تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۲۰ تير ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

وضعیت بازار نفت پیچیده‌تر شد/ طلای سیاه به ۲۰ دلار می‌رسد؟!

در حالی که کارشناسان از مدت‌ها قبل نسبت به وقوع موج دوم ابتلا به ویروس کرونا هشدار داده بودند، لوییس دیکسون، تحلیلگر بازار نفت در شرکت تحقیقاتی ریستاد انرژی می‌گوید؛ مشاهده جهش آمار روزانه ابتلا به ویروس کرونا در آمریکا برای بازار شوکه‌آور است و آمار‌ها باعث کاهش قیمت نفت و محدود شدن رشد هفتگی بهای نفت شد.
اقتصاد۲۴ - با وجود پیش بینی‌های مختلف، تحلیلگران بازار نفت همگی بهبود پایدار تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۰ را پیش‌بینی کرده بودند و تعداد کمی از آن‌ها در پیش‌بینی‌های پایه خود، موج دوم شیوع بیماری را در نظر گرفته بودند.
 
آنان می‌گویند؛ موج دوم شیوع ویروس کرونا ممکن است ضربه دیگری بر تقاضای جهانی برای نفت وارد کند و همه سناریو‌هایی که احیای پایدار را پیش بینی کرده بودند را باطل کند.
 
اما عده‌ای از کارشناسان این حوزه معتقدند؛ موج دوم کرونا همانند موج اول باعث نابودی تقاضا نخواهد شد، زیرا بسیاری از دولت‌ها از وضع قوانین سخت‌گیرانه و اعمال تدابیر قرنطینه که در دور اول شیوع کووید ۱۹ به اجرا گذاشته بودند، خودداری کرده اند و تعطیلی که به صورت هدفمند برای برخی بخش‌ها اعمال خواهد شد، مانع از تکرار ریزش تاریخی تقاضا برای نفت می‌شود که در ابتدای سال ۲۰۲۰ مشاهده شد.
 
این مسئله اسباب گرفتاری اوپک پلاس خواهد شد. این گروه کاهش تولید ۹.۸ میلیون بشکه در روز را به مدت یک ماه تا پایان ژوییه تمدید و اعلام کرده که قصد دارد میزان کاهش تولید خود را از اوت تا دسامبر به ۷.۷ میلیون بشکه در روز محدود کند، اما افزودن دو میلیون بشکه در روز نفت به بازار همزمان با شوک جدید تقاضا، تاثیر مثبتی روی قیمت‌ها نخواهد داشت.

بر اساس گزارش اویل پرایس، به عبارت دیگر در شرایطی که قیمت‌ها تحت تاثیر انتظارات برای محدودیت عرضه و رشد تقاضا، افزایش پیدا کرده بودند، بازار ممکن است روند معکوسی پیدا کند و با افزایش عرضه اوپک پلاس و کاهش تقاضا، دوباره قیمت‌ها کاهشی شوند.
 

لزوم تمدید توافق اوپک پلاس و آمریکا

 
در همین رابطه محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به اینکه یکی از نگرانی‌هایی که در حال حاضر در بازار نفت وجود دارد موج دوم ویروس کرونا است که در برخی از کشور‌ها مجددا موجب شده تا فعالیت‌های اقتصادی و حتی خدماتی، مسافرت‌ها و ... تحت الشعاع قرار بگیرد، گفت: در صورتی که این وضعیت ادامه پیدا کند بار دیگر روند بهبود تقاضای نفت و بهبود قیمت نفت که مدتی است شروع شده و قیمت‌ها را به مرز ۴۰ دلار رسانده، ممکن است دوباره به وضعیت اول بازگردد، زیرا تمامی این اتفاقات در سایه افزایش تقاضا در بازار نفت بود و برخی از فعالیت‌ها مجددا شروع شدند و موجب شد تا تقاضا تا حدودی بهبود پیدا کند؛ اما در صورتی که قرار باشد با موج دوم کرونا این محدودیت‌ها نیز بار دیگر اعمال شوند به معنی افت تقاضا خواهد بود و می‌تواند بازار نفت را بار دیگر به وضعیت قبلی بازگرداند.
 
این کارشناس حوزه بین الملل نفت ادامه داد: مگر اینکه مدیریت عرضه توافق شده بین کشور‌های عضو اوپک و اوپک پلاس که به مدت دو ماه اعمال شده بود تمدید شود که البته اوپک پلاس بار دیگر این توافق را تمدید کرده است، اما در مورد آمریکا و چند کشوری که به همراه ایالات متحده متعهد شده بودند تا تولید نفت خود را کاهش دهند هنوز خبر دقیقی وجود ندارد که آیا این کشور‌ها تمایل دارند تا این توافق را بار دیگر تمدید کنند یا تولیدشان به همان وضعیت قبل بازمی گردد.
 
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت بیان کرد: از ۱۹ میلیون بشکه کاهش تولید مورد توافق بین کشور‌ها ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه سهم کشور‌های اوپک پلاس و بقیه آن مربوط به ایالات متحده و متحدانش در همان منطقه بوده است بنابراین چنانچه مدیریت عرضه که در ماه‌های مه و ژوئن تا ۸۰ درصد اعمال شد تا زمانی که بازار به آن نیاز دارد و شرایط طلب می‌کند ادامه پیدا کند به اعتقاد من نباید چندان نگران سقوط قیمت‌ها مانند چند ماه پیش باشیم.
 
خطیبی در پایان تاکید کرد: اگر قرار باشد اوپک پلاس تعهد خود را اجرا کند، اما آمریکا و چند کشور دیگر دوباره با قدرت، تولید نفت خود را از سر بگیرند، بازار نفت نیز با مشکلات فروانی رو به رو خواهد شد و قیمت نفت به حول و حوش بشکه‌ای ۲۰ دلار و یا حتی کمتر سقوط خواهد کرد.
ارسال نظر