اقتصاد۲۴- پس از اینکه آمارهای صنعتی نشان داد ذخایر نفت آمریکا به شدت کاهش یافته، قیمت نفت افزایش یافت، اما معاملات پرنوسان بود. با اعلام کاهش ذخایر نفت آمریکا، قیمت نفت به ۴۰ دلار در هر بشکه رسید، اما بازار پرنوسان در انتظار نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود.
از مارس ۲۰۲۰ روسیه و اعضای سازمان اوپک (اوپک پلاس) بر سر کاهش تولید نفت توافق کردند. از سوی دیگر با افزایش تقاضا از طرف اروپا قیمت هر بشکه نفت به بالاتر از ۴۰ دلار افزایش یافت.
میزان تقاضای جهانی نفت در سالجاری با کاهش ۸.۱ میلیون بشکه در روز پیشبینی شده است. علاوه بر شیوع ویروس کرونا، سیاستهای ترامپ نیز باعث تشدید افت قیمت نفت طی چهار سال اخیر شده است.
اواخر سال ۱۳۹۷ بود که قیمت جهانی نفت پس از انتشار توییت ترامپ و ابراز نارضایتی از روند افزایش قیمتهای جهانی با کاهش ناگهانی روبرو شد؛ ترامپ در توییت خود نوشته بود: "قیمت نفت بسیار بالاست، اوپک راحت باش! جهان نمیتواند افزایش قیمت را تحمل کند!"
حالا افزایش عرضه اوپک با ضعیف شدن تقاضا بر اثر موج جدید شیوع ویروس کرونا همزمان شده و فشار نزولی روی قیمتهای نفت را تشدید کرده است. از سوی دیگر گمانه زنیها برای ورود نفت ایران به بازار جهانی نفت در حالی افزایش یافته که گزارشهای اوپک از افزایش تولید نفت در بین کشورهای تولیدکننده نفت حکایت میکند.
دو عامل تلاطم در بازار نفت
حالا با اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازار نفت در انتظار ثبات و بازگشت به اوج قیمت هاست.
در همین زمینه محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگو با اقتصاد۲۴ با اشاره به انتخاب رئیس جمهور جدید آمریکا گفت: امروز وضعیت رکود در بازار با تغییر یک رئیس جمهور قابل حل نیست و باید فکری در برابر ادامه شیوع کرونا داشت چراکه با مهار این بیماری، بخش قابل توجهی از معضل بازار نفت رفع خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تحریمهای جدید آمریکا علیه نفت و پتروشیمی ایران چقدر تاثیرگذار است؟
به گفته این تحلیلگر بازار بین المللی نفت، حالا انتخابات رئیس جمهوری جدید آمریکا شرایط را برای اقتصاد جهانی تغییر داده و قرار است مسیر تازهای شاید هم به طور موقت ترسیم شود.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت گفت: البته به نظر نمیآید نتیجه انتخابات تأثیر خیلی آنی در بازار نفت داشته بگذارد، زیرا در حال حاضر بازار نفت به شدت تحت تأثیر کاهش تقاضا است که عامل اصلی آن هم محدودیتهایی است که بیماری کرونا به وجود آورده و باعث کُند شدن فعالیتهای اقتصادی شده است.
دموکراتها بیشتر محیط زیستی هستند تا نفتی
به گفته خطیبی، اما به طور سنتی جمهوری خواهان هر زمان که سرکار میآیند، خودشان بیشتر در مسائل نفتی درگیر هستند، از سوی دیگر دموکراتها معمولاً کمتر نفتی هستند و بیشتر به دنبال مسائل محیط زیست، انرژیهای جایگزین (انرژی پاک) و... هستند.
این تحلیلگر مسائل نفت بین الملل گفت: هنگامی که ترامپ سرکار آمد از معاهده محیط زیست خارج شد درحالی که دموکراتها به شدت اعتقاد دارند که در معاهدات زیست محیطی باید فعال باشند و معاهدات زیست محیطی را حمایت کنند؛ به هرحال ترامپ به سادگی از این نوع تعهدات خارج شد و همکاریهای بین المللی زیست محیطی که روی آن توافق شده بود در اجلاس پاریس به راحتی زیر پا گذاشت.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت ادامه داد: طبیعتاً دموکراتها به معاهدات زیست محیطی و یکسری معاهداتی که ترامپ به راحتی از آنها خارج شد، برمی گردند. دموکراتها بیشتر به معاهدات بین المللی متعهد هستند و معمولا همراه اروپا در مسائل زیست محیطی تا حدودی جلودار هستند و برای انرژیهای جایگزین بسیار اهمیت قائل میشوند.
وی تاکید کرد: با حضور جمهوری خواهان، بازار نفت انتظار بیشتر داشت که حمایت شود. در واقع همواره بازار تحت تأثیر دو سیاست متفاوت انرژی است. طی چهار سالی که گذشت، دوره خیلی خوبی برای نفتیها نبود، زیرا آمریکا به راحتی از بسیاری از معاهدات بین المللی خارج شد و این انتقال ادامه دار برای بازار نفت نیز مخرب بود.
تاثیر انتخابات آمریکا بر صنعت نفت ایران
خطیبی در پاسخ به این سوال که نتیجه انتخابات آمریکا چه تأثیری بر صنعت نفت ایران خواهد گذاشت؟ گفت: سالهاست ارتباط بین صنعت نفت ایران با کشور آمریکا قطع شده و ایران تنها در بازارهای نفت با هدف توسعه و درآمدهای ارزی، نفت خود را به فروش میرساند.
وی تصریح کرد: با توجه به اعمال تحریمهای آمریکا علیه نفت ایران، قطعاً نتیجه انتخابات آمریکا نمیتواند بر صنعت نفت کشور تاثیرگذار باشد.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت با بیان اینکه از زمانی که نفت ایران توسط آمریکا تحریم شد، دیگر نفتی به این کشور فروخته نشده است ادامه داد: شرایط فعلی صنعت نفت ایران به دلیل اینکه ارتباطی با آمریکا ندارد، تاثیری هم از تغییر و تحولات آن کشور نخواهد گرفت.
به گفته نماینده سابق ایران در اوپک با توجه به اینکه به تازگی وزیر نفت و مدیران نفتی کشورمان به لیست تحریمها افزوده شده اند گفت: آمریکا سالهاست که به فروش نفت ایران حساس است و هر بار با یکسری از مشکلات درصدد موانع چینی بر مسیر توسعه و صادرات نفت ایران است.
خطیبی با تاکید بر اینکه علاوه بر مسائل مربوط به تحریم، شیوع کووید ۱۹ در جهان نیز عاملی برای کاهش فروش نفت و ایجاد تلاطم در این بازار شده است، گفت: کرونا تقاضای نفت را در بازارهای جهانی به شدت کاهش داده است چراکه تولید نیز به واسطه شرایط روند نزولی گرفته است؛ حالا به موجب شیوع کرونا و موج جدید این بیماری در دنیا، محدودیتها زیاد شده و رفت و آمدها به شدت کاهش پیدا کرده است، بنابراین به نظر میرسد تا زمانی که وضع به شرایط عادی برنگردد، شرایطی مانند تعیین رئیس جمهور جدید آمریکا خیلی تأثیر آنی بر بازار نفت نداشته باشد.