اقتصاد۲۴ - این اتفاق عواقب مختلفی در بلندمدت و کوتاه مدت بر سبک زندگی دانش آموزان خواهد داشت که یکی از آنها اضافه وزن و چاقی است که به دلیل عدم تحرک و ساعتها نشستن پشت تبلت و موبایل و تلویزیون تشدید خواهد شد.
خبرنگار ما در خصوص خطر چاقی و اضافه وزن دانش آموزان به دلیل عدم تحرک و در خانه ماندن و آموزش آنلاین، با دکتر زهرا عبداللهی، متخصص تغذیه و مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به گفتگو پرداخته که مشروح آن را در زیر میخوانید.
دانش آموزان دور این غذاها را خط بکشند!
دکتر عبداللهی با بیان اینکه به طور کلی کشور ما با روند افزایشی چاقی و اضافه وزن در بچهها مواجه است، گفت: ویروس کرونا باعث ایجاد محدودیتهایی در فعالیت بدنی بچهها شده و در صورتیکه به برنامه غذایی دانش آموزان توجه نشود، حضور بیشتر در خانه و غیر حضوری شدن آموزش ها، شیوع چاقی در دانش آموزان را دامن خواهد شد.
وی اضافه کرد: برای پیشگیری از اضافه وزن کودکان باید روی الگوی غذایی بچهها کار شود. به این صورت که میگوییم مادران باید مصرف مواد قندی و شیرینی و هر چیزی که قند افزوده دارد مانند کیک، بیسکویت، شکلات، نوشابههای گازدار، شربتها و آبمیوههای صنعتی را به حداقل برسانند.
او خاطرنشان کرد: منابع غذایی که حاوی چربی زیادی هستند نیز به دلیل کالری زیادی که دارند میتوانند باعث چاقی شوند، مثلا مصرف انواع فست فودها که هم پر نمک هستند و هم چرب باید به شدت محدود شوند. استفاده از سس سالاد و سس کچاپ هم مقدار زیادی چربی و قند دارند و اگر مصرفشان کنترل نشود باعث چاقی خواهد شد.
بهترین میان وعدهها برای دانش آموزان در روزهای کرونایی
عبداللهی با اشاره به اینکه تنقلاتی که بچهها در طول روز میخورند هم بسیار مهم است، گفت: بچهها سه وعده غذایی اصلی صبحانه، ناهار و شام و دو میان وعده صبح و عصر نیاز دارند. در این میان وعدههای توصیه میکنیم که از میوه، یک لیوان شیر، لقمه کوچک نان و پنیر، انواع سبزیجات و صیفی جات مانند هویچ خیار، گوجه فرنگی، ساقههای کرفس و گل کلم استفاده کنند.
این متخصص تغذیه بیان کرد: در وعدههای اصلی غذایی بچهها از ۳ تا ۵ واحد از سبزیها و انواع سالادها حتما استفاده شود، زیرا سبزیها حاوی فیبر هستند که جذب قند و چربی را در رودهها کاهش میدهد و مانع از اضافه وزن و چاقی میشوند.
بیشتر بخوانید: نکات کلیدی برای کاهش خطر کرونا در مدارس
وی اضافه کرد: میوهها هم، چون حاوی مقداری قند طبیعی هستند، توصیه میشود بچهها حداقل ۲ واحد و حداکثر ۴ واحد میوه مصرف کنند، زیرا اگر مصرف میوه از این مقدار در طول روز بیشتر شود، باعث چاقی خواهد شد.
در وعدههای اصلی غذایی بچهها از ۳ تا ۵ واحد از سبزیها و انواع سالادها حتما استفاده شود، زیرا سبزیجات حاوی فیبر هستند و مانع چاقی میشوند.
کارهایی که باعث افزایش تحرک و کاهش چاقی دانش آموزان در خانه میشود!
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت: در این روزها که بچهها آموزش آنلاین دارند و بیشتر در خانه با تبلت و گوشی کار میکنند و پای تلویزیون هستند، کاملا باید از مصرف چیپس و پفک و شکلات پرهیز کنند، زیرا اگر این تنقلات در اختیارشان قرار گیرد حتما چاق میشوند.
او در کنار رعایت برنامه غذایی درست، تحرک بدنی نیز مهم دانست و عنوان کرد: دانش آموزان، چون در خانه هستند و کمتر از خانه بیرون میآیند، میتوانند در خانه حرکات کششی و نرمشی را انجام دهند یا حداقل کارهای شخصی خود را خودشان انجام دهند، مثلا اتاقش را خودش مرتب و نظافت کند، به جای آسانسور از پله استفاده کند. اگر با والدین به خرید میروند البته با رعایت پروتکلهای بهداشتی، پیاده روی کنند و دائم سوار ماشین نشوند.
وی تأکید کرد: بچهها باید روزانه ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشند که این شامل بازیهای ساده در حیاط و در فضای خانه است یا جنب و جوش و کمک در کارهای خانه به والدین.
دانش آموزان به مدرسه خوراکی نبرند!
زهرا عبداللهی گفت: خانوادهها بهتر است از نانهای سبوس دار به جای نانهای سفید استفاده کنند که بچهها نیز این نانها وارد عادات غذائیشان شود. حبوبات به عنوان منبع پروتئین ارزان شناخته میشوند هم حاوی فیبر زیاد است هم منابع ریز مغذی هاست که در پیشگیری از چاقی بسیار مؤثر است.
او توصیه هم برای برای برخی دانش آموزان که با رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس حضور دارند داشت: این دستورالعمل را ابلاغ کرده ایم که بوفههای مدارس کاملا تعطیل باشد و دانش آموزان هم بهتر است خوراکی با خودبه مدرسه نیاورند، زیرا زمان حضورشان در مدرسه کم است و میتوانند صبحانه کاملی در منزل صرف کنند.
وی ادامه داد: دلیل اینکه میگوییم بچهها خوراکی به مدرسه نیاورند این است که به خاطر شرایط کرونا، احتمال اینکه مواد خوراکی آلوده شود زیاد است و فقط میتوانند آب با خود به مدرسه بیاورند.
دانش آموزان حضوری هم بهتر است خوراکی با خودبه مدرسه نیاورند، زیرا زمان حضورشان در مدرسه کم است و میتوانند صبحانه کاملی در منزل صرف کنند.
تغذیه خوب دانش آموزان و پیشگیری از کرونا
این مسئول وزات بهداشت گفت: تغذیه نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به کرونا دارد، حتی اگر بیماری اتفاق بیفتد، اگر تغذیه درست و خوب باشد میتواند شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از بیماری را کاهش دهد.
او اظهار داشت: تغذیه خوب یعنی اینکه همهی گروههای اصلی (میوه سبزی لبنیات و پروتئین) با رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی روزانه وجود داشته باشد. یعنی نه بچه با کم خوری دچار کمبود شود و نه پرخوریای که بچه را دچار چاقی کند. زیرا ثابت شده که چاقی ابتلا به کرونا را بیشتر میکند. کمتر خوردن هم بچه را دچار سوء تغذیه و ضعف سیستم ایمنی بدن میکند.
مصرف ویتامین D و قرص آهن برای دانش آموزان ضروری است!
عبداللهی با تأکید بر اینکه اگر بچهها همهی گروههای غذایی را به میزان لازم مصرف کنند نیازی به هیچی مکملی نیست، گفت: فقط در مورد ویتامین D، چون منبع غذایی زیادی ندارد توصیه میشود که دانش آموزان سن دبستان یعنی زیر ۱۲ سالگی، هر دوماه یک مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D، بخورند و دانش آموران متوسطه و بالای ۱۲ سال براساس پروتکلهای تغذیهای وزارت بهداشت، ماهی یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D را برای تقویت سیستم ایمنی مصرف کنند.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: دختران دانش آموز که در سن بلوغ هستند یعنی دوره اول و دوم متوسطه، در هر سال تحصیلی باید به مدت ۱۶ هفته (۴ ماه)، هفتهای یک عدد قرص فروس سولفات به طور منظم را حتما حالا که در خانه هستند بخورند. کمبود آهن علاوه بر پیشگیری از کرونا، خیلی روی یادگیری، رشد و تمرکز حواس و پیشگیری از کم خونی موثر است.