اقتصاد۲۴- بازگشت نفت ایران به بازار جهانی موضوعی است که شاید سوال همه مردم ایران باشد و حتی کشورهای منطقه نیز به دنبال پاسخ این سوال هستند.
یکی از مسایلی که این روزها بیش از هر زمان دیگری مدنظر رسانههای منطقه قرار میگیرد، رویکرد جو بایدن، رییس جمهور جدید آمریکا در مقابل ایران است که بیش از هرزمانی مدنظر رسانههای منطقه قرار گرفته است.
از سوی دیگر گمانه زنیهای داخلی هم گواه همین ماجراست که تکلیف بازارهای ایران در برابر رئیس جمهور جدید آمریکا چیست؟ چراکه یکی از تحریمهایی که دونالد ترامپ علیه ایران وضع کرد، تحریم نفتی بود و باعث شد تا منبع اصلی درآمد ایران از بین برود. بازگشت آمریکا به توافق هستهای و حذف تحریمهای نفتی میتواند اولین کاری باشد که دولت بایدن انجام میدهد.
سرنوشت نامعلوم رویکرد جهان به بازار نفت
در همین رابطه محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت و انرژی در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: به خاطر ماهیت احزابی که در آمریکا وجود دارند این شاخصهها را باید پیگیری کرد که عموماً دموکراتها بیشتر جنبههای بین المللی و روابط بین الملل را دنبال میکنند اگر چه بعضی اوقات به صورت زیگزاگ برای انحراف و انهدام مخالفان و یا مقاصد خودشان ابزاری برخلاف انتظار استفاده میکنند، اما عمدتاً در توجهات دیپلماتیک و گزارههای غیر نظامی حرکت میکنند.
وی تصریح کرد: دموکراتها علیرغم اینکه با ابزارهای مختلف شاید برای سرنگونی و یا فشار بر کشورها استفاده کنند، اما بسیار موذیانه و سیاستمدارانه این موضوعات را پیگیری میکنند برعکس ترامپ که جمهوری خواه و درون گرا است و بیشتر پوپولیستی تمامی مسائل را دنبال میکند.
بیشتر بخوانید: رکود بازار نفت با رفتن کرونا حل میشود نه آمدن بایدن/ بازار نفت همچنان در تردید افزایش قیمت
به گفته صادقی، حالا با تغییر رئیس جمهور آمریکا، سیاستهای استراتژیک ما همچنان در جای خود قرار دارد، اما باید خودمان را آماده کنیم برای نوع نگاهها و آیتمهایی که در سیاست خارجی آمریکا تغییرات ایجاد میکند یا نگرشهایی را که عنوان میکنند تا بتوانیم از عهده آن به خوبی برآییم نه اینکه با حذف یا به نوعی با عوامل رادیکالیسم بخواهیم مسائل را حذف کنیم.
تحلیلگر بازار نفت بین المللی گفت: طی چند ماه گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا و رکود حاکم براقتصاد جهان، بازار نفت شاهد افت بی سابقه قیمت شد و در مدتی هرچند کوتاه قیمتهای نفت خام به زیر صفر سقوط کرد که به موجب آن بورسهای مطرح دنیا نیز طعم سقوط بی سابقه را چشیدند.
وی تصریح کرد: اما پس از گذشت مدتی بازار روند صعود قیمت را پیش گرفت البته نه برای نفت ۱۰۰ دلاری، اما با شتاب بسیار ناچیز آن هم به دلیل کاهش تقاضای جهانی برای خرید نفت، باز درصدد افزایش قیمت بود و هست.
صادقی ادامه داد: در حال حاضر بازارهای آمریکا بیش از هر زمانی نیاز به تحرک اقتصادی دارد؛ از این رو احتمالاً با آمدن بایدن اندکی روی افزایش قیمت نفت به دلیل ایجاد فضای تحرک بازارهای اقتصادی میتوان خوشبین بود.
کارشناس مسائل نفت و انرژی گفت: اگر در این فضا آمریکا با چین رقابت خود را اصلاح کند امیدی به بازگشت رونق اقتصادی در سیستمهای مالی و دورنمای اقتصاد کلان به وجود خواهد آمد که این موضوع میتواند کمک و تأثیر زیادی بر بازار و قیمت نفت جهانی داشته باشد.
توجهات دیپلماتیک بازار نفت ایران
تحلیلگر بازار نفت در ادامه در پاسخ به این سوال که حالا تکلیف ایران در این جریانها چیست؟ گفت: بازار نفت ایران یکی از استراتژیکترین بازارهای جهانی است از اینرو با وجود اعمال تحریمها هم ایران توانسته تا حدودی این بازار را حفظ و صادرات نفت خود را داشته باشد، اما نیاز به گسترش بازار و ارزآوری بیشتر از این محصول دارد.
صادقی ادامه داد: قطعاً موضع ایران در برابر آمریکا تغییر چندانی نخواهد داشت اما باید توجه شود بسیاری ازموارد با مذاکره، گفتگو و یا شکل دو طرفه هم وزن شدن قابل اجراست ازاین رو دررویارویی با رویکرد جدید در آمریکا، ایران باید همزمان وزن اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود را تقویت کند چراکه دراین بازی شطرنج باید آماده باشد تابا هر یک از این مهرهها به نوع خاص خودش برخورد شود و طبق استراتژی به اهداف بلند برسد.
به گفته این کارشناس نفت و انرژی، در این بین باید از شعارهای پوپولیستی و شعارهای پوچ، تکراری و شتابزده خودداری شود؛ با این استراتژی بازار انرژی مسلماً تأثیر خواهد داشت و این دیدگاه میتواند حضور در بازار نفت را تضمین کند.
وی تاکید کرد: بعید به نظر میرسد تا اول فوریه قیمت نفت جهانی به بیش از ۵۰ دلار برسد، زیرا بازار نفت در دو زمان تغییرات خود را حفظ میکند: یکی فوریه و دیگری دسامبر؛ در این مدت اگر شتابش روند صعودی داشته باشد در شش ماه بعدش هم ادامه پیدا میکند اگر نزولی باشد به همین شکل؛ اما شرایط نرمال آن به همین سبک است که در فوریه و دسامبر روند بازار را جستجو کنند.
صادقی گفت: درحال حاضر با توجه به اینکه نفت به قیمت بالای ۴۰ دلار رسیده است احتمال دارد این افزایش قیمت ادامه پیدا کند.
کارشناس نفت و انرژی ادامه داد: حذف تحریم نفتی ایران توسط آمریکا شاید به سرعت اتفاق نیفتد، اما این روند بسیار تدریجی خواهد بود چراکه دموکراتها در داخل آمریکا با موانع زیادی روبرو هستند، ولی بدون شک این مشکل قابل حل است؛ از این رو ایران باید با بکارگیری استراتژی جدید برای حفظ منافع اقتصادی خود به دنبال انجام اقداماتی برای توسعه بازارهای جدید باشد.