تاریخ انتشار: ۰۷:۰۰ - ۱۳ آبان ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ برررسی شد؛

تحریم‌های جدید آمریکا علیه نفت و پتروشیمی ایران چقدر تاثیرگذار است؟/ صادقی: فروش نفت به صورت چراغ خاموش ادامه دارد

یک تحلیلگر بازار بین‌المللی با اشاره به اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه پتروشیمی ایران گفت: حفظ بازار نفت ایران از مهمترین سیاست‌های اقتصادی کشور است، از این رو برای توسعه چنین فضایی، مسئولان می‌بایست یا در تعامل با سایر کشور‌ها تجدیدنظر داشته باشند یا به دنبال راه‌هایی برای تقویت این روابط با چراغ خاموش باشند.

اقتصاد۲۴ - مقامات کشورمان معتقدند سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران به‌عنوان شعار ترامپ، در راهبرد تقابلی با ایران شکست خورده است، از این رو شعار‌های دیگر برای حداکثر رساندن فشار‌ها به ایران نیز ناکارآمد خواهد بود.

اعمال تحریم‌های جدید علیه مسئولان نفتی ایران به ویژه بیژن زنگنه در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اذعان دولت این کشور بر اینکه گزینه چندان دیگری برای اعمال تحریم جدید علیه ایران ندارد، جنگ روانی جدیدی است که ترامپ از ترس شکست به راه انداخته است.

چندی دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا چندین نهاد و شخص مرتبط با وزارت نفت ایران را در فهرست تحریم‌ها قرار داد. در این میان، اما نام وزیر نفت ایران بیش از هر نام دیگری خودنمایی می‌کند.

حالا شرکت‌های تابعه وزارت نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و ارتباطات نفتی ایران، شرکت ملی مهندسی و ساخت نفت ایران، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز از شرکت‌هایی هستند که تحریم شده‌اند.

اما تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنایع نفت و پتروشیمی ایران تا چه حد می‌تواند به این صنایع راهبردی کشور ضربه وارد کند؟

خط ونشان‌های دوطرفه نفتی

در همین راستا محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت و انرژی در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: پس از اعمال تحریم‌های نفتی ایران از سوی آمریکا هنوز صادرات این محصول از سوی ایران انجام می‌شود و این موضوع برای ترامپ بسیار سخت است و نوعی شکست محسوب می‌شود.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی گفت: حالا این آقایان در آمریکا، مقامات مسئول در ایران از وزرای کابینه گرفته تا مدیرکل، مدیرعامل شرکت‌های دولتی و ... را در لیست تحریم خود قرار داده تا سیاست خود را وارد فضای جدید برای رقابت انتخاباتی‌شان کنند.


بیشتر بخوانید: فروش نفت ایران هیچگاه متوقف نمی‌شود/ خودتحریمی بیشتر از تحریم‌های ترامپ مخرب است


وی گفت: به هر صورت در این فضاسازی‌ها، صادرات نفت ایران بدون توقف درحال انجام است هرچند به دلیل تحریم و شیوع ویروس کرونا، حجم صادرات و ارزآوری نفت کاهش یافته، اما سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران هیچ گاه قابل اجرا نیست.

به گفته صادقی، جالب است که این موضوع را خود آمریکا نیز می‌داند که منابع مالی که وزارت نفت و سایر شرکت‌های زیرمجموعه این وزارتخانه به دست می‌آورند از طریق افرادی که در لیست تحریم قرار گرفته اند به دست نمی‌آید، یعنی پول نفتی ما نه به نام این افراد است نه به حساب این افراد واریز می‌شود.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی تصریح کرد: این افراد و شرکت‌های نفتی ایران چه در دبی، روسیه، ترکیه و هر کشور دیگر که ایران روابط مالی خود را پیگیری می‌کند کاری به این مسائل ندارند؛ این ژست سیاسی است که در حال حاضر و در آستانه انتخابات، ترامپ گرفته است.

وی ادامه داد: هرچند بار‌ها از سوی تمام مسئولان بر بی اثر بودن چنین تحریم‌هایی تأکید شده، اما سازوکار مبادلات تجاری نباید به این صورت ادامه یابد. باید دو طرف بنشینند، صحبت کنند و بگویند راه منطقی همراهی با یکدیگر چیست؟ اینکه آمریکا برای ایران خط و نشان بکشد و ایران هم برای آمریکا، در کار اقتصادی چیزی نصیب ما نمی‌شود.

صادقی تاکید کرد: به هر صورت تمام این سیاست بازی‌ها و لجبازی‌های سیاسی تأثیری در صادرات فرآورده‌های نفتی نمی‌گذارد، زیرا ایران اکثر صادرات محصولات نفتی خود را به صورت چراغ خاموش انجام می‌دهد. یکسری فعل و انفعالات در این مسیر انجام می‌دهند که اصلاً کسی متوجه نمی‌شود از چه مسیری صادر و ارز آن از چه راهی وارد کشور می‌شود. در واقع در سیاست صادراتی هیچ رد پایی از ایران در بازار نیست، اما باید پذیرفت که کاری سخت اما شدنی است.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی در پایان تاکید کرد: حفظ بازار نفت ایران از ارکان مهم سیاست‌های اقتصادی کشور است از این رو برای چنین فضایی، مسئولان می‌بایست یا در تعامل با سایر کشور‌ها تجدیدنظر کنند یا باید به دنبال راه‌هایی برای تقویت این روابط با چراغ خاموش باشند.

ارسال نظر