تاریخ انتشار: ۰۶:۵۴ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تاکید شد؛

کمبود سرمایه چالش اصلی پتروشیمی‌ها/ توسعه صنعت پتروشیمی در قاب بی اعتمادی

کارشناسان نفت و انرژی بر این باورند که اجرای پروژه‌های پتروشیمی می‌تواند بیشترین ارزآوری را در مقایسه با سایر صنایع داشته باشد، اما تامین سرمایه برای ساخت واحد‌های جدید، شرط توسعه این صنعت در چرخه صادرات و ارزآوری است.
اقتصاد۲۴- عدم تحقق افزایش ظرفیت تولیدی پتروشیمی‌ها چالش‌ها و مشکلاتی دارد که صنعت پتروشیمی ایران از آن رنج می برد که بی تردید اولین چالش در صنعت پتروشیمی ایران، غفلت از اتخاذ رویكردی سیستمی و عدم توجه به زنجیره ارزش در صنایع پتروشیمی است.

اخیرا محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در یک گفتگوی تلویزیونی گفته است: با توجه به حجم نقدینگی‌ها، باید منابع را به سمت پروژه‌های بزرگ پتروشیمی یا حوزه معادن و فلزات هدایت کنیم که افزون بر درآمد ارزی، سبب ثبات اقتصادی و اشتغال‌زایی برای ما شود.
 
به گفته دولتمردان، صنعت پتروشیمی یکی از صنایع مهم و پیشران کشور است که نقش پررنگی در توسعه کشور دارد. این مسئولان معتقدند با توجه به شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی که امروز با آنها دست به گریبان هستیم لازم است تا ارز حاصل از فروش فرآورده های پتروشیمی به چرخه اقتصاد کشور وارد شود.
 
مهمترین و در عین حال چالشی ترین موضوع پتروشیمی در حال حاضر، در مفهومی به نام سرمایه‌گذاری نهفته است. آنچه مبرهن است، از علل اصلی ناکامی پتروشیمی در تحقق اعداد و ارقام چشم‌اندازی خویش در کمبود و یا نبود سرمایه بوده است.
 
بی تردید سرمایه‌های خارجی سکوی پرتاپ پتروشیمی هستند. جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی سبب تداوم رشد، پایداری و توسعه صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از اساسی‌ترین و مهمترین صنایع موجود در کشورمان خواهد شد. اما در این بین آنچه موجب تداوم رشد و پایداری توسعه این صنعت به عنوان یکی از اساسی‌ترین و مهمترین صنایع موجود در جهان یا به عبارتی این صنعت مادر خواهد شد، جذب سرمایه‌گذاری خارجی است.
 
موضوع مهمی که در این بخش باید به آن توجه کرد سودآوری شرکت های پتروشیمی است زیرا امروز بخش بزرگی از صادرات کشور در شرایط تحریم بر عهده شرکت های پتروشیمی است.
 

مهمترین راهکار؛ سرریز نقدینگی ها به صنعت پتروشیمی

 
اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا بنا به گفته رییس مجلس آیا می توان با سرازیر کردن نقدینگی به این بخش علاوه بر کمک به حل مشکلات مربوط به صنعت پتروشیمی درآمدهای حاصل از صادرات فرآورده های آن را جایگزین درآمدهای نفتی کرد؟

در همین رابطه عبدالرسول دشتی، رییس کل اسبق امور بین الملل شرکت پتروشیمی خلیج فارس در گفتگو با اقتصاد۲۴ با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی، صنعتی سرمایه بر است، گفت: سرریز نقدینگی به صنعت پتروشیمی به لحاظ تامین بخشی از نیاز نقدینگی این صنعت بسیار خوب است البته باید این موضوع را نیز در نظر داشت که صنعت پتروشیمی همواره با سودآوری همراه بوده است و در بخش عرضه سهام پتروشیمی نیز همیشه موفق عمل کرده و درآمدهای خوبی هم ایجاد کرده است.
 
دشتی ادامه داد: اما اگر تصور کنیم با جمع آوری نقدینگی و واریز آن به صنعت پتروشیمی می توان واحدهای جدید ساخت، لازم است تامل بیشتری در این خصوص انجام شود.
 
وی تصریح کرد: از آنجایی که برخی قطعات و تجهیزات مربوط به صنعت پتروشیمی حتما باید از سازنده های خارجی خریداری شود و همان طور که مشخص است این سازندگان ریال دریافت نمی کنند و امروز هم در شرایطی که قیمت دلار به بیش از 24 هزار تومان رسیده اگر پول خرید این تجهیزات هم به دلار تبدیل شود، راه های انتقال پول به دلیل مناسبات مالی کشور ما بسته شده است و سازنده ها به دلیل شرایط تحریم برای ساخت تجهیزات مورد نیاز ما همکاری های لازم را انجام نمی دهند، بنابراین لازم است تا مسئولان حل این مشکلات را مورد توجه قرار دهند.
 
این فعال حوزه پتروشیمی در پاسخ به این سوال اقتصاد۲۴ مبنی بر اینکه آیا سودآور بودن صنعت پتروشیمی و درآمدهای خوبی که از این بخش حاصل می شود می تواند تا حدی جایگزین درآمدهای نفتی کشور باشد نیز گفت: با وجود سودآوری بالا و درآمدهای خوبی که از این بخش کسب می شود اما باز هم نمی توان درآمدهای نفت را با این سودهای حاصل از صادرات محصولات و فرآورده های پتروشیمی پوشش داد.
 
دشتی با اشاره به اینکه برخی تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی توسط شرکت های داخلی بومی سازی شده اند نیز گفت: در تمامی سال های گذشته خواسته مسئولان و فعالان حوزه پتروشیمی اعتماد به توان سازندگان داخلی بوده است و همین موضوع خوداتکایی و نوعی اتکا به نفس در بین شرکت های سازنده و تامین کننده داخل کشور به وجود آورد که البته این موضوع بسیار با ارزش است اما همانطور که گفتم لازم است تا برای تامین برخی تجهیزات خاص از تامین کنندگان و سازندگان خارجی استفاده کنیم.
 
رییس کل اسبق امور بین الملل شرکت پتروشیمی خلیج فارس در پایان تاکید کرد: اینجاست که فعالان حوزه پتروشیمی به جای ریال به دلار نیاز دارند و ارتقای مبادلات ارزی و گردش مالی خارجی مورد نیاز است.
ارسال نظر