تاریخ انتشار: ۱۲:۱۵ - ۰۹ آذر ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تأکید شد؛

رویارویی سخت صنایع فلزی با شوک‌های دستوری/ سهام گروه فلزات با تصمیمات غیراقتصادی مدیران حال خوشی ندارد

تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به نقش گروه فلزات در اقتصاد ایران معتقد است؛ قیمت گذاری دستوری، افزایش تورم، نوسانات قیمت دلار و هرگونه نوسان قیمت فلزات در حوزه بین المللی، صنایع فلزی کشور را وارد مسیری غیر از توسعه می‌کند که بازگشت از آن بسیار زمان‌بر است.

اقتصاد۲۴ - حال و روز گروه فلزات در بازار به گونه‌ای شده که برای ادامه فعالیت‌های صنعتی راهی جز افزایش قیمت و رسیدن به بازار جهانی ندارد. هرچند صنایع فلزی - معدنی مدت هاست مورد توجه سهامداران هستند و رشد منطقی قیمت‌ها از دلایل جذابیت این صنایع بشمار می‌آید، اما بحث تلاطم قیمت این بخش از محبوبیت آن کاسته و تولیدکننده و سهامدار را در بلاتکلیفی قیمت‌های دستوری قرار داده است.

در سال‌های اخیر قیمت گذاری دستوری فقط دامن‌گیر بازار‌های کالایی و مصرفی نشده بلکه سهامداران صنایع مختلف فعال در بورس مانند صنایع فولاد نیز از آن متاثر شده اند چرا که وزارت صمت اقدام به قیمت گذاری فولاد و به نوعی دستکاری در صنعت فولاد کشور کرده است اقدامی که به اعتقاد کارشناسان، آینده صنعت فولاد را با مشکل جدی مواجه خواهد کرد.

درحالی که صنعت فولاد بخش بزرگی از معاملات بازار سهام و بورس کالا را شکل می‌دهد، قیمت گذاری کالا‌های استراتژیک توسط وزارت صمت نمی‌تواند موفقیت آمیز باشد و به رانت در آن بخش می‌انجامد.

در همین راستا فعالان زنجیره فولاد خواستار توقف قیمت‌گذاری و اولویت‌دهی به صنایع فلزی یعنی شمش فولاد هستند. به اعتقاد آن‌ها نفع این قیمت‌گذاری که باید به مصرف‌کننده نهایی برسد هیچ‌گاه محقق نشده و تنها موجب آسیب‌رسانی به کل زنجیره فولاد شده است.

اعتراض فعالان صنایع فلزی مبنی بر دخالت دولت در روند معاملات انواع محصولات فلزی موضوعی است که این روز‌ها صنایع فلزی و سایر گروه‌های صنعتی بر آن تأکید دارند چراکه این مداخله تبعاتی همچون ریزش قیمت‌ها، کاهش صادرات و بی تعادلی در بازار را به همراه داشته است.

خوش‌بینی به سهام گروه فلزات ادامه دارد؟

علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه درباره عدم حمایت از گروه فلزات در بورس و تبعات آن به اقتصاد۲۴ گفت: در مجموع سهام گروه فلزات در بازار سرمایه به لطف حرکت‌های غیراقتصادی مدیران حال و روز خوشی ندارد، اما به واسطه‌ تورم موجود در جامعه رشد‌های مناسبی تاکنون داشته است.

حیدری گفت: هرچند آنچه که این گروه در روز‌های اخیر شاهد آن است همراهی بانک مرکزی با بازار سرمایه و به عبارتی اعلام کاهش نرخ سود بین بانکی است که این به نوبه خود خوش‌بینی خوبی را به بازار سرمایه و بازار سهام تزریق کرده است. از این رو در کلیت، بازار شاهد جذب نقدینگی هرچند بسیار کم شده است.


بیشتر بخوانید: قیمت‌گذاری اجباری فولاد جواب نمی‌دهد/ نرخ‌گذاری در بورس راهی اشتباه است


به گفته این کارشناس بازار سرمایه، فعالان اقتصادی با توجه به خوش‌بینی نسبت به کشف واکسن کرونا امیدوارند صنایع فلزی و سایر گروه‌های صنعتی در بازار جهانی شروع به رشد و رونق کنند و به تبع آن این بخش از صنایع در سراسر جهان و داخل کشور رشد قابل توجهی را خواهند داشت.
 
این تحلیلگر بازار تأکید کرد: هرچند بخش‌های صنعتی – تولیدی کشور به دلیل اقتصاد بسته و دستوری نمی‌توانند از نوسانات بین المللی به ویژه بر گروه صنعتی و فلزی متأثر شوند و تنها واکنش خبر‌های داخلی و دستورالعمل جدید سازمان بورس و یا شرکت‌های تابع می‌تواند به راحتی بر این صنایع تأثیرگذار باشد.

ضرورت تعیین قیمت گروه فلزات همگام با تورم

به اعتقاد حیدری، صنایع فلزی داخلی به تبع همسو شدن با خبر رشد قیمت جهانی می‌توانند رشد قیمت داشته باشند، اما حواشی، اخبار و رویداد‌های اقتصادی داخلی به عنوان مانع اصلی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، صنایع فلزی را دچار ثبات قیمت و احتمالاً کاهش قیمت در سهام‌ها خواهد کرد.
 
وی یادآور شد: از سوی دیگر اگر قیمت دلار به ریال مدیریت شود و در همین حوالی قیمت مناسب ثابت بماند می‌توان امیدوار بود که صنایع گروه فلزات نیز به صورت پلکانی رشد قیمتی داشته باشند در غیر این صورت صنعت گروه فلزات هماهنگ با تورم موجود در بطن جامعه به احتمال زیاد، با کاهش قیمت لحظه‌ای مواجه خواهد شد.
 
حیدری با تأکید بر اهمیت توسعه بازار صنایع فلزی گفت: از سوی دیگر هرگونه نوسان در حیطه بین المللی و خبر آن در لحظاتی که خبری در گروه فلزات نباشد می‌تواند به این گروه فلزی در افزایش یا کاهش قیمت در داخل ایران کمک کند.
 
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه به غیر از قیمت گذاری‌های دستوری به صورت کوتاه مدت نیز می‌توان میزان تورم، نوسانات قیمت دلار در بخش داخلی و هرگونه نوسان قیمت فلزات در حوزه بین المللی را به عنوان یک شاخص برای قیمت گذاری گروه فلزات در نظر گرفت، گفت: بستر توسعه صنایع فلزی قبل از آغاز رشد بازار جهانی و خروج از رکود باید در داخل کشور به دور از هر گونه دستورات مخرب فراهم شود.
 
حیدری در پایان تأکیدداشت: قیمت گذاری دستوری بر گروه فلزات به دور از تصمیم بازار عرضه و تقاضا، تورم، قیمت دلار و هرگونه نوسان قیمت فلزات در حوزه بین‌المللی می‌تواند تأثیر منفی بر توسعه صنایع فلزی داشته باشد.
ارسال نظر