اقتصاد۲۴ - امروز به گردشگری روستایی به عنوان راه حلی برای برون رفت از مشکلات پیش آمده برای صنعت گردشگری نگاه می شود، مشکلاتی که به دلیل شیوع همه گیری کرونا در جهان، این حوزه را دچار مشکلات جدی کرده است. هفته جهانی گردشگری نقطه عطفی برای توجه به این نوع از گردشگری به حساب می آید که با تاکید سازمان جهانی گردشگری به توسعه گردشگری روستایی بیش از گذشته مورد توجه فعالان این حوزه و مدیران و تصمیم گیران قرار گرفت.
منطقه آزاد ارس به عنوان یکی از موفق ترین مناطق آزاد کشور در حوزه گردشگری این روزها بومی سازی سند توسعه گردشگری روستایی پایدار را با توجه به سند ابلاغی سازمان جهانی گردشگری با توجه به اسناد بالادستی سازمان منطقه آزاد ارس در برنامه های خود دارد.
بیشتر بخوانید: مناطق آزاد ایران به دنبال توسعه گردشگری روستایی/ شبکه مدیریت مقصد گردشگری روستایی در مناطق آزاد راهاندازی میشود
یوسف داداش زاده، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس در مورد برنامه های این سازمان در راستای توسعه گردشگری روستایی به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: دبیر کل سازمان ملل در سخنرانیهای خود به مناسبت روز جهانی گردشگری، محور گردشگری را گردشگری روستایی بیان کرد و سندی را در این زمینه هم کشور ما و هم سازمان ملل تهیه کرده است.
وی خاطرنشان کرد: طبیعتا ما برای اینکه بتوانیم از این اسناد بهرهمند شویم و با رعایت ارزشهای حاکم و با توجه به شرایطی که در منطقه و روستاهای ما وجود دارد، بتوانیم آن را اجرایی کنیم، نیاز به بومی سازی داریم. به همین منظور در حال بومی سازی این اسناد با لحاظ ارزشهای حاکم بر جامعه و شرایط حاکم بر روستاها هستیم که اگر این کار صورت بگیرد میتوانیم به راحتی در بحث گردشگری روستایی مانور دهیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس توضیح داد: امروز هم با توجه به وضعیت کرونا شاهدیم جاهایی که تراکم جمعیتی کمتری دارند مانند روستاها، شرایط بهتری نسبت به شهرها و کلان شهرها دارند. اگر ما بخواهیم در شرایطی که کرونا بیشترین تاثیر منفی را بر صنعت گردشگری کشور گذاشته است، این صنعت را نجات دهیم باید راه حلهایی برای جبران اتخاذ کنیم. یکی از این راهکارها همین است که از گردشگری روستایی بهره ببریم.
وی افزود: امیدوار هستیم با این نوع از گردشگری بتوانیم در محیطی که تمام پروتکلهای بهداشتی در آن رعایت میشود بتوانیم خسارتهای پیش آمده بر صنعت گردشگری را جبران کنیم. در واقع شرایط کرونا موجب نوعی پوست اندازی در صنعت گردشگری شد و باید خودمان را سریعا ترمیم و برای شکل دیگری از گردشگری آماده کنیم. در سالهای اخیر که گردشگری در حال خیز برداشتن بود و به مباحثی پرتحول در جهان تبدیل شده بود امروز باید تلاش کنیم شرایط کرونا باعث خارج شدن این صنعت از گردشگری نشود.
داداش زاده اظهار کرد: مناطق آزاد بهترین مکانها برای اجرای الگوهای اینچنینی هستند تا بتوانند تجربیات خودشان را به سرزمین اصلی تسری بدهند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد۲۴ مبنی بر اینکه پیش از این گردشگری روستایی به چه صورت در منطقه آزاد ارس پیگیری میشد؟ افزود: پیش از این در ارس به صورت جزیره کارهایی صورت گرفته بود. البته بُعد گردشگری طبیعی و تاریخی در ارس به دلیل وجود اماکن تاریخی و مهم و جنگلها و روز و ژئوپارک ارس پررنگتر است، اما ما کاری که در روستاها انجام دادیم، در زمینه ژئوپارکها و بومگردی فرهنگ سازی است. امروز به دنبال یک طرح جامع در این زمینه هستیم تا تمامی مولفههای موثر در جذب گردشگری روستایی را شناسایی کنیم تا بتوانیم از این ظرفیتها به درستی استفاده کنیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد ارس بیان کرد: در ارس روستاهای بسیار زیبا و پر پتانسیلی وجود دارد؛ همچنین بحث گردشگری با محوریت زندگی عشایری از مباحثی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه بوده است. در حقیقت اگر بخواهیم از این ظرفیتها استفاده کنیم باید در قالب طرح جامع از آن بهره ببریم.
داداش زاده افزود: وقتی بررسی میکنیم و شرایط را میبینیم متوجه میشویم شرایط کرونا موجب اقبال مردم به گردشگری روستایی، استفاده از باغات و خانههای روستایی شده است. از سوی دیگر، ایران روستاهایی دارد که میتواند در گردشگری مطرح باشد و به نوعی در این زمینه کمنظیر یا بینظیر است؛ منطقه آزاد ارس هم به همین صورت قادر است گردشگران زیادی را به خود جذب کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به فعالیت خوب سازمانهایی که مرتبط با روستاها هستند، مانند رویدادی که اخیرا معاونت اقتصادی کمیته امداد امام(ره) با محوریت روستاها برگزار کرد و یا طرحهای هادی که بنیاد مسکن اجرا میکند، تصور میکنیم بتوان با کمک هم در این حوزه موفق بود و گردشگری روستایی را اعتلا ببخشیم.