطقه ویژه اقتصادی بوشهر از دیگر امتیازات منطقه است.
بخشی از مزیتهای قانونی در منطقه ویژه اقتصادی بوشهر
ـ صدور گواهی مبدأ برای کالاهایی که از منطقه خارج میشوند.
ـ صدور قبض انبار تفکیکی قابل معامله توسط مدیریت منطقه
ـ امکان پردازش کالا مهلت توقف کالاهای وارد شده به منطقه با تشخیص مدیریت منطقه
- امکان ترانزیت و صادرات مجدد برای کالاهای وارده در منطقه
ـ امکان ورود کالا بدون پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی در منطقه
ـ برخورداری از معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساخته شده در منطقه به داخل کشور به میزان ارزش افزوده
ـ امکان مشارکت و سرمایه گذاری داخلی وخارجی
ـ راه اندازی دفتر وزارت خارجه در استان جهت تسهیل در صدور روادید
ـ امکان واگذاری قطعی زمین در منطقه ویژه اقتصادی بوشهر با تحویل آب و برق صنعتی و مخابرات
ـ امکان ورود کالا بدون پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی در منطقه
ـ برخورداری از معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساخته شده در منطقه به داخل کشور به میزان ارزش افزوده
ـ امکان مشارکت و سرمایه گذاری داخلی وخارجی
ـ راه اندازی دفتر وزارت خارجه در استان جهت تسهیل در صدور روادید
ـ امکان واگذاری قطعی زمین در منطقه ویژه اقتصادی بوشهر با تحویل آب و برق صنعتی و مخابرات
منطقه ویژه اقتصادی بندر بوشهر
منطقه ویژه اقتصادی بندر بوشهر طبق مصوبه مورخه ۱۳۷۶/۱۰/۲۴ هیات دولت با وسعت تقریبی ۱۲۸ هکتار در محوطه بندری اداره کل بنادر و کشتیرانی استان بوشهر تاسیس شد.
اهداف تاسیس این منطقه تسریع و تسهیل در دستیابی به کالا برای نزدیک کردن فعالیت صاحبان کالا اعم از مواد اولیه، ماشین آلات و سایر کالاهای ساخته شده به مصرف کنندگان داخلی به منظور پشتیبانی از تولیدات داخلی کشور، فراهم کردن تسهیلات لازم جهت دستیابی خریداران عمده داخلی و خارجی به کالاهای مورد نیاز خود در این مناطق، نزدیک کردن بازارهای تجاری منطقهای و بسط و توسعه تجارت خارجی کشور، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، افزایش تولید داخلی و توسعه صادرات غیر نفتی و... است.
این منطقه دارای ۶۴۷۶۱ متر مربع محوطه و ۳۱۷۳۳ مترمربع انبار، ۵ پست اسکله عمومی با ظرفیت ۱۵۰۰۰ تن و نیز ۲ پست اسکله دلفین با ظرفیت پذیرش سالانه ۲۰ هزار تن کالای نفتی است.
حداقل درجه هوای منطقه ویژه اقتصادی بندر بوشهر در طول سال ۱۵ و حداکثر ۴۰ درجه سانتیگراد است.