تاریخ انتشار: ۰۵:۵۵ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه شرقی‌ترین و استراتژیک‌ترین دروازه ورودیِ ایران با سرنوشتی نامعلوم

منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه یک منطقه در حال رشد و دارای جاذبه‌های طبیعی و خدادادی است که به عنوان شرقی‌ترین و استراتژیک‌ترین دروازهٔ ورودیِ ایران شناخته می شود اما امروز خبری از فعالیت های آن وجود ندارد که مشخص نیست چه مشکلی بر سر راه توسعه و پیشرفت این منطقه قرار گرفته است.

اقتصاد۲۴ - میرجاوه مرکز شهرستان میرجاوه، یکی از شهر‌های کوچک استان سیستان و بلوچستان ایران که در محدوده سرحد بلوچستان و ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر زاهدان واقع شده و به عنوان شرقی‌ترین و استراتژیک‌ترین دروازهٔ ورودیِ ایران شناخته می شود.
 
میرجاوه تنها مرز قانونی در جنوب شرق کشور است که رفت و آمد گردشگران خارجی و داخلی از این معبر صورت می‌گیرد و از طریق راه‌آهن، ایران را به شبه‌قاره هند متصل می‌کند. یکی از قدیمی‌ترین گمرکات کشور، گمرک میرجاوه با قدمتِ بیش از صد سال است که در آن صادرات و واردات صورت می‌گیرد.
 
مرز میرجاوه بزرگ‌ترین مرز مبادلاتی منطقه بلوچستان است که ورودی اصلی آن ترانزیت کالا به پاکستان است، که شامل سه بخش ترانزیت، بازارچه مرزی و کول بری است. به طور کلی ترانزیت کالا مختص سرمایه داران کلان در کل کشور بوده و در واقع هیچ کمکی به اقتصاد این منطقه نمی‌کند. کولبری در این منطقه نیز با ممانعت مسئولان مربوطه مواجه است. در حال حاضر فقط بازارچه مرزی به اقتصاد منطقه کمک می‌کند که محل تبادل کالا مثل کاشی و سیمان است.

این شهر اولین سیستم لوله کشی و اولین راه آهن در ایران را داشته است و جزء اولین شهرهایی است که داری شهربانی و کمرگ بوده است.
 
قانون ایجاد منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه در مرداد ماه سال ۸۹ مصوب و پس از سیر مراحل قانونی در تاریخ ۲۳ بهمن سال ۸۹ جهت اجرا به استان ابلاغ شد و هیئت وزیران نیز در جلسه ۲۹ اردیبشهت ۱۳۹۸ به پیشنهاد دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه، شرکت سرمایه گذاری و توسعه عمران منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه (غیردولتی) را به عنوان مسئول این منطقه به مساحت ۳۵۰ هکتار در زمینه فعالیت‌های تجاری، صنعتی و خدماتی تعیین کرد.
بر اساس قانون، ایجاد زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی بدون کمک مالی دولت و بر عهده سازمان سرمایه‌گذار است که در این راستا در سال ۱۳۹۵ شرکت سرمایه گذاری توسعه عمران منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه به عنوان سرمایه‌گذار به دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد معرفی شده است.
 
منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه یک منطقه در حال رشد و دارای جاذبه‌های طبیعی و خدادادی در درون، جاذبه‌های طبیعی و تاریخی منحصر بفرد در اطراف خود به خصوص در مناطق تمین و لادیز است اما امروز به طور رسمی فعالیتی ندارد و با وجود پتانسیل های فراوان، خبری از فعالیت های آن نداریم. 

احمدعلی موهبتی سال گذشته (۱۳۹۸) در نشست با مدیرعامل شرکت توسعه منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه، منطقه مرزی میرجاوه را فوق استراتژیک عنوان کرد و اظهار داشت: اجرای منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه که تاکنون معطل مانده باید در کوتاهترین زمان به نحوی اجرا شود که استاندارد جهانی پیدا کند.
بیشتر بخوانید: با ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های منطقه ویژه اقتصادی لرستان آشنا شوید/ تمرکز منطقه بر فعالیت‌های تولیدی و صنعتی
پیش از آن در سال ۹۷ نیز مشاور رییس جمهور و دبیرشورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در سفر به استان سیستان و بلوچستان و شهرستان مرزی میرجاوه گفت: منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه از شهر‌های مرزی استراتژیک در حمل و نقل و ترانزیت کشور محسوب شده و امکانات و ظرفیت‌های خوبی را برای توسعه اقتصادی منطقه ایجاد کرده است.

مرتضی بانک، درباره مزیت‌های قانونی منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه گفت: قانون ایجاد منطقه ویژه میرجاوه مدت‌ها است که به تصویب رسیده و امروز هم مراسم کلنگ زنی این منطقه برای شروع فعالیت آن انجام شد که امیدواریم توسعه فعالیت‌های بازرگانی و اقتصادی و صنعتی در این منطقه را به همراه داشته باشد. همچنین طرح جامع این منطقه و تعیین سازمان مسئول آن هم، به زودی به تصویب شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی خواهد رسید.

دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ابزار امیدواری کرد که این منطقه بتواند در توسعه اقتصادی کشور گام‌های مهم و موثری به همراه داشته باشد.
 
منطقه ویژه اقتصادی میرجاوه به عنوان منطقه‌ای پر ظرفیت و حساس، می‌تواند نقش مهمی در اشتغال جوانان منطقه داشته باشد و علاوه بر آن می‌تواند به عنوان یاری رسان منطقه آزاد پر اهمیت چابهار باشد و در بسیاری موارد پا به پای این منطقه در فعالیت‌های اقتصادی و بین المللی حرکت کند، اما لازمه آن مشخص شدن وضعیت کنونی منطقه و راه اندازی هرچه سریعتر آن برای فعالیت به عنوان منطقه ویژه اقتصادی است چرا که بیش از ۱۰ سال از قانون ایجاد این منطقه می‌گذرد و این منطقه باید بتواند با پشت سر گذاشتن مشکلات سریعتر پا به عرصه تجارت و اقتصاد کشور بگذارد.
ارسال نظر