تاریخ انتشار: ۱۲:۵۱ - ۱۱ مهر ۱۳۹۹
گزارش اقتصاد ۲۴ از دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور؛

راه برون رفت از تحریم‌ها، مناطق آزاد کشور هستند/ اهمیت پارک‌های علم و فناوری در اشتغالزایی در مناطق آزاد

دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با تاکید بر نقش شرکت‌ها و محصولات دانش بنیان در مناطق آزاد و ظرفیت‌های موجود در این مناطق برای رشد شرکت‌های فناور و نوآور و همچنین اهمیت آن‌ها در تحریم‌ها برگزار شد.

اقتصاد۲۴ - وبینار بررسی چالش‌های مناطق آزاد با همکاری سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس و با هدف استفاده از ظرفیت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ایجاد اشتغال و توسعه منطقه، شناسایی استارت‌آپ‌های حوزه صادرات و واردات و افزایش تقویت تعاملات با رایزنان اقتصادی کشور برگزار شد.

سال گذشته اولین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در منطقه آزاد انزلی برگزار شد، اما امسال این رویداد به علت شیوع ویروس کرونا به صورت محدودتر و به صورت وبیناری در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.

علاوه بر این تفاوت دیگر پنل امسال با سال گذشته نگاه مثبتی بود که با شکل گیری فراکسیون مناطق آزاد در مجلس شورای اسلامی شکل گرفت که حضور رئیس این فراکسیون در این وبینار نیز این مسئله و نوع نگاه به فعالیت‌های مناطق آزاد و چالش‌های آنان را متفاوت و ملموس‌تر می‌کرد.

معصومه پاشایی بهرام، عضو کمیسیون صنایع و رئیس فراکسیون مناطق آزاد در مجلس در این وبینار بر اهمیت مناطق آزاد اشاره و تاکید کرد: راه برون رفت ما از تحریم‌ها مناطق آزاد هستند.


بیشتر بخوانید: مهمترین دستاورد دولت در مناطق آزاد بازگرداندن آن‌ها به ریل توسعه است/ توسعه مناطق آزاد درون‌زاست نه متکی به بودجه عمومی


وی همچنین بر اهمیت شرکت‌های دانش بنیان تاکید کرد و افزود: راه توسعه از علم می‌گذرد بنابراین باید برای سرمایه گذاری بر روی شرکت‌های دانش بنیان تمرکز کنیم.

پاشایی بهرام خاطرنشان کرد: هم اکنون در کشور نسل جوان و پرانگیزه وجود دارد و همین موجب جهش شرکت‌های دانش بنیان می‌شود و در این راستا مجلس و کمیسیون صنایع طرحی را برای اصلاح قوانین مربوط به شرکت‌های دانش بنیان در دستور کار خود قرار داده است که به زودی این طرح‌های حمایتی اعلام می‌شود.

دکتر عباس زارعی هنزکی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در این رویداد بر توسعه شرکت‌های دانش بنیان تاکید کرد و افزود: باید به توسعه شرکت‌های دانش بنیان برای حل نیاز‌های جامعه در مناطق آزاد کشور توجه ویژه شود.

وی همچنین افزود: با توجه به شرایط کشور باید بر روی صادرات محصولات دانش بنیان تمرکز شود تا درآمد ناخالص کشور افزایش یابد.

محسن نریمان مدیرعامل منطقه آزاد ارس نیز در سخنانی در این وبینار ضمن اشاره به پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های منطقه آزاد ارس، بر توجه ویژه این منطقه به شرکت‌های فناور و دانش بنیان تاکید کرد و از وضعیت خوب شرکت‌های فناور و دانش بنیان در منطقه آزاد ارس گفت: در رابطه با واحد‌های دانش بنیان و نوپای جذب شده از سال ۹۷ به عدد ۵۲ رسیدیم، ولی تعداد واحد‌ها نوآور و فناور تولیدی جذب شده از سال ۹۷ در حدود ۵۷ شرکت بوده و شرکت‌های صنایع خلاق نیز که تعریف خاصی دارند هم فعالیت خوبی در منطقه دارند و بستر مناسب هست و رو به جلو حرکت می‌کنیم.

وی در ادامه در مورد میزان اشتغال ایجاد شده در منطقه آزاد ارس نیز گفت: جلفا حدود ۷ تا ۸ هزار نفر جمعیت دارد، اما ما ۱۵ تا ۲۰ هزار اشتغال برای این منطقه ایجاد کرده‌ایم و این اشتغالزایی از منطقه خارج شده به طوری به حوزه‌های دیگر مانند مرند هم سرویس می‌دهیم.

مدیر عامل منطقه آزاد ارس همچنین در حاشیه این نشست تخصصی خاطرنشان کرد: شرکت‌های دانش بنیان و نخبگان دانشگاهی از حمایت‌های منطقه آزاد ارس برای توسعه فعالیت‌های علمی و فناوری خود بهره‌مند شوند.


بیشتر بخوانید: ۵۰ میلیارد ریال به صندوق پژوهش و فناوری ارس اختصاص داده می‌شود


وی همچنین ضمن اشاره به این که فضای توسعه برای شرکت‌های دانش بنیان در مناطق آزاد رو به گسترش است، گفت: اگر این حمایت‌ها ادامه پیدا کند شاهد حضور بسیاری از نخبگان، دانشجویان و شرکت‌های دانش بنیان در این مناطق خواهیم بود و زمینه ایجاد توسعه برای این شرکت‌ها چه از لحاظ اشتغال و چه از لحاظ عملکرد کاری ایجاد می‌شود.

یکی از موضوعات مهمی که در این نشست اشاره شد لزوم ایجاد تولید محتوا در مناطق آزاد بود از جمله  تولید بازی، نرم افزار و... که گفته شد در این زمینه شرایط فراهم است و شرکت‌هایی وجود دارند که با وجود شرایط کرونایی توانسته اند تولید محتوا کنند و محصولات خود را به فروش برسانند. همچنین در این وبینار مطرح شد که کشور‌های ترکیه و روسیه متقاضی این شکل تولید محتوا هستند و نیاز است توجه و حمایت بیشتری نسبت به آن صورت گیرد.

از جمله آماری که در این نشست توسط کارشناسان و مسئولان ارائه شد ‌مربوط به اشتغالزایی بخش دانش بنیان بود که گفته شد طی سال‌های اخیر از ۲۲ هزار نفر به ۶۰ هزار نفر رسیده است . همچنین ظرف سه سال ارزش صادرات تا چند برابر افزایش یافته است. ضمن اینکه یک شرکت دانش بنیان ظرف هشت ماه ۲۰ برابر افزایش ظرفیت صادراتی داشته است.

ارسال نظر