اقتصاد۲۴ - نوسان شدید و بیسابقه نرخ ارز در روزهای گذشته شرایط حرکت بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده تا جایی که پیشبینیهای سرمایهگذاران بورس را به هم ریخته است.
یکی از مهمترین بازارهای موجود در اقتصاد هر کشوری بازار مالی است که متاثر از متغیرهای اقتصادی از جمله نرخ ارز است. همچنین از مهمترین مسائلی که سرمایه گذاران با آن روبرو هستند نوسان و بی ثباتی نرخ ارز است که سبب ایجاد نوسان در بازارهای مالی میشود.
تاثیر نوسانات قیمت دلار بر بخشهای مختلف اقتصاد ایران، مانعی برای کارایی بازار بورس به شمار میرود و بر عملکرد سرمایه گذاران تاثیرگذار است. این در حالی است که صنایع فعال در بورس با نرخ دلار و ارز درگیر هستند و مسئله نوسان شدید نرخ ارز معادله پیشبینی سود شرکتها و به خصوص شرکتهای بزرگ بورسی را بهم ریخته است.
اما با این اوصاف کارشناسان بر این باورند که گرچه معیار اصلی برای چشمانداز میان مدت و بلندمدت صنایع بورسی، دلار نیمایی است، اما این نوسانها اگر فعالان حرفهای بازار را تحت تاثیر قرار ندهد قطعا موجب تغییر رفتار مبتدیها و تازهواردان بورس خواهد شد.
نوسان نرخ ارز به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای اقتصادی همواره بر رفتار عرضه و تقاضای بازیگران فعال در بازارهای مالی اثرگذار بوده است.
تاثیر نوسانات قیمت دلار بر بازار بورس
احمد اشتیاقی، کارشناس بورس درباره تاثیر نوسانات نرخ ارز به ویژه دلار بر بازار بورس به خبرنگار اقتصاد ۲۴ چنین توضیح داد: نوسانات دلار اگر منجر به افزایش دلار نیمایی شود، اثر مثبتی را میتواند بر روی بورس داشته باشد با توجه به این موضوع که عمده شرکتهای ما از محل صادراتشان و از محل افزایش دلار نیمایی سودآوری را میتوانند داشته باشند و سودآوری شرکتها نیز به تبعش موجب افزایش قیمتشان میشود، تأثیری است که نوسانات دلار بر روی بازار سرمایه میتواند داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تخریبچیهای بورس چه کسانی هستند؟/ ذینفوذانی که اجازه ورود صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه را نمیدهند
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: در غیر این صورت اگر ارز نیمایی نتواند نیاز تمام شرکتها را تأمین کند به ناچار باید ارز آزاد وارد این چرخه شود که نوسانات قیمتی میتواند تاثیر منفی بر بورس داشته باشد.
تأثیر مثبت تک نرخی شدن دلار
وی در ادامه درباره تأثیر مثبت تک نرخی شدن دلار گفت: اصولا اگر دلار بر اساس سازوکار بازار، همچنین تجدید قیمت آن که توسط عرضه و تقاضا مشخص شود، تک نرخی شود، کمک بسیار زیادی به شرکتها خواهد شد تا آنها بتوانند به واسطه آن تجدید قیمتی که در دلارِ تک نرخی به وجود میآید از باب تولید و فروش و همچنین نرخ آن محصولی که بتوانند به واسطه این قیمت کشف شده بفروشند، متضرر نمیشود در نتیجه باعث میشود کمک بسیار زیادی به بازار سرمایه صورت گیرد.
پیش بینی آینده بازار سرمایه
اشتیاقی در پاسخ به این سوال اقتصاد۲۴ که آینده بازار سرمایه را چطور پیش بینی میکنید؟ گفت:هم اکنون ما در کفِ قیمت سهام هستیم، بنابراین انتظار کاهش بیش از این وجود ندارد، اما افزایش بازار نیز مشروط به یکسری آیتمهای سیاسیِ در حال اجراست که باید منتظر بود نتیجه این سیاستها تاثیر مثبت بر بازار بورس بگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: بازار نیز انتظارش این است آن شرایط و آیتمهای سیاسی مشخص شود، از جمله اینکه، سیستم مکانیسم ماشه به چه صورت میخواهد عمل کند یا انتخابات آمریکا به چه صورت پیش میرود و کدامیک از دو نامزدی انتخابات، به کرسی ریاست جمهوری آمریکا میرسند؛ این موضوعات همه در بازار ما تأثیرگذار هستند.
اشتیاقی تاکید کرد: در حال حاضر بازار در حالت استراحت و رصد است و منتظر اعلام نتایج انتخابات آمریکاست و از سوی دیگر بر اساس شرایطی که در کلان اقتصاد ایران ایجاد میشود تصمیم خودش را نسبت به خرید سهام و موضوعات دیگر از جمله اینکه در کدام صنایع و با چه شرایطی کارها صورت گیرد مشخص میگیرد.
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: در نتیجه بازار حدود یک ماه در یک رِنج خاصی قرار میگیرد که به نظر بنده تا آخر مهر ماه کف آن همان شاخص یک میلیون و ۶۰۰ هزار و سقف آن هم همان یک میلیون و ۹۰۰ هزار است و بعد از مهر ماه نیز بازار رصد میکند که ببیند قرار است چه اتفاقی صورت گیرد. ما نیز به طور کلی نسبت به قیمتهایی که هم اکنون وجود دارد نگرانی نداریم، به نوعی میتوانیم بگوییم این قیمتها کف قیمت سهام شرکتهای ما هستند.
این کارشناس بورس با تاکید بر اینکه برای حفظ شرایط توسعه بورس باید مولفههای لازم برای این حرکت همواره آماده باشد گفت: این روزها بورس در حال استراحت و در انتظار برخی حرکات و اقدامات بین المللی است، از اینرو هر تحرک اقتصادی هرچند کوچک میتواند تأثیری بزرگی بر این بازار داشته باشد.