اقتصاد۲۴ - حدود 10 ماه به پایان عمر دولت دوازدهم باقی است و از روزهای پرتبوتابی که دستیابی به تورم تکرقمی بهعنوان یک دستاورد تبلیغی این دولت برای دعوت مردم به پای صندوق های رأی استفاده می شد می گذرد اما دریغ از کاهش تورم و نرخ کالا در بازار!
این در حالی است که در همان زمان بسیاری از کارشناسان وعده تورم تک نرخی را یک پدیده کوتاهمدت میدانستند و درباره بازگشت تورمهای بالا، بعد از اولین تکانه اقتصادی هشدار میدادند.
امروز بازار با افزایش قیمت هایی دست و پنجه نرم می کند که شاید در هیچ دورانی شاهد آن نبوده ایم. هرچند مردان دولت روحانی در تکاپوی بازگشت آرامش قیمت به بازارها هستند اما تاکنون هیچ نتیجه ای حاصل نشده و یا اینکه قصد احقاق آن نیست!
با توجه به بلاتکلیفی ها در بازار این سوال مطرح می شود که چرا قیمتها در بازار تا این حد چسبندگی دارند و دلیل مقاومت بازار برای کاهش قیمتها چیست؟ آیا عوامل پشت پرده و افراد سودجو عامل این وضعیت هستند یا دلایل اقتصادی دیگری در کارند که هنوز بازار شاهد تعدیل قیمتها در خود نشده است؟!
گرانی ارز یکی از بهانه های گرانی کالا طی ماه های اخیر بود. هرچند هنوز بهای ارز تا زمان قبل از گرانیها فاصله زیادی دارد، اما تا حدودی تحت کنترل قرار گرفته و حتی کاهشهایی را داشته است؛ اما بر خلاف آنچه انتظار میرفت، مبنی بر اینکه با کاهش بهای ارز، قیمت کالاها نیز ارزان شود، اینگونه نشد.
شاید سودجویان در سال 98 به دلیل ثبات و تعادل بازار در اغلب بازارها، کمترین بازدهی را کسب کردهاند، اما برای سال 99 همواره تلاش کردهاند که به بهانه مختلف، قیمتها را جابهجا کرده و برای خود کسب سود کنند. حالا این کسب درآمد از بازار خودرو گرفته تا گوشت و مرغ و لوازم خانگی .
مُهر تایید گرانی قیمت ها به جایی رسیده که رئیس سازمان حمایت با تشریح تفاوت گرانی و گرانفروشی می گوید: باید گرانی را بپذیریم اما با گرانفروشی مبارزه کنیم زیرا در این شرایط حق مصرف کننده و تولید کننده رعایت می شود.
عباس تابش معتقد است؛ گرانی پدیده ای است که از تغییر منطقی متغیرهای تشکیل دهنده بهای تمام شده یک کالا، ایجاد می شود. بنابراین وقتی کالایی متغیرهای تشکیل دهنده آن با تغییر روبه رو می شود، بهای تمام شده به صورت منطقی تغییر می کند. باید گرانی را بپذیریم، کالایی که تا مدتی پیش برای وارداتش ارز 4200 تومانی دریافت می کرد و حالا بنابر تصمیمات کلان کشور ارز آن به نیمایی تغییر کرده، بنابراین طبیعی است که قیمت آن کالا با افزایش روبه رو شود.
جولان گرانی کالاها در بازار
در رابطه با استمرار افزایش قیمت ها، محمدعلی صدیقی، عضو سابق اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با اقتصاد 24 اظهار داشت: وقتی همه مردم در بورس سهام دارند و از گران شدن سهامشان شادمان می شوند و اشتیاق زیادی به سهامدار شدن نشان می دهند، باید بدانند که زمان این خرسندی شاید بسیار کوتاه باشد. مردم خوشحال میشوند که هر روز سهمشان در بورس با ارزشتر شود؛ اما امان از ناآگاهی و بی خبری.
بیشتر بخوانید: صادرات کالاهای بی کیفیت پاشنه آشیل اقتصاد ایران/ خروج تدریجی از میدان رقابت جهانی
صدیقی ادامه داد: اما مردم نمی دانند که این ارزش سهم شان نیست که هر روز در بازار سرمایه گران می شود، بلکه ارزانی پول کشور است که می تواند در فاصله نه چندان دور چنان آسیبی به کشور وارد کند که طعم خوش افزایش سهم ها به تلخی رکود شدید و تورم بالا و بی سابقه منتهی شود.
به اعتقاد عضو سابق اتاق بازرگانی ایران، هدایت نقدینگی از سمت تولید به بازار سرمایه، بورس را به محلی برای تبادل کالا و مانوری برای خوش درخشیدن دولتمردان تبدیل کرده در حالی که تولید زیر دست و پا در حال لگدکوب شدن است.
صدیقی تاکید کرد: امروز به واسطه ظهور نقدینگی ها در بازار سرمایه، کالا گران شده چراکه تولید با قدرت مالی کم مواجه است و تمام سرمایه ها به سمتی غیر از تولیدات روانه شده است و دقیقاً برخلاف مسیر حمایت از تولیدات داخلی در حال حرکتند.
این فعال اقتصادی در بخش خصوصی افزود: امروز توازنی بین گرانی کالا و تولید برقرار نیست و همین موضوع دستمزدها را از آنچه که ضعیف بوده ناچیزتر کرده اما بازهم مردم متوجه این بحران نشده اند و تنها به گرانی فکر می کنند و از دلایل آن غافل هستند.
کاهش ارزش پول در برابر افزایش قیمت سهام
عضو سابق اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه زمانی که سقوط ارزش پول را در نمای نگاتیو صعود بورس به راحتی می توان دید چطور مردم هنوز در خواب غفلت بسر می برند، ادامه داد: صعود بورس در صورت ثبات ارزش پول ملی معناش رشد است و چقدر تاسف بار است که مردم سهامداری که از گران شدن به جای ناراحتی خوشحال می شوند و از توقف تولید زیر سایه بازار سرمایه غافل شده اند.
صدیقی تصریح کرد: باید به این موضوع توجه شود زمانی که بورس سبز شده چراغ قرمز به سمت توسعه اقتصاد روشن شده است و این تبعاتی دارد که هرچند دولتمردان از آن بی خبر نیستند اما بی توجه از کنارش می گذرند.
این فعال اقتصای در پایان تاکید کرد: شاید بازار سرمایه برای بسیاری از کشورها بازاری امن برای سرمایه گذاری باشد، اما امروز دولت برای جبران کسری بودجه خود دام بزرگی را برای جذب سرمایهها در این بازار پهن کرده و تولید را در وضعیت ناگوارتر از گذشته قرار داده و به دنبال آن گرانی کالاها را به بهانههای مختلف به مردم تحمیل کرده است.