اقتصاد۲۴ - گیاه گل زرد معروف به گل زرد خلخال یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که دارای گلها زرد رنگ گوچک بوده که به تخم آن قاصد گفته میشود. این گیاه در مناطق کوهستانی کشور به ویژه در منطقه خلخال مشاهده شده میشود و قابلیت پرورش و تکثیر در مناطق کوهستانی را دارد و با توجه به خواص درمانی فراوان میتواند به عنوان یکی از گزینههای کارآفرینی و کسب درآمد در مناطق روستایی کوهستانهای کشور محسوب شود.
این گل در شهرستان فریدن نیز به وفور مشاهده میشود و نام محلی گل زرد در این منطقه از کشورمان، ساری گول است و مردم محلی آن را به این نام میشناسند. همچنین در مناطقی دیگری نظیر تویسرکان، الیگودرز و سلسله نیز مشاهده میشود.
بیشتر بخوانید:فیلم/درمان نفخ شکم
زمان گل دهی درختچههای گل زرد از اوایل خرداد آغاز میشود و پرورش دهندگان این گل بهترین زمان برداشت و جمع آوری گل را نیمه دوم خرداد ماه اعلام میکنند.
گل زرد
گیاه گل زرد یا گل زرد خلخال دارای خواص درمانی مختلفی بوده که در این بخش سعی داریم به آن بپردازیم.
* خواص درمانی گل زرد
این گل دارای خواص درمانی مختلفی بوده و میتوان به خواص دارویی آن در درمان سردی، دل پیچه، دل درد، یبوست، ورم روده و تسکین اعصاب اشاره کرد.
قسمتهای مورد استفاده دارویی این گیاه، گل و برگهای این گیاه است که به صورت خام و خشک دم کرده قابل مصرف بوده، ولی اهالی گل برگهای این گل را پس از جمع آوری به صورت دم کرده مصرف میکنند. گلبرگهای این گیاه را میتوان به عنوان خوراکی مصرف کرد، زیرا دارای اثرات مفیدی برای دستگاه گوارش میباشد.
برخی خواص درمانی گیاه گل زرد عبارتند از:
بهبود و افزایش گردش خون است.
برای کبد بسیار مفید بوده، در تصفیه سموم و پاکسازی کبد موثر است.
استحکام شریانهای ضغیف شده بدن است.
در درمان بیماریها و ناراحتیهای گوارشی بسیار مفید بوده و مردم محلی از دمنوش آن مانند چای معمولی استفاده میکنند. استفاده از این گل برای درمان دل درد و دل پیچه مفید است.
این گیاه خاصیت ملین داشته و در درمان یبوست موثر میباشد. همچنین میتوان آن را با دغدغک و گیاه زنیان مصرف نمود.
استفاده از دمنوش برگهای این گیاه برای معالجه ورم روده مفید است.
تسکین و تقویت اعصاب از دیگر خواص گل زرد است. علاوه بر این گیاه میتوان نیشکر را با بیدمشک مخلوط نموده و مصرف گردد.
از این گیاه در طب سنتی برای درمان سردی استفاده میشود.
این گیاه همانند گیاه دارویی پیر گیاه در تسکین دردهای قاعدگی بسیار موثر میباشد.
گل زرد گیاهی ضد عفونی کننده میباشد، علاوه بر آن میتوان از خواص درمانی گیاه کادی بصورت خوراکی استفاده نمود.
درمان نارسایی قلب
همچنین گلبرگهای خام و خشک شده گل زرد قابل دم کردن بوده و برای افرادی که به سرمای هوای مناطق کوهستانی حساس بوده و از آن رنج میبرند، بسیار مفید و سازگار میباشد.
گیاه دارویی گل زرد علاوه بر مصرف خوراکی و خواص دارویی که دارد، به عنوان یک حصار مستحکم برای مقابله با ورود حیوانات اهلی و وحشی به حریم باغات مورد استفاده باغداران بوده و وجود تیغهای تیز و برنده در سطح بوتهها و ساقههای درختچههای این گل مانع از ورود حیوانات اهلی و مهاجم به باغات میشود، بنابراین بیشتر باغداران اطراف زمینهای خود به کاشت این گل اقدام کرده اند، بدون اینکه از خواص دارویی این گیاه مطلع باشند.
* مضرات گل زرد
برای این گیاه، تاکنون عوارض جانبی خاصی گزارش نشده است، لیکن همانند سایر گیاهان دارویی رعایت اعتدال در مصرف آن لازم و ضروری است.
* طرز تهیه و مصرف دمنوش گل زرد
برای استفاده از خواص گل زرد، بایستی از دم کرده این گیاه استفاده شود بدین منظور برای تهیه دم نوش گل زرد مقداری از گیاه را خرد یا نیمکوب کرده و با مقداری آب جوش مخلوط نموده و هم بزنید سپس به مدت ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت درب ظرف را بسته و اجازه میدهیم تا دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و میل نمایید.
گفتنی است، بهترین ظرف برای تهیه دمنوش قوریهای چینی یا شیشهای است.
این گل در شهرستان فریدن نیز به وفور مشاهده میشود و نام محلی گل زرد در این منطقه از کشورمان، ساری گول است و مردم محلی آن را به این نام میشناسند. همچنین در مناطقی دیگری نظیر تویسرکان، الیگودرز و سلسله نیز مشاهده میشود.
بیشتر بخوانید:فیلم/درمان نفخ شکم
زمان گل دهی درختچههای گل زرد از اوایل خرداد آغاز میشود و پرورش دهندگان این گل بهترین زمان برداشت و جمع آوری گل را نیمه دوم خرداد ماه اعلام میکنند.
گل زرد
گیاه گل زرد یا گل زرد خلخال دارای خواص درمانی مختلفی بوده که در این بخش سعی داریم به آن بپردازیم.
* خواص درمانی گل زرد
این گل دارای خواص درمانی مختلفی بوده و میتوان به خواص دارویی آن در درمان سردی، دل پیچه، دل درد، یبوست، ورم روده و تسکین اعصاب اشاره کرد.
قسمتهای مورد استفاده دارویی این گیاه، گل و برگهای این گیاه است که به صورت خام و خشک دم کرده قابل مصرف بوده، ولی اهالی گل برگهای این گل را پس از جمع آوری به صورت دم کرده مصرف میکنند. گلبرگهای این گیاه را میتوان به عنوان خوراکی مصرف کرد، زیرا دارای اثرات مفیدی برای دستگاه گوارش میباشد.
برخی خواص درمانی گیاه گل زرد عبارتند از:
بهبود و افزایش گردش خون است.
برای کبد بسیار مفید بوده، در تصفیه سموم و پاکسازی کبد موثر است.
استحکام شریانهای ضغیف شده بدن است.
در درمان بیماریها و ناراحتیهای گوارشی بسیار مفید بوده و مردم محلی از دمنوش آن مانند چای معمولی استفاده میکنند. استفاده از این گل برای درمان دل درد و دل پیچه مفید است.
این گیاه خاصیت ملین داشته و در درمان یبوست موثر میباشد. همچنین میتوان آن را با دغدغک و گیاه زنیان مصرف نمود.
استفاده از دمنوش برگهای این گیاه برای معالجه ورم روده مفید است.
تسکین و تقویت اعصاب از دیگر خواص گل زرد است. علاوه بر این گیاه میتوان نیشکر را با بیدمشک مخلوط نموده و مصرف گردد.
از این گیاه در طب سنتی برای درمان سردی استفاده میشود.
این گیاه همانند گیاه دارویی پیر گیاه در تسکین دردهای قاعدگی بسیار موثر میباشد.
گل زرد گیاهی ضد عفونی کننده میباشد، علاوه بر آن میتوان از خواص درمانی گیاه کادی بصورت خوراکی استفاده نمود.
درمان نارسایی قلب
همچنین گلبرگهای خام و خشک شده گل زرد قابل دم کردن بوده و برای افرادی که به سرمای هوای مناطق کوهستانی حساس بوده و از آن رنج میبرند، بسیار مفید و سازگار میباشد.
گیاه دارویی گل زرد علاوه بر مصرف خوراکی و خواص دارویی که دارد، به عنوان یک حصار مستحکم برای مقابله با ورود حیوانات اهلی و وحشی به حریم باغات مورد استفاده باغداران بوده و وجود تیغهای تیز و برنده در سطح بوتهها و ساقههای درختچههای این گل مانع از ورود حیوانات اهلی و مهاجم به باغات میشود، بنابراین بیشتر باغداران اطراف زمینهای خود به کاشت این گل اقدام کرده اند، بدون اینکه از خواص دارویی این گیاه مطلع باشند.
* مضرات گل زرد
برای این گیاه، تاکنون عوارض جانبی خاصی گزارش نشده است، لیکن همانند سایر گیاهان دارویی رعایت اعتدال در مصرف آن لازم و ضروری است.
* طرز تهیه و مصرف دمنوش گل زرد
برای استفاده از خواص گل زرد، بایستی از دم کرده این گیاه استفاده شود بدین منظور برای تهیه دم نوش گل زرد مقداری از گیاه را خرد یا نیمکوب کرده و با مقداری آب جوش مخلوط نموده و هم بزنید سپس به مدت ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت درب ظرف را بسته و اجازه میدهیم تا دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و میل نمایید.
گفتنی است، بهترین ظرف برای تهیه دمنوش قوریهای چینی یا شیشهای است.