اقتصاد۲۴ -دکتر سیما سادات لاری در نشست ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، در پاسخ به سوال درباره محدودیتهای جدید کرونایی از شنبه و تکلیف مشاغلی که مجبور به تردد در ساعات منع تردد هستند، گفت: درباره این مسائل قرارگاه عملیاتی کرونا تصمیمگیری میکند و اعلام شده که حتما باید در این باره هماهنگی شود. زیرا این محدودیتها بسیار محکم است و دروبینها از پلاکهای ماشین عکسبرداری کرده و جریمه میکنند. این هماهنگیها باید از سوی خود ادارات انجام شود. به عنوان مثال در صورتیکه پلاکهایی برای غیر از آن استان و شهرستان است، اطلاع دهند. کمیته امنیتی و اجتماعی قرارگاه باید در این باره ابلاغیهها را مطرح کند و هماهنگیها از طریق آنها انجام میشود. هماهنگیها باید از سوی خود ادارات انجام شود و اعلام کنند کدام خودروهایشان میخواهند تردد کند که برایشان مشکل ایجاد نشود.
چگونگی اجرای ممنوعیت سفر برای کرونا مثبت ها
وی با بیان اینکه بحث حمل و نقل و تردد به صورت هدفمند بررسی میشود، گفت: بر این اساس افرادی که تستشان مثبت شود، به طور هوشمند اطلاعاتشان از طریق سامانهها به مراکز حمل و نقل و تردد کشور منتقل میشود. اکنون شرکتهای قطار این کار را انجام داده و سیستمهایشان را تطبیق دادند و شش الی هفت شرکت هواپیمایی هم این اقدام را انجام دادند.
وی ادامه داد: در تاکسیهای اینترنتی به این صورت است که رانندهای که تستش مثبت بوده تا ۱۴ روز چراغ این راننده قرمز میماند و این راننده طی این ۱۴ روز نمیتواند مسافر بگیرد. همچنین در لیست مسافری که چه در مرحله صدور بلیت است و چه زمانی که دارد سوار قطار یا هواپیما میشود، اگر تستش مثبت باشد، از سوار شدنش ممانعت میشود. همه این موارد منوط به افزایش تست است که با تامین تستهای رپید محقق میشود. تستهای رپید بسیار راحت است و سوآپهای ریزی دارد که طی ۲۰ الی ۲۵ دقیقه پاسخ را نشان میدهد. این تستها میتواند انقلابی را ایجاد کند. البته به شرط اینکه ایزولاسیون انجام شود و یک ضمانت اجرایی برای قرنطینه افراد مثبت باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره اظهاراتی مبنی بر تست کرونای رایگان و ارائه داروی رایگان در برخی مراکز، گفت: یکی از مسائلی که از بابت آن بسیار خوشحالیم و آن را یک عامل موفقیت میدانیم، موضوع تست است. ما متوجه شدیم کشورهایی که تست بیشتری انجام دادند، توانستند افراد مثبت دیگری را شناسایی کنند و آنها را ایزوله کنند و بر این اساس در کنترل بیماری موفق شدند. بر این اساس ما تا یک ماه قبل به طور متوسط بین ۱۷ هزار تا ۲۰ هزار تست انجام میدادیم که این میزان برای ما ۶.۵ میلیارد تومان هزینه داشت. به هر حال ما افراد ثابتی داریم و این کار هم کار تخصصی است. اکنون ظرفیت انجام تست PCR را افزایش دادیم و آن را به روزانه ۴۰ هزار تست رساندیم.
بیشتر بخوانید:خرین آمار فوتیها و مبتلایان به کرونا در کشور امروز چهارشنبه ۲۸ آبان ۹۹
تولید داخلی تستهای تشخیص سریع کرونا از هفته آینده
تست رایگان کرونا در مراکز دولتی؛ بزودی
لاری ادامه داد: از طرفی بحث تستهای آنتیژن رپید و سریع پیش آمد که گشایشی در کل دنیا است که ما درخواست دادیم تا هم از کره جنوبی خرید شود و هم هفته آینده اولین نمونه این تستها در کشورمان تولید میشود و با قیمت مناسب فقط در اختیار مراکز ۱۶ ساعته، ۲۴ ساعته و مراکز درمانی دولتی قرار میگیرد و به صورت رایگان این تست برای افراد انجام میشود. این یک نوید است. قبلا فقط افراد آسیب پذیر و بالای ۶۰ سال را در مراکزمان به صورت رایگان تست میکردیم، اما در حال حاضر تستهای رپید وارد مراکز میشود و میتوانیم تعداد افراد بیشتری را تست کنیم. البته فقط افراد علامت دار را تست میکنیم و میتوانیم برای غربالگری استفاده کنیم.
لاری در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره درمان سرپایی و ارائه داروی رایگان به بیماران کرونا، گفت: وزارت بهداشت یک بازنگری کرده تا بتواند در حوزه درمانهای سرپایی بیماران، مراقبت بهتری کند. ما مشاهده کردیم که اگر داروهای آنتیوایرال (ضد ویروس) در فاز ابتدایی به بیماران داده شود، ممکن است به احتمال بسیار زیاد میتواند از شدت بیماری بعد از شش الی هفت روز پیشگیری کند که این موضوع با دانشگاههای علوم پزشکی مطرح شده و اجازه داده شده که داروهایی مانند اکتمرا، کلترا، هیدروکسی کلروکین، ایورمکتین که ضد انگل است و فاویپیراویر در مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته پیشنهادی دانشگاهها باشد، حتی به صورت کارآزمایی بالینی در اختیار افراد گذاشته شود و این افراد پیگیری شوند.
وی با بیان اینکه در شهرها هر ۲۵۰۰ نفر یک مراقب بهداشت دارند و در روستا هر ۶۵۰ نفر یک مراقب سلامت دارند، گفت: بر این اساس از این طریق بیماران میتوانند فالو شوند که خود این موضوع میتواند یک کارآزمایی بالینی باشد تا نتیجه این داروها را بدهد. البته قطعا دقت میشود داروهایی ارائه شود که کمترین ضرر را داشته باشند و طی این مدت در کل دنیا استفاده شده است. این داروها به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار میگیرد.لاری درباره زمان آغاز این طرح، گفت: فکر میکنم ابتدا باید رپید تستها (تستهای سریع) بیاید. به هر حال هماهنگیهای آن انجام شده است. همه این موارد باید باهم اتفاق بیفتد و سازوکارش نوشته شده که از هفتههای آتی عملیاتی میشود.
ایران در گروه ۸۵ کشور پرداخت کننده پول برای پیش خرید واکسن کرونا
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره وضعیت پیش خرید واکسن کرونا از کووکس، گفت: ما هم در حوزه تولید واکسن کرونا اقدام میکنیم و هم از آنجایی که ممکن است کشورهایی در این حوزه از ما جلوتر باشند باید در پیش خرید مشارکت میکردیم که این اقدام هم انجام شده است. در بین ۱۸۰ کشوری که در کووکس قرار دارند، برخی کشورهای ضعیف و متوسط هستند و اکثر کشورهای اروپایی هم حضور دارند. در عین حال ۸۴ کشور پرداخت کننده پول هستند که ما هم جزو آن هستیم. البته آمریکا جزو این گروه کشورها نیست. پیش پرداخت حدود ۵۲ میلیون دلار بوده که در حال انجام است. به هر حال ما مقداری مشکل تبادلات ارزی داریم، اما رییس جمهور روی این موضوع اصرار دارند. البته میزان واکسنی که از این طریق خریداری کنیم، تقریبا میتواند ۱۰ درصد جمعیت ما را پوشش دهد. سیاست سازمان بهداشت جهانی دسترسی عادلانه به واکسن است و اعلام میکنند که از آنجایی که این بیماری پاندمی است، اگر همه کشورها واکسن نداشته باشند، زنجیره انتقال بیماری قطع نمیشود.
واکسن خارجی نهایتا ۲۰ درصد جمعیت کشور را پوشش خواهد داد
اصرار داریم پروژه واکسن ایرانی را پیش بریم
لاری ادامه داد: از طرفی یکسری پروژهها با یکسری شرکتهای بین المللی دنیا هم انجام شده مانند شرکت هایی در هند که دارند واکسن تولید میکنند تا بتوانیم ۱۰ درصد دیگر هم از این طریق تامین کنیم. بنابراین واکسن خارجی نهایتا ۲۰ درصد جمعیت ما را پوشش میدهد که افراد مسن، بیماران زمینه ای و کارکنانی که ارتباط مستقیم با بیماران دارند را شامل میشود. برای بقیه جمعیت اصرار داریم که پروژه واکسن خودمان را پیش بریم و از رقابتی که در دنیا است، عقب نمانیم و بتوانیم تعداد بیشتری از مردم را واکسینه کنیم. گرچه هنوز هیچ واکسن تایید شدهای وجود ندارد و دارند کارآزماییهای خود را طی میکنند.وی همچنین افزود: در عین حال هنوز مشخص نشده که ایمنی واکسن چقدر خواهد بود. همه واکسنها دو دوزه است و مشخص نشده دوز دوم آن را کی باید تزریق کنیم و بعد از آن میزان تاثیر چقدر خواهد بود. اینها مواردی است که باید در تولید واکسن داخلیمان هم مورد نظر قرار دهیم.
لاری در بخش دیگری از صحبتهایش درباره وضعیت محدودیتها، گفت: اعمال محدودیتهای دقیق مطالبه وزارت بهداشت بود. حتی اگر روسای دانشگاهها برای تعطیلی دو هفته ای نامه دادند، نگران بودند که شاید محدودیتهای قسمتی نتواند به خوبی اجرا شود. البته بعد از جلسه با مقام معظم رهبری و تشکیل قرارگاه خوشبینتر هستیم. زیرا فرایندها دقیق تر مشخص شده است. مقام معظم رهبری فرمودند که محدودیت ها را باید وزارت بهداشت پیشنهاد دهد که همین روال در حال انجام است. در قرارگاه سه روز فرصت دارند که نظراتشان را روی محدودیتها ارائه کنند که بر این اساس تمام دستگاهها عملیاتی بودن این محدودیتها را میسنجند.
تعطیلی مشاغل ۲، ۳ و ۴ در مراکز استانها و ۱۶۰ شهرستان قرمز از شنبه
جریمه ها افزایش یافت
وی ادامه داد: در حال حاضر با توجه به سازوکاری که در قرارگاه وجود دارد و وظایف هر یک از دستگاهها مشخص شده است و نظارت عالیه هم با وزارت بهداشت است، امیدواریم این محدودیت ها به خوبی پیش رود. اتفاقی که از شنبه میافتد این است که تمام مراکز استانها و ۱۶۰ شهرستان در شرایط قرمز هستند و جز مشاغل یک که ضروری هستند، سایر مشاغل تعطیل هستند و سازوکار برای این محدودیتها دیده شده است و جریمه ها بالاتر رفته و مشخص شده که چه کسی باید جریمه را اعمال و چه کسی باید نظارت کند. به نظر میآِید این محدودیتها جدی تر انجام شود.
پیشرفت واکسن ایرانی کرونا
لاری درباره وضعیت واکسن کرونای تولیدی کشورمان، گفت: پروژه با دقت بالایی پیش میرود و شرکتهای مختلفی اعم از انستیتو پاستور، رازی و ستاد اجرایی فرمان امام شرکتهای پیشتاز در این زمینه هستند. هفت یا هشت مورد از شرکتهای دانش بنیان ما پیشتازند که چهار موردشان قاعدتا باید اوایل زمستان وارد فاز کارآزمایی بالینی شوند. البته ممکن است ما کمی تاخیر نسبت به سایر کشورها داشته باشیم. به هر حال مساله واکسن در حال حاضر بسیار مهم و حیاتی است و برای هر کشوری جنبه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی پیدا کرده است. از طرفی علاوه بر اینکه در کووکس عضو هستیم و از طریق شرکت های بین االمللی هم برای پروژه های مشترک اقدام میکنیم، قطعا باید به تولید داخل هم اهمیت دهیم. زیرا این یک بیماری اپیدمی است و همه دنیا به دنبال واکسن است.
وی گفت: بنابراین قطعا سهم زیادی نمیتوانیم دریافت کنیم. بر همین اساس پروژههای تولید واکسن با دقت زیاد دنبال میشود. اگر در زمستان وارد کارآزمایی بالینی شود ابتدا روی تعداد محدودی مثلا ۱۰۰ نفر انجام می شود. بحث این است که واکسن سمیت و خطر نداشته باشد و بر همین اساس افرادی که انتخاب می شوند، باید شرایط خاصی داشته باشند. تیم هایی که این اقدام را انجام میدهند، بسیار دقیق و علمی پیش میروند. طی دو روز گذشته هفت مورد این شرکتها اقداماتشان را برای سازمان بهداشت جهانی شرح دادند. برای ما مهم است که سازمان جهانی بهداشت در جریان اقدامات ساخت واکسن ما باشد. زیرا ما در کووکس هم هستیم و ارائه این اطلاعات به این سازمان، به نوعی صحه گذاری به کار ماست.
پیشنهاد تعطیلی لیگ های ورزشی به ستاد ملی مقابله با کرونا
وی درباره وضعیت برگزاری لیگهای ورزشی با بیان اینکه در شرایط فعلی باید همه منافذ انتقال بیماری را با هم ببندیم، گفت: پیشنهاد تعطیلی لیگهای ورزشی از سوی قرارگاه کرونا به ستاد ملی انجام شده که ستاد ملی باید در این زمینه تصمیم گیری کند. اگر این پیشنهاد تایید شود، از شنبه لیگهای ورزشی تعطیل خواهند بود.سخنگوی وزارت بهداشت درباره رنگ بندی های مربوط به استان ها و شهرها، گفت: در حال حاضر سه رنگبندی داریم که شامل قرمز، نارنجی و زرد است و با توجه به شرایط کشور، دیگر سبز و سفید ما حذف شده است. اکنون ۱۶۰ شهرستان ما در محدودیت قرمز هستند که فقط مشاغل گروه یک میتوانند در آن فعالیت کنند که فقط مختص مشاغل ضروری و شامل ادارات و مراکز امنیتی، امدادی و ضروری و استراتژی تصمیم گیر. قرار شده که سازمان امور اداری و استخدامی تمام این مباحث را جدا کرده و به ادارات ابلاغ کند.
درباره طرح ترافیک تصمیم خاصی اتخاذ نشده است
لاری درباره وضعیت طرح ترافیک نیز گفت: با استاندار تهران صحبت کردیم که اعلام کردند که قرار است جزییات این موضوع را مشخص کنند، اما درباره طرح ترافیک تصمیم خاصی اتخاذ نشده است.تعطیلی کلینیک های زیبایی
وی درباره فعالیت مراکز زیبایی، گفت: این مشاغل جزو گروه های سه و چهار هستند و در شهرهای قرمز فقط شغلهای ضروری میتوانند اقدام کنند. در عین حال کلینیکهای زیبایی و جراحی زیبایی تعطیل هستند و اگر جایی باز شود، مردم گزارش دهند.
و اما آمار و ارقام فوتی های ناشی از کرونا
لاری در پاسخ به سوالی درباره آمار ابتلا و فوتی ناشی از کرونا، گفت: در حوزه آمار کرونا، چیزی که ما طبق معیار سازمان بهداشت جهانی اعلام میکنیم، بر اساس تست PCR مولکولی مثبت است. در تمام دنیا هم قرار بوده به این صورت اعلام کنند. اولا اختصاصیت این تستها ۱۰۰ درصد است. یعنی اگر کسی مثبت شود، قطعا مثبت است، اما اگر فردی منفی شد، ممکن است مثبت هم باشد و ۳۰ تا ۴۰ درصد خطا داریم. بر این اساس ممکن است تست بیماری منفی باشد، اما سی تی اسکن ریه او مثبت باشد که این فرد را در زمره بیماران محتمل میآوریم. در مواردی هم ممکن است تست منفی باشد یا سی تی اسکن نداشته باشد، اما علائم کرونا را داشته باشد که این فرد به عنوان بیمار مشکوک مداوا میشود. آنچه ما اعلام میکنیم، موارد قطعی PCR مثبت است.
وی ادامه داد: در اوایل کار ما سیستم ثبت آماری دقیقی نداشتیم. اصلا همه دنیا دستپاچه بودند. در عین حال ما کیت کمی داشتیم و ممکن است بسیاری از فوتیها در آنجا منظور نشده باشند. گرچه ما در منطقه بهترین سیستم ثبت آماری را داریم، اما در اوایل به دلیل وضعیت بیماری قطعا کم شماری داشتهایم. در عین حال گاهی اوقات گزارش مرگها با تاخیر به ما میرسد. همه این موارد را به صورت ثبت شده داریم. گاهی یک بیمار به دلیل مشکلات قلبی فوت میکند، اما به صورت اتفاقی از او تست میگیرند که تست مثبت میشود. در اینجا ما تست مثبت را منظور میکنیم، اما علت اصلی مرگش بیماری قلبی است. اگر این موارد را بخواهیم حساب کنیم، قطعا آمار از آنچه به عنوان مثبت قطعی اعلام میکنیم، بیشتر میشود که همه اینها ثبت و ضبط است. دقت ما در ثبت بیماری و گزارشدهیها روزبروز بهتر میشود. آمارهایی که ما ارائه میدهیم میتواند ترند بیماری را نشان دهد. نمیتوان اعلام کرد که آمار کل چقدر از آمار مثبت قطعی بیشتر است. البته اینطور نیست که بگوییم سه یا چهار برابر است.
میزان ابتلای مجدد به کرونا
لاری در پاسخ به سوالی درباره میزان ابتلای مجدد و میزان مرگ کرونایی ها در آی سی یو، گفت: طبق آخرین مقالات علمی میزان ابتلای مجدد به کرونا چهار در ۱۰ هزار است. به هر حال از آنجایی که هنوز نادانستههای ما زیاد است، آنچه که حس میکنیم و میشنویم ابتلای مجدد به نظر بیشتر از این میآید. البته اپیدمی طولانی شده و ۱۰ ماه از آن میگذرد. حال ممکن است فرد بعد از چهار ماه مبتلا شده باشد. در ایران هم تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام است که هنوز نتایج آن بیرون نیامده است.وی ادامه داد: میزان مرگ در آی سی یو متغیر است. کمیته مرگ و میر وزارت بهداشت شاخص هایی را تعریف میکند، اما در این زمینه عوامل متعددی وجود دارد. به نظر میآید میزان مرگ و میر در آی سی یو ۵۰ درصد باشد، اما باید با دقت در این باره مطالعه و صحبت کرد.
هشدار درباره سوء استفاده دلالان
لاری درباره استفاده از داروهای طب سنتی در درمان کرونا، گفت: آنچه که مردم به آن تمایل دارند، طب سنتی است که باید به آن بها داده شود و از مدخل درستش از آن استفاده شود. اتفاقات خوبی در این حوزه در حال انجام است؛ البته باید چند مورد را تفکیک کنیم؛ در حال حاضر عدهای دلالان کرونا هستند که چه در داروهای گیاهی و چه در داروهای شیمیایی میخواهند سوءاستفاده کنند و کاسبی کنند، اما وزارت بهداشت باید دارویی را به مردم معرفی کند که اولا زیان نداشته باشد و دوما موثر باشد. هنوز هیچ فرآورده دارویی اعم از گیاهی یا شیمیایی نداریم که درمان قطعی کرونا باشد، اما هر دارویی که بتواند مدت بستری را کاهش داده و علائم بیماری را تخفیف دهد، از آن استقبال میکنیم.
وی ادامه داد: در یکشنبه پیش رو قرار است در کمیته علمی افرادی را که طرحهایشان را از مدخل درست در حوزه طب سنتی آوردند پرزنت شوند و اگر اثربخشی این داروها در دو موردی که مطرح کردم مشخص شود، میتواند وارد پروتکلهای درمانی شود. فرایند به این صورت است که دارو در دانشگاه علوم پزشکی مطرح شده، بعد از دریافت کد اخلاق و کارآزمایی بالینی، سازمان غذا و دارو باید مجوز آنها را ارائه کند. اینکه ما اعلام کنیم یک داروی گیاهی درمان قطعی کروناست، ساده انگاری و فریب مردم است و مردم را گمراه و ناامید میکند. وزارت بهداشت با وسواس درباره هر دارویی که درباره آن ادعایی مطرح شود، اقدام می کند.