اقتصاد۲۴ - افزایش مستمریهای کارگران بازنشسته هرچند در واپسین روزهای خردادماه افتاد، اما مادامی که تکلیف افزایش مزایای جانبی و همسان سازی مستمریها روشن نشده باشد این پرونده برای جمعیت سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفری مستمری بگیران و مقرری بگیران این سازمان همچنان بسته نشده و ناتمام محسوب میشود.
در همین راستا دور نخست رایزنی نمایندگان کارگران بازنشسته با مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی برسر نحوه ترمیم مستمری بازنشستگان این سازمان روز دوشنبه سوم تیر ماه برگزار شد، اما بدون رسیدن به نتیجه نهایی مشخصی خاتمه یافت و به نظر میرسد که شاید ادامه این مذاکرات در یکی از روزهای هفته آینده دنبال شود.
برگزاری این جلسه پس آن در دستور کار قرار گرفت که محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمان اعلام خبر افزایش مستمریهای کارگران بازنشسته گفته بود: با تصویب هیئت امنای تامین اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی برای افزایش سایر آیتمهای مزدی نظیر خواربار و مسکن و... تصمیمات جدیدی گرفته خواهد شد و در عین حال مسئله همسان سازی و متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی نیز بطور موازی در دولت در حال پیگیری است.
به گفته علی دهقانکیا، مسئول کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی شهرستان تهران این جلسه در اصل با پیگیریهای اعضای هیات مدیره کانون عالی کارگران بازنشسته تشکیل شده بود و در آن غیر از اعضای این تشکل افرادی هم از سایر تشکلهای صنفی کارگران بازنشسته به عنوان همراه حضور داشتند.
اختلاف برسر نحوه افزایش مزایا باقیست
دهقانکیا که خود یکی از همراهان حاضر در جلسه روز دوشنبه بود، اتفاقات رخ داده در این جلسه را اینطور روایت میکند: نزدیک به سه ساعت جلسه داشتیم و به صورت مشخص در رابطه با افزایش مزایای جانبی و متناسب سازی مستمریهای کنونی مطالبی جداگانه مطرح و مورد بحث قرار گرفت.
به گفته دهقانیکا در خصوص پرداخت مزایای جانبی که همین حالا علاوه بر مستمری به بیمه شدگان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی پرداخت میشود به نظر میرسد که مدیریت سازمان این آمادگی را دارد که مبالغ کنونی را بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد، اما در مقابل، چون ارزش ریالی این مبالغ بسیار ناچیز است حتی با دو برابر شدن مزایا هیچ باری از دوش بازنشستگان برداشته نخواهد شد.
وی مزایای جانبی که سازمان تامین اجتماعی آن را علاوه بر مستمری بازنشستگی به بیمه شدگان مشمول پرداخت میکند اینطور توضیح میدهد: حق خواروبار، حق مسکن، حق عائله مندی و حق سنوات مزایایی هستند که به همراه مستمری پرداخت میشوند، افزایش این مزایا معمولا دیر به دیر اتفاق میافتد و در حال حاضر ارزش ریالی آنها حتی به ۲۰۰ هزار تومان هم نمیرسد.
به گفته این مقام صنفی کارگران بازنشسته در جلسه روز گذشته کانون عالی کارگران بازنشسته از مدیریت سازمان میخواهد تا به جای افزایش ۵۰ یا ۱۰۰ درصدی، مزایای کنونی را به همان اندازه افزایش دهد که در مصوبه اصلاح شده دستمزد شورای عالی کار برای مزایای جانبی کارگران شاغل در نظر گرفته شده است.
از قرار معلوم مدیریت سازمان تامین اجتماعی مدعی است که چنین افزایشی حدودا ۲۱ هزار میلیارد تومان بار مالی به همراه خواهد داشت، اما چنانچه این مطالبه صنفی محقق شود آنگاه مزایای جانبی کارگران بازنشسته آنقدر خواهد بود که بتواند فاصله حداقل مستمریهای کنونی با قانون حداقل حقوق دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی شاغلان و بازنشستگان را به نحو ملموسی ترمیم کند.
دهقانکیا در این باره میگوید: همین حالا حداقل مستمریها نزدیک به ۷۰۰ هزار تومان از حداقل حقوق مصوب مجلس عقب است؛ حرف بازنشستگان حاضر در جلسه اخیر این بود که سازمان تامین اجتماعی یک صندوق بین النسلی است و سازمان وقتی از مزایای جانبی کارگران شاغل حق بیمه میگیرد باید مابه ازاء آن را به کارگران بازنشسته پرداخت کند؛ اگر ظرفیت منابع فعلی سازمان برای افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی مزایای کنونی کافی است خب پس چرا مابقی آن را از محل عایدی حق بیمه مزایای مزدی تامین نمیکنند؟
وی ادامه داد: موضع کانون عالی کارگران بازنشسته همین است و در این خصوص سایر تشکلهای صنفی کارگران بازنشسته حمایت خود را اعلام میکنند؛ در این مورد جایی برای ادامه دادن مذاکره باقی نمانده است. اگر دولت این مطالبه به جا را برآورده کند باز هم میان حداقل مستمری و حداقل حقوق مصوب مجلس یک شکاف وجود دارد که میتوان خوشبین بود با اجرای صحیح متناسب سازی مستمریها پُر شود.
موضع امیدوارکننده سازمان در مورد همسان سازی
مسئول نهاد صنفی کارگران بازنشسته استان تهران در ادامه راجع به دومین موضوع بحث شده در جلسه روز گذشته کانون عالی کارگران بازنشسته با مدیریت سازمان تامین اجتماعی گفت: بخش دیگر صحبتهای دیروز به همسان سازی یا همان متناسب سازی مستمریها اختصاص داشت؛ همه میدانیم که دولت قرار است برای همسان سازی مستمری بازنشستگان در بودجه سال ۹۹ دست کم اعتباری ۱۰ هزار میلیارد تومانی درنظر بگیرد، اما تا به اینجا معلوم نیست که آیا بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نیز در این بودجه سهیم خواهند بود یا اینکه قرار است از قبل پرداخت بخشی از بدهیهای دولت مبلغی برای این کار درنظر گرفته شود؟
دهقانکیا در ادامه روایت خود از جلسه دیروز راجع مباحث مربوط به همسان سازی میگوید: در مجموع مطالب این بخش امیدوار کننده بود؛ اینطور به نظر میرسد که سازمان تامین اجتماعی قصد دارد تا براساس اطلاعات استخراج شده از حسابهای انفرادی بیمه شدگان موضوع متناسب سازی را دنبال کند؛ این اطلاعات مربوط است به سابقه پرداخت بیمه و میزان مبلغی که مستمری بگیران آن را در زمان اشتغالشان به عنوان حق بیمه پرداخت کرده اند.
وی با بیان اینکه جزئیات بیشتر تا پیش از برگزاری جلسه بعدی مقدور نیست، افزود: این جلسه شاید در یکی از روزهای هفته آینده برگزار شود و امیدواریم که مدیریت سازمان تامین اجتماعی به صورت مشخص بگوید که در این خصوص چه برنامه زمانبدی شدهای دارد.
وی ادامه داد: واقعیت این است که ۱۲ سال پیش هم دولت وقت در یک نوبت برای مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی برنامه همسان سازی را اجرا کرد، اما چون متولیان وقت بیشتر رویکردی پوپولیستی داشتند ترجیح دادند تا میان جامعه کارگران بازنشسته تفاوتی قائل نشوند و در نتیجه با نادیده گرفته شدن سابقه بیمه و مبلغ پرداخت شده به وسیله افراد عدالت زیرپا گذاشته شد.
این مقام صنفی کارگران بازنشسته که باور دارد مستمری بازنشستگی باید آنقدر باشد که بتواند با هزینههای یک زندگی آبرومندانه برابری کند در توضیح دیدگاه خود و همصنفانش از همسان سازی مستمریها میگوید: درست است که بیشتر مستمری بگیران در زمره حداقل بگیر و زیر حداقل بگیر هستند، اما در پرداخت مستمریها باید فاصله میان سطوح حفظ شود؛ از نظر ما عدالت به معنی تناسب و نه تساوی است؛ شرایط بازنشستهای که بیشتر حق بیمه داده باید با سایرین متفاوت باشد.