تاریخ انتشار: ۰۵:۰۰ - ۰۸ آذر ۱۳۹۹
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

الزامات تبدیل منطقه آزاد قشم به بزرگترین تولیدکننده میگو در کشور

توسعه صنعت شیلات در منطقه آزاد قشم از جنبه تامین معیشت برای اهالی این جزیره اهمیت دارد. امروزه آنچنان حرفه صید و صیادی توسعه و گسترش یافته که بیش از ۴ هزار نفر با روش‌ها معمول به فعالیت مشغول هستند که اگر جمعیت صنایع جنبی شیلاتی به آن افزوده شود این جمعیت بالغ بر ۶ هزار نفر خواهد بود.

اقتصاد۲۴- نام منطقه آزاد قشم تا دو سال آینده قرار است در زمره بزرگترین تولیدکننده میگوی پرورشی کشور قرار بگیرد. جزیره قشم به عنوان بزرگترین جزیره ایران و خلیج فارس واقع در تنگه هرمز بهترین موقعیت را برای توسعه صنعت شیلات دارا است. بر اساس برنامه‌ها طی این دو سال قرار است سرمایه‌ای معادل ۶۰ میلیارد تومان در حوزه مولدسازی میگوی پرورشی هزینه شود.

در عین حال در گام اول قرار است حوزه شیلات قشم، در سال ۹۹ نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر افزایش محصول داشته باشد. این سیاستگذاری‌ها در راستای برنامه‌های سازمان خواروبار کشاورزی جهانی است. بر اساس سیاست‌گذاری سازمان خواروبار کشاورزی جهانی FAO در سال ۲۰۳۰ باید بیش از ۶۰ درصد پروتئین دریایی مورد نیاز جوامع انسانی، از راه پرورش آبزیان تأمین شود.

به گفته منصور آزاد، مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم، تولید میگوی پرورشی کشور در سال ۹۸ به رقم ۴۰ هزار تُن رسید که سهم قشم از این میزان یک هزار و ۳۰۰ تُن بود و با روندی که در پیش گرفته شده است سهم امسال میگوی پرورشی این منطقه به سه هزار تن افزایش خواهد یافت.

آنچه اهمیت دارد ویژگی‌های منطقه آزاد قشم از نظر شرایط دما و رطوبت قابل پیش‌بینی، نوسانات کم دمای شبانه روز و محیط کاملا پایدار از نظر اقلیمی در قشم در توسعه صنعت شیلات است. قشم هوای گرم و مرطوبی دارد که دمای سالیانه این جزیره به حدود ۲۶ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.


بیشتر بخوانید: منطقه آزاد قشم قطب پرورش میگوی کشور


سازمان منطقه آزاد قشم استفاده از فناورهای‌های مدرن در حوزه پرورش میگو را در اولویت برنامه‌ریزی‌ها قرار داده است. این سازمان از سال گذشته ایجاد شهرک جدید شیلات در این جزیره را با هدف تکمیل چرخه توزیع بین‌المللی و صادرات آبزیان در دستور کار قرار داد. برنامه‌ریزی‌ها برای جذب سرمایه‌گذاران آغاز شد. در این حوزه از پرورش و تولید شیلات تا بازاریابی، بسته‌بندی و صادرات مورد توجه واقع شد. البته فعالیت متمرکز واحد‌های تولیدی و فرآوری در شهرک شیلاتی به جهت افزایش ارزش افزوده در صدر سیاست‌ها بود. همان زمان اعلام شد که زمینی به وسعت ۱۰ هکتار از سوی این سازمان برای ایجاد شهرک شیلاتی آبزی پروری با مشارکت بنیاد مستضعفان اختصاص یافته که منتظر آغاز عملیات اجرایی است. تمام مراحل فعالیت حوزه‌های تولید و نگهداری بچه ماهی، پرورش انواع ماهی‌ها و آبزیان و تولید غذای آبزیان در این شهرک شیلاتی انجام می‌شود.

افزایش بهره‌وری در صنعت شیلات قشم

سازه‌های قفس پرورش ماهی یکی از مدرن‌ترین روش‌ها است که توسط سازمان منطقه آزاد قشم پیگیری می‌شود. حمیدرضا مومنی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در این زمینه تصریح کرد: بومی‌سازی تکثیر ماهیان دریایی و سازه‌های قفس و استقرار آن در دریا، از جمله اهدافی است که این سازمان تحقق آن را با جدیت دنبال می‌کند.

وی افزود: صنایع شیلات و آبزیان به عنوان یک راهبرد استراتژیک در توسعه جزیره، موجب ایجاد اشتغال پایدار و تثبیت جمعیت و مهاجرت معکوس در روستا‌های غرب جزیره شده است.

علاوه بر آن تمرکز بر سیستم‌های متراکم و فوق متراکم نیز مورد توجه قرار دارد. منصور آزاد، مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم در این باره گفت: زمین برای فعالیت در حوزه شیلات حکم سرمایه را دارد و ما در عین حمایت از پرورش دهندگان روش سنتی میگو که تاکنون از این سازمان برای فعالیت شیلاتی زمین دریافت کرده‌اند، از این پس واگذاری‌های ما تنها در راستای فعالیت‌های پرورش میگو با سیستم‌های متراکم و فوق متراکم خواهد بود تا در هر هکتار، بیشترین حد ممکن میگو را برداشت کنیم.

وی بیان کرد: با سازمان نظام مهندسی و مسئولان دامپزشکی استان هرمزگان مذاکراتی را برای طراحی سایت متراکم میگو شامل ۲۰ مزرعه درغرب جزیره قشم آغاز کرده‌ایم تا این بخش از جزیره براساس استراتژی توسعه دریا محور به یک کارگاه بزرگ عمرانی با هدف ایجاد صنایع شیلاتی تبدیل شود. هدف ما از توسعه پایدار به یک بُعد خلاصه نمی‌شود بلکه در این فرآیند با حفظ حریم سایر فعالیت‌های انسانی از جمله در حوزه گردشگری و توریسم، طبیعت غنی قشم را هم زیر ذره‌بین حفاظتی قرار داده‌ایم تا از سوی سایر صنایع به خصوص صنایع شیلاتی مورد تهدید قرار نگیرند. در سیستم متراکم و فوق متراکم پرورش میگو در هر هکتار می‌توانیم سالیانه ۸۰ تُن تولید کنیم و همزمان کیفیت این آبزی و بیماری‌های آن را هم کنترل کنیم.

صیادی شغل جزیره‌نشینان قشم

توسعه صنعت شیلات قشم در عین حال از جنبه دیگری، یعنی تامین معیشت اهالی این جزیره نیز اهمیت دارد. امروزه آنچنان حرفه صید و صیادی توسعه و گسترش یافته که بیش از ۴ هزار نفر با روش‌ها معمول به فعالیت مشغول هستند که اگر جمعیت صنایع جنبی شیلاتی به آن افزوده شود این جمعیت بالغ بر ۶ هزار نفر خواهد بود، یعنی حدود ۳۰ درصد از جمعیت شهرستان قشم از طریق شیلات ارتزاق می‌کنند.

هرچه هست نام قشم با صنعت شیلات پیوند خورده است. سهم قشم در صید ماهیان ریز دریایی کشور ۷۵ درصد و در حوزه صید ماهیان استان هرمزگان هم ۳۰ درصد است. توسعه آبزی پروری به عنوان تنها راه کاهش فشار بر ذخایر طبیعی دریا و یک روش مطمئن در تأمین پروتئین مورد نیاز جوامع انسانی در آینده است.

ارسال نظر