اکرم جدیدیممتاز، اقتصاد۲۴- اخیراً معاون وزیر صمت اعلام کرده معاملات تجاری ایران و اوراسیا از ابتدای اجرای موافقتنامه موقت تشکیل منطقه تجارت آزاد تا پایان خرداد، ۱۴ درصد رشد داشته است.
سوال اینجاست که آیا توسعه تجارت خارجی میتواند در آرام گرفتن اقتصاد داخلی هم نقش داشته باشد و التهابات ناشی از بیثباتی و نوسانات قیمتی را در کشور فرو نشاند یا علیرغم این آمارهای امیدوارکننده است که اقتصاد ما دچار چنین مشکلاتی شده است؟
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با اقتصاد۲۴ در این باره گفت: مسئلهای که الان در کشور با آن مواجه هستیم شرایطی است که به آن رکود تورمی میگویند، یعنی همزمانی تورم و افزایش مداوم سطح عمومی قیمتها و رکود بهمعنای آن که ظرفیت تولیدی نقد شده در کشور محقق نیست و بخشهایی از آن خالی است؛ حال هم مساله رکود و بیکاری وجود دارد و هم تورم.
وی افزود: در این شرایط، روشهای معمولی که برای اصلاح اقتصادی دنبال میشود مثلاً در بحث تورم، سیاستهای انقباضی، رکود، سیاستهای انبساطی پولی و با همزمانی این دو، روشهای معمولی دیگر جوابگو نیست و باید بهسمت روشهای درآمدی برویم. از اینرو باید بتوانیم بخشهای تولیدی کشور را از مسیرهای غیر از موارد گفته شده که پولی هستند، تحریک کنیم. یعنی تقاضای داخلی وارد نشود که تورم را تشدید کند و بهجای آن، تقاضای خارجی ایجاد شود تا بتوانیم ظرفیتهای خالی تولیدی کشور را درگیر کنیم و زمانی که ظرفیت تولیدی درگیر شد، موجب میشود هم تولید کارخانجات افزایش پیدا کرده و گردش مالی بهتری خواهند داشت و هم اینکه بکارگیری افراد و کسب درآمد، تقاضای داخلی را تحریک میکند.
بیشتر بخوانید: سناریوهای متفاوت از قیمت دلار در آینده نزدیک/ اشتباهاتی که از زمان محمدرضا پهلوی تکرار میشود
نماینده اصفهان در مجلس با اشاره به اینکه از این نظر هر کاری که بتوانیم برای تحریک عرضه و پرشدن ظرفیت تولید داخلی انجام دهیم به اقتصاد ایران کمک خواهد کرد افزود: مساله امروز کشور رشد قیمت ارز است. برای حل این مشکل اگر بتوانیم تجارت خود را بالا ببریم و از محل صادرات غیرنفتی کسب درآمد داشته باشیم میتواند به تولید کشور کمک کند، زیرا تولیدات داخلی مستقیم و غیرمستقیم به ارز وابسته است. در بسیاری از زمینههای تولیدی مواد اولیه، قطعات، تجهیزات و ماشینآلات آن را وارد میکنیم که استفاده از این روش میتواند به تولید کمک کند.
وی با اشاره به اینکه اخباری که در مورد تجارت خارجی در رسانهها میشنویم که پیمانهای منطقهای رشد داشته است، خبرهای خوبی است و میتواند کمک بزرگی به اقتصاد کشور داشته باشد.
طغیانی در مورد بها بخشیدن به ارزش پول ملی براساس بهبود و توسعه روابط تجاری بینالملل بیان کرد: نگاه مجلس یازدهم به توسعه تجارت با کشورهای همسایه بهشدت مثبت است و آنچه در توان جمهوری اسلامی باشد در حوزه تجارت خارجی با اولویت کشورهای همسایه با ٦٠٠ میلیون جمعیت و نزدیک ١٢٠٠ میلیارد مبادلات تجاری را بهکار میبندیم. شک نکنید در سال هرچه بتوانیم وارد تعامل میشویم تا درآمد ارزی برای کشور ایجاد کنیم، این موضوع برای مجلس در اولویت قرار دارد، ولی در مورد کشورهای دیگری که خودشان آماده تعامل و توسعه بازرگانی با ما نیستند نه تنها خودشان را عقب میکشند، بلکه راضی به اجرای تعهدات قبلی خود نیز نیستند، این کشورها شرکای خوبی نخواهند بود و ما بهسمت شرکای جدید میرویم تا براساس نگاه راهبردی، شرکای جدیدی انتخاب کنیم و با آنها تعاملات جدیتری را شروع خواهیم کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره ابزارهای کنترل نرخ ارز در کشور گفت: پیشنهادات جدیدی در رابطه با مدیریت بازار ارز داشتهایم و در حال کارکردن روی این پیشنهادات هستیم. دولت هم برای بازگشت ارزهای صادراتی تلاش میکند تا چرخه ارز در اقتصاد کشور و صادرات به حرکت درآید به خصوص بعد از کرونا و ماههای اخیر که تجارت متوقف شد دچار مشکلات جدی شدیم و البته در همه دنیا به این صورت بود و خواست ما نبود که این وضعیت بر ما تحمیل شود. دولت در حال تلاش است و ما هم برای دولت پیشنهاداتی داریم که در صورت تکمیلشدن ارائه خواهیم داد.