تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۱۴ خرداد ۱۳۹۹
اختلاف ده‌ها‌ میلیون تومانی قیمت‌های جدید محصولات ایران‌خودرو با حاشیه بازار

راه دلالی خودرو بسته نشد

«طرح‌های فروش فوق‌العاده برای عدالت در توزیع خودرو است؛ از این‌رو متقاضیانی که با اطلاعات غلط، ثبت‌نام کنند تا سه‌سال اجازه شرکت در هیچ طرح خودرویی را نخواهند داشت.»

اقتصاد۲۴- قیمت کارخانه هشت محصول ایران‌خودرو درحالی بین ٤ تا ٤٨‌درصد افزایش پیدا کرده که هنوز این میزان در مقایسه با قیمت‌های حاشیه بازار بین ٦٦ تا ١٨٢‌میلیون تومان کمتر است. فعالان صنعت خودروسازی، این فاصله قیمتی را به پابرجاماندن دلالی و تداوم بی‌ثباتی در بازار خودرو تعبیر می‌کنند که نتیجه مستقیم آن احتمالا افزایش دوباره قیمت‌ها خواهد بود.
 
اصلی‌ترین خواسته تولیدکننده‌های خودرو، تعیین قیمت تولیدات‌شان براساس حاشیه بازار است تا به این شکل بتوانند بر چالش سوداگری غلبه کنند و تولیدات‌شان را منطبق بر هزینه‌های تولید بفروشند، اما دولت بر قیمت‌گذاری دستوری تأکید دارد و مبنای کار خود را حمایت از مردم و توجه به قدرت خرید آن‌ها گذاشته است. بررسی‌های «شهروند» نشان می‌دهد کمترین فاصله قیمت کارخانه و بازار در بین خودرو‌هایی که جدیدا با افزایش قیمت روبه‌رو شده‌اند، مربوط به سمند سورن با ٦٦‌میلیون و ٢٠٠‌هزار تومان و بیشترین فاصله قیمت متعلق به هایما S٧با ١٨٢‌میلیون تومان است. طی روز‌های آینده قیمت‌های جدید کارخانه محصولات سایپا هم اعلام می‌شود، اما احتمالا فاصله قیمت کارخانه و بازار برای تولیدات این شرکت هم زیاد خواهد بود.

کدام محصول بیشتر گران شد؟


شورای رقابت چند روز پیش اعلام کرد قیمت کارخانه برخی خودرو‌ها بین ٤ تا ٤٨‌درصد رشد خواهد کرد، اما بررسی قیمت‌های جدید ٨ محصول ایران‌خودرو نشان می‌دهد که فقط یک مورد از آن‌ها یعنی خودروی دناپلاس با ٤‌درصد افزایش قیمت روبه‌رو شده و مابقی بین ١٢ تا ٤٨‌درصد رشد داشته‌اند. بیشترین افزایش رشد قیمت هم مربوط به هایما توربو S٥ بوده که قیمت کارخانه این خودرو را به ٢٢٣‌میلیون و ٣٠٠‌هزار تومان رسانده است. البته بیشترین قیمت کارخانه فعلا در اختیار هایما S٧ با ٢٣٥‌میلیون و ٥٠٠‌هزار تومان است. قرار است قیمت‌های ابلاغی شورای رقابت از سوی خودروسازان مورد بازنگری قرار بگیرد و هزینه‌هایی همچون بیمه، مالیات و شماره‌گذاری به آن اضافه می‌شود.
 
 


مبارزه جدی با احتکار خودرو


احتکار خودرو معمولا در شرایط بی‌ثباتی بازار رخ می‌دهد؛ در روز‌های اخیر هم خبر‌هایی مبنی بر کشف ده‌ها دستگاه خودروی احتکارشده منتشر شده است. دولت برای جلوگیری از این اتفاق، برنامه‌های جدیدی چیده است که عباس تابش، رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان درباره آن گفته است: «درحال حاضر اگر خودرویی بدون پلاک در پارکینگ‌ها وجود داشته باشد، تحت عنوان احتکار برای آن پرونده تشکیل می‌شود. درصورت تأیید احتکار، مالک خودرو‌ها ملزم است خودرو‌ها را به قیمت درِ کارخانه عرضه کند و اگر از این روند تمکین نکند، خودرو دوباره در اختیار خودروساز قرار می‌گیرد تا در قالب قرعه‌کشی و طرح‌های فروش با قیمت مصوب فروخته شود.»

بی‌پول‌ها هم می‌توانند ثبت‌نام کنند

دولت برای رفع بحران نقدینگی خودروساز‌ها و افزایش تولید، طرح پیش‌فروش هزاران دستگاه خودرو را به اجرا گذاشته و قوانین مختلفی به کار بسته تا خودرو‌های خریداری‌شده سر از بازار دلالی درنیاورد و به دست مصرف‌کننده واقعی برسد. سرپرست امور صنایع وزارت صمت گفته است: «طرح‌های فروش فوق‌العاده برای عدالت در توزیع خودرو است؛ از این‌رو متقاضیانی که با اطلاعات غلط، ثبت‌نام کنند تا سه‌سال اجازه شرکت در هیچ طرح خودرویی را نخواهند داشت.» مهدی صادقی نیارکی، درباره کسانی که در قرعه‌کشی برنده می‌شوند، اما پول کافی برای خرید خودرو را ندارند هم، گفت: «این افراد محدودیتی برای شرکت در قرعه‌کشی‌های بعدی نخواهند داشت. کسی که حایز شرایط نمی‌شود، می‌تواند در طرح‌های دیگر شرکت کند، ضمن اینکه شرط چک حذف شد و به جای آن خریدار یک‌میلیون تومان از وجه را نزد خود نگه می‌دارد، بعد از دوران رهن، خریدار یک‌میلیون باقی‌مانده را واریز می‌کند، سند نیز به او تحویل می‌شود.»
منبع: روزنامه شهروند
ارسال نظر