سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در این باره به درستی میگفت که «این آقایان مسئول تخممرغخور نیستند و این مردمِ ضعیف هستند که غذایشان تخممرغ است و هرگونه تغییر در قیمت آن باعث اذیت شدن قشر ضعیف جامعه میشود.» دی ماه سال ۹۶ بود که برخی از نمایندگان مجلس وقت در اعتراض به افزایش قیمت تخممرغ از وزیر کشاورزی وقت یعنی حجتی درخواست کردند تا اگر با مافیای واردات تخممرغ همدست نیست، جلوی آنها را بگیرد.
مافیا و دلالی سالهاست که در انواع و اقسام حوزهها ورود کرده، از ارز و سکه تا ماشین و تخممرغ و هر زمان که اعتراضی صورت میگیرد، نمایندگان مسئول خود را کنار کشیده و مقصر اصلی را مافیا و یا همان دلالان میدانند که باید با آنها برخورد شود!
قیمت تخممرغ سالهاست که در نوسان به سر میبرد. در ابتدای حضور روحانی در پاستور یعنی سال ۹۲، قیمت هر شانه تخممرغ ۸ هزار و ۵۰۰ تومان و به عبارتی قیمت هر عدد تخممرغ ۳۵۰ تومان بود. قیمت هر شانه تخممرغ در سال ۹۳ نیز همچنان ثابت بود و قیمت هر شانه تخممرغ چیزی حدود ۸ هزارو پانصد تا ۱۱ هزارتومان به فروش میرسید. قیمت هر شانه تخممرغ تا سال ۹۵ تقریبا با ثبات بود و با تغییر هزار تا ۲ هزارتومانی همراه بود. در سال ۹۶، اما قیمت هر شانه تخممرغ با کمی تغییر به ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. روند افزایشی قیمت تخممرغ کماکان ادامه داشت تا اینکه قیمت میانگین هر شانه تخممرغ در سال ۹۷ به چیزی در حدود ۱۵ الی ۱۸ هزارتومان رسید و همین روند قیمت را در سال ۹۸ نیز ادامه داد.
بیشتر بخوانید: تخم مرغ دوباره دو نرخی شد
از سوی دیگر، این افزایش قیمت را تا حدودی میتوان طبیعی دانست؛ از آنجایی که قیمت خوراک مرغ گران شده و همین افزایش قیمت بر روی قیمت مرغ نیز تاثیر گذاشته، در نهایت باعث افزایش قیمت نهایی تخممرغ شده است. رئیس اتحادیه تولید کنندگان مرغ تخمگذار استان تهران چندی قبل اعلام کرده بود که: «قیمت تمام شده تولید تخممرغ با توجه به کمبود و گرانی نهاده بالای ۱۲ هزار تومان برای مرغداران تمام میشود این در حالی است که ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ درب مرغداری را ۹ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین کرده است.»
مافیا در جانِ تخممرغ
تخممرغ نیز همانند ارز و خودرو و سکه، درگیرِ مافیا شده است. سخنگوی سابق کمیسیون اقتصادی مجلس قبل، سه سال پیش بارها بر وجود مافیا در صنعت تخممرغ و عدم پاسخگویی مسئولان در این خصوص تاکید و اعلام کرده بود که «به بهانه آنفولآنزای مرغی واردات صورت میگیرد و به دنبال آن مرغهای تولیدی را معدوم کرده و خسارات به بیمهها وارد میکنیم. قطعا پای مافیای واردات در میان است. افراد خاصی که به آنها مجوز واردات میدهند و افراد عادی نمیتوانند همچون آنها کالایی را به داخل کشور وارد کنند.»
یکی از اعضای هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم هم از وجود مافیا در این حوزه سخن گفته و میگوید : «سرنخهایی که ما داریم مافیای داخلی اجازه دسترسی به این محصول را نمیدهد. در حوزه نهادههای دامی شبکه به شدت مسمومی داریم که اجازه نمیدهد نهادهها به دست تولیدکننده برسد. مجموعه این عوامل باعث افزایش قیمت مرغ و تخممرغ شده است.»
مسئولانِ با خبر از مافیا، چرا سکوت؟!
در همین رابطه حسن حسینی شاهرودی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس دهم در گفتوگویی به رویداد ۲۴ در این باره، میگوید: تمام مشکلات اقتصادی ما به مافیای واردات گره خورده است. برخی از افراد خاص با ارزهای خاص و دولتی و با رانتی که دارند تنظیم بازار را به دست گرفتهاند. به معنای دیگر تنظیم بازار در دست رانت خواران است نه وزارت صنعت.
بیشتر بخوانید: محصولات پرمصرف میادین میوه و ترهبار چقدر نیترات دارند؟
شاهرودی با بیان اینکه همه دستگاههای نظارتی و دولتی از پشت پرده مافیا خبر دارند، اما کاری نمیکنند، تصریح کرد: وقتی دستگاههای نظارتی کاری نمیکنند دستگاه قضا باید ورود پیدا کند و با مافیا و دستگاههای نظارتی که کاری نمیکنند برخورد کنند. برای شفافسازی در این زمینه از همان تخصیص ارز و ثبت سفارش تا ورود آن به کشور و مرحله توزیع باید زیر نظر دستگاههای نظارتی باشد. بسیاری از تولیدکنندگان فقط ۱/۵ نهادهها را میتوانند با قیمت مصوب تهیه کنند و مابقی آن را باید از بازار آزاد خریداری کنند. این نهادهها که در بازار آزاد با این قیمت عرضه میشود در دست چه کسانی است که با ارز دولتی نهاده وارد میکنند، اما آن را در بازار آزاد به فروش میرسانند؟
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: دقیقا با فرایند ناسالمی که برای تخصیص و ثبت سفارش وجود دارد که هیچگونه نظارتی هم بر آنان نیست، این فساد به وجود میآید. مافیا با ارقام کلانی که دارند دست به چنین اقداماتی میزنند. شما به طور طبیعی اکنون میتوانید برای نهاده ثبت سفارش کنید و حدود ۲ الی ۳ هزار تن نهاده وارد کنید، اما این افراد خاص با پولهای کلانی که دارند چندین هزار تن نهاده را با ارز دولتی وارد میکنند و در کشتی نگاه میدارند و زمانی که بازار ملتهب شد آن را وارد بازار میکنند. نفوذی که این رانت خواران دارند بسیار زیاد است و در همه حوزهها وجود دارد.
وی افزود: اینها افرادی را در برخی از وزارتخانهها اجیر میکنند یا برخی از نمایندگان را به نوعی همراه با خود میکنند و یا توسط برخی از قضات فاسد دست به چنین اقداماتی میزنند و نفوذشان آنقدر زیاد است که کسی نمیتواند جلوی آنها را بگیرد. سکوت مسئولان در دولت و سایر نهادها در قبال فساد این مافیا معنادار است و باید دید چه کسانی از قبل این مافیا و فساد منافع دارند که حاضر به سکوت شدهاند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شما از مافیای صنعت تخممرغ و عوامل آن اطلاع دارید یا خیر گفت: بله من هم میدانم چه کسانی در پشت پرده صنعت تخم مرغ و ماجراهای آن قرار دارند، اما تا زمانی که در دادگاه حکم آنها مشخص نشود ما نمیتوانیم اتهامزنی کنیم و اسامی آنها را عنوان کنیم.
وجود مافیا در صنعت تخم مرغ کشور، قطعی است و با توجه به اظهارنظر مسئولان این اتفاق در سایه سکوت سنگین نهادهای مختلف رخ میدهد. اما مشخص نیست که این مافیا را چه فرد یا افرادی انجام میدهند که مسئولان تاکنون در قبال اقدامات آنها این چنین سکوت کرده و صرفا افزایش قیمت را نظاره میکنند.