تاریخ انتشار: ۰۸:۵۷ - ۱۷ آبان ۱۳۹۹
تاثیر انتخاب بایدن بر بازار‌ها در گفتگوی اقتصاد۲۴ با مجیدرضا حریری بررسی شد؛

با رئیس جمهور شدن بایدن اثر روانی بازارها تخلیه خواهد شد/ بازی بایدن از پایان ترامپ شروع می‌شود نه اوباما

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین می‌گوید: با انتخاب بایدن و با توجه به سوابق وی و اوباما فشار روانی از بازار برداشته می‌شود. در یک ماه آینده هرچقدر که بازار‌ها تعدیل شود و به جای واقعی‌تر خود بازگردد در واقع اثر روانی آن است که تخلیه می‌شود.

اقتصاد۲۴ - بازار‌های اقتصادی کشور طی یک ماه گذشته تا انتخابات آمریکا در تعلیق و نوسان بود. حالا، اما در آستانه پیروزی جو بایدن روند صعودی در بازار‌هایی مانند طلا و دلار کاهشی شده است. از صبح جمعه با تقویت احتمال پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازار ارز و سکه در ایران روندی کاهشی به خود گرفت. هر دلار آمریکا به شکل دفعتی تا ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان عقب‌نشینی کرد. علاوه بر این، قیمت سکه نیز تا ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عقب‌نشینی کرد.

این در حالی است که بازار‌ها در روز شنبه احتمالاً با نوسان‌های بیشتری همراه خواهد بود. این در حالی است که عده‌ای رئیس جمهور شدن بایدن را مانند شرایط پس از جنگ و امضای قطعنامه ۵۹۸ می‌دانند.

شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس درباره تاثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران پیش‌بینی کرده بود: بایدن رای بیاورد ریزش دلار شبیه قطعنامه ۵۹۸ خواهد بود. او در توئیتر خود نوشت: ترامپ و بایدن هر دو به شدت علاقه‌مند توافق با ایران هستند، با انتخاب ترامپ نگران نباشید فشار‌های ارزی بیش از این دیگر جواب نمی‌دهد و مسیر‌های جدید برای انتقال ارز ایجاد می‌شود؛ اما در صورت برنده شدن بایدن و برگشت او به برجام، سوای حجم و رشد نقدینگی در کشور، سقوط قیمت ارز مشابه شرایط قطعنامه ۵۹۸حتمی است.

تاثیر انتخاب بایدن بر بازار‌های مالی ایران

با این همه، اما برخی کارشناسان اثرات بلندمدت انتخاب بایدن در اقتصاد را با دیده تردید نگریسته و البته آن را وابسته به متغیر‌های دیگری می‌دانند.

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در گفتگو با اقتصاد۲۴ می‌گوید: واقعیت این است که بخش عمده‌ای از مشکلاتی که در اقتصاد و بازار‌های سهل‌المعامله داریم اثر ناشی از تحریم‌ها و اثر روانی بدبینی به آینده است. به همین دلیل هرکس سعی می‌کند دارایی‌های خود را به چیزی تبدیل می‌کند که قابلیت نقدشوندگی داشته باشد و همین طور ارزش آن کاهش پیدا نکند. اصطلاحاً در این شرایط ریال داغ شده است.


بیشتر بخوانید: رأی آوردن بایدن باعث ریزش مقطعی قیمت‌ها می‌شود


وی می‌افزاید: این یک واقعیت در اقتصاد بود که بخشی از این واقعیت به شخص ترامپ و رفتاری که در این سه سال و چند ماه انجام داد، مربوط می‌شود. خروج از برجام و سیاست‌های فشار حداکثری علاوه بر اثرات واقعی که در بازار‌ها ایجاد کرد اثر روانی نیز داشت. در واقع اثر واقعی آن مربوط به کاهش درآمد‌های نفتی، سختی مبادله ارزی و کاهش صادرات بود.

حریری تصریح می‌کند: اثر روانی این شرایط ابهام آینده از حضور و تداوم ترامپ و فشار حداکثری بود، اما حضور شخص دیگری به غیر از ترامپ هم در کوتاه مدت اثر واقعی سیاسی و اقتصادی نخواهد گذاشت.

با آمدن بایدن بازار‌ها به جای واقعی خود برمی‌گردند

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین تاکید می‌کند: حضور بایدن در چند ماه آینده اثر آنی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت چرا که یک انتخابات نیز پیش‌روی کشور ما قرار دارد. عملاً از دو ماه آینده کشور وارد فضای انتخاباتی برای سال آینده خواهد شد.

حریری تصریح می‌کند: اما با توجه به سوابق بایدن و اوباما، فشار روانی از بازار برداشته می‌شود. در یک ماه آینده هرچقدر که بازار‌ها تعدیل شود و به جای واقعی‌تر خود بازگردد در واقع اثر روانی آن است که تخلیه می‌شود.

وی می‌افزاید: به بیان دیگر هر چقدر که طی ۷ تا ۸ ماه گذشته بازار‌ها صعود بی دلیل داشته است، بخشی از آن از بین می‌رود و تعدیل خواهد شد.

حریری تاکید می‌کند: اما خوشبینی و بدبینی افراطی در این وضعیت نیازمند نظرات کارشناسان متخصص در زمینه اقتصاد سیاسی است که با تحلیل‌های علمی و مطالعاتی همراه است.

این اقتصاددان با بیان اینکه افرادی که تصور می‌کنند که بازی بایدن از جایی شروع می‌شود که از اوباما تمام شد، در اشتباه هستند می‌افزاید: بازی بایدن از آنجایی آغاز می‌شود که با ترامپ تمام شد؛ بنابراین تصور نکنید که اثرات ترامپ صفر یا محو می‌شود. لغو هر کدام از تحریم‌های انجام شده توسط ترامپ نیازمند یک مذاکره جداگانه و البته بده بستان است تا بتواند حل و فصل شود.

حریری یادآور می‌شود: ترامپ بار صلح را سنگین کرده و برای رسیدن به نقطه انتهای دوران اوباما راه دشواری در پیش است که به متغیر‌های دیگری نیز بستگی دارد.

ارسال نظر