اقتصاد۲۴ - صنعت گردشگری یکی از مهمترین بخش هایی بود که تاثیر زیادی از شیوع کرونا و شرایط بحرانی حاصل از آن گرفت و در جهان شاهد خسارت های جبران ناپذیری در این حوزه بودیم اما در همین شرایط بسیاری از کشورها به سرعت به فکر جایگزینی روش ها و تبدیل تهدید به فرصت افتادند هرچند روش های مختلف جوابگوی هتل ها و رستوران های خالی از جمعیت نبودند و جای خالی گردشگران هنوز هم حس می شد.
مناطق آزاد ایران هم از این قاعده مستثنی نبودند و بخش گردشگری که یکی از مهمترین فعالیت های آنها محسوب می شود روزهای بدی را پشت سر گذاشت اما هر یک به فراخور پتانسیل ها و شرایط سعی در جبران خسارت ها برآمدند.
اقتصاد ۲۴ برای اطلاع از اوضاع و احوال گردشگری در منطقه آزاد چابهار پای صحبت عدنان حسینی، مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار نشسته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
عدنان حسینی در مورد شرایط گردشگری چابهار در روزهای کرونایی به اقتصاد ۲۴ گفت: شروع کرونا باعث شد ما تدابیر مختلفی برای مقابله با این ویروس در نظر بگیریم. در ابتدا ستاد دائمی خدمات اجرایی سفر چابهار را به ستاد پیشگیری از وقوع سفرها که زیر مجموعهای از ستاد مقابله با کرونا بود تشکیل دادیم و کاملا منطقه بسته شد و طبق بخشنامه اعلام شده به کل کشور قرار شد پول آنهایی که خدمات اقامتی را رزرو کرده بودند، برگشت داده شود.
بیشتر بخوانید: راهاندازی فرودگاه بینالمللی چابهار میتواند محرکی برای جذب سرمایهگذار و گردشگر باشد
وی افزود: مجموعه مراکز اقامتی ما قبل از سال جدید تعطیل شد و بسیاری بیکار شدند و با توجه به اینکه چابهار هر ساله در نوروز شاهد سفر گردشگران زیادی بود، به همین دلیل در این مدت خسارت زیادی به این صنعت وارد شد. بر اساس خوداظهاری افراد مشغول در این منطقه ۱۵ میلیارد تومان خسارت به این بخش به خصوص واحدهای پذیرایی، اقامتی و تفریحی وارد شده است.
وی افزود: مجموعه مراکز اقامتی ما قبل از سال جدید تعطیل شد و بسیاری بیکار شدند و با توجه به اینکه چابهار هر ساله در نوروز شاهد سفر گردشگران زیادی بود، به همین دلیل در این مدت خسارت زیادی به این صنعت وارد شد. بر اساس خوداظهاری افراد مشغول در این منطقه ۱۵ میلیارد تومان خسارت به این بخش به خصوص واحدهای پذیرایی، اقامتی و تفریحی وارد شده است.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد: امروز چابهار در حالت زرد قرار دارد و خیلی از مراکز با رعایت دستورالعملهای بهداشتی باز هستند اما هنوز محدودیتهایی وجود دارد و مسافران کمی به این منطقه وارد میشوند و درصد اشغال هتلها بسیار پایین است.
وی گفت: با دستورات ستاد ملی کرونا و کمیته گردشگری و با خود اظهاریهایی که انجام شده الان با استفاده از آن سامانه تسهیلاتی کرونا واحدهای تجاری می توانند مراجعه و از تسهیلات مورد نیاز استفاده کنند.
حسینی بیان کرد: علاوه بر آن ما تلاش کردیم تا راه برون رفتی از این موضوع پیدا کنیم و بتوانیم با وضعیت کنونی گردشگری را پیش ببریم.در همین راستا آموزشهای گردشگری مجازی را بیشتر و از این فرصت برای استاندارسازی خدمات گردشگری استفاده کردیم.
وی توضیح داد: با توجه به اینکه فصل مونسون را پشت سر می گذاریم و همه ساله جشنوارهها و رویدادهای مختلفی را برگزار کردهایم و از آنجایی که چابهار مهمترین بندر جنوبی کشور است و به واسطه بادهای موسمی آب و هوای بسیار خوبی در منطقه حاکم میشود موقعیت خوبی برای گردشگری به وجود میآید اما امسال با توجه به شرایط پیش آمده مجبور به محدود کردن فعالیتها شده ایم.
وی افزود: موج سواری یکی از مهمترین قابلیتها و جاذبههای منطقه آزاد است که با رسیدن فصل مونسون ارتفاع موج به ۴.۵ تا ۵ متر میرسد و سعی کردیم در فضای باز به صورت محدود برنامههای آموزشی موج سواری را داشته باشیم.
حسینی گفت: برنامه دیگری که تصمیم داریم در این شرایط انجام دهیم، برگزاری برنامههای مجازی است و در نظر داریم برخی برنامههای رویدادها و جشنوارههایی که در گذشته در مونسون انجام میشد را اجرا و به صورت مجازی در شبکههای اجتماعی پخش کنیم تا بازتاب خوبی هم داشته باشد.
بیشتر بخوانید: موجسواری ظرفیتی جذاب، مفرح و درآمدزا در منطقه آزاد چابهار است
این مسئول در ادامه بیان کرد: فعالیت مهم دیگری که در این مدت انجام داده ایم، دعوت از دبیران کنسرسیوم تورهای ورودی به کشور به صورت محدود بود که دبیران کنسرسیوم تورهای ورودی کشورهای چین، ارمنستان، اتحادیه اروپا، عمان، عراق، ترکیه، هند، پاکستان و سوریه در آن حضور داشتند و تلاش کردیم تا با چابهار آشنا شوند و از جاذبهها دیدن کردند.
وی تصریح کرد: فعالیتهای گردشگری در چابهار در حال انجام است؛ به امید روزی که بتوانیم شاهد از بین رفتن این بیماری و محدودیتهای حاصل از آن و حضور حداکثری گردشگران در منطقه باشیم.
مدیر گردشگری چابهار در پاسخ به این سوال اقتصاد ۲۴ که چرا گردشگری شهری در چابهار از اهمیت ویژه ای برخوردار است؟ گفت: گردشگری شهری یعنی آنچه باعث میشود ما شهر زندهای را داشته باشیم و منظورمان اتفاقاتی است که در ماهها و فصلهای مختلف در چابهار داریم و نشان دهنده ظرفیت بالای این منطقه است. برای مثال ما جشنواره غذا داشتیم که یک رویداد مهم در کنار جاذبههای طبیعی چابهار بود و توانستیم غذاهای با اصالت را بار دیگر بازیابی کنیم و در همین راستا به دنبال گردشگری خلاق غذا هستیم؛ امروز در حدود ۱۳۰ نوع غذای استاندارد شده داریم و به زودی کتاب آشپزی غذاهای مکران به چاپ خواهد رسید.
وی افزود: علاوه بر رویدادهایی که به آن اشاره شد، مریخ نوردی هم از فعالیتهای مهم و پر جاذبه منطقه آزاد چابهار است که با توجه به ظرفیتی که کوههای این منطقه دارد توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند و هر ساله افراد زیادی را به این منطقه بکشاند. ساحل نوردی، مسابقات موج سواری، نمایشگاههای صنایع دستی در روزهای مختلف مناسبتی در طول سال و... و مناسبت رصد کسوف یکم تیرماه هم که در چابهار انجام شد هم از اتفاقات مهم بود و سازمان منطقه آزاد چابهار امکان رصد ایمن خورشید گرفتگی را برای مردم و کارشناسان نجوم برنامه ریزی کرده بود که بیانگر آن است که ما به اقتضای هر فصل و حتی هر ماه رویداد برنامههای متنوعی داریم و نشان دهنده آن است که گردشگری شهری در چابهار رونق پیدا کرده است.
حسینی خاطرنشان کرد: همچنین در این مدت از فرصت استفاده کرده ایم و به تکمیل زیرساختهای گردشگری پرداخته ایم. امروز چابهار دارای ۹ هتل در حال ساخت است که یکی از آنها تا پایان سال جاری به بهره برداری خواهد رسید. در همین راستا طراحی و اجرای کلوپهای تفریحی را به بخش خصوصی واگذار کرده ایم و با وجود تعطیلی کوتاه مدت این فعالیتها در اردیبهشت ماه و به دلیل کرونا، اما این فعالیتها ادامه دارد و با پیگیری بستههای مختلف گردشگری آماده استقبال باشکوهتر از گردشگران بعد از پایان اپیدمی کرونا میشویم.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار مشکل امروز بخش گردشگری را مشکل نوسانات ارزی و نبود تسهیلات مناسب برای فعالان این حوزه دانست و افزود: مشکل نوسانات ارزی در کشور را میتوان یک بحث مهمی دانست که امروز در سرمایه گذاریها بسیار تاثیر گذار است و بسیاری از سرمایه گذاران را دچار مشکل کرده و خواهش ما از دولت این است که تدابیر لازم برای حمایت از سرمایه گذاری در عرصه گردشگری اندیشیده شود و تسهیلات ویژهای با بهره و سود کم در نظر بگیرند البته تسهیلاتی که برای گردشگری اندیشیده شده با نرخ ۱۲ درصد است که برای افراد فعال در این عرصه سخت است و مشکلاتی را به وجود میآورد که اگر این درصد کمتر و با تنفس یک ساله باشد میتوان به بهبود شرایط خوشبین بود.