اقتصاد۲۴ - مجید سلطانی، تحلیلگر بازار سرمایه درباره کانالهای بی نام و نشانی که در تلگرام اقدام به سیگنال دهی در دوره رونق بازار سرمایه کردند و سبب بروز زیانهای مالی جبران ناپذیر برای سرمایه گذاران شدند به اقتصاد۲۴ گفت: وجود کانالها و گروهها و سیگنال دهی در آنان به صورت عمومی و یا VIP تنها مختص ایران نیست و در همه دنیا این مساله وجود دارد.
وی تبادل نظر بین سرمایه گذاران بازارهای مختلف در گروههای مجازی را نیز در همه دنیا پدیدهای مرسوم دانست و افزود: همواره تحلیلگران و سرمایه گذاران در کانالها و گروهها به تبادل نظر، سیگنال دهی و سیگنال گیری درباره همه بازارها اعم فارکس، بازار سرمایه و ... میپردازند.
جلوی تبادل نظر بین سهامداران را نمیتوان گرفت
سلطانی با اشاره به فراگیری تلگرام در ایران و تمرکز بیشتر این نوع تجمعات در گروهها و کانالهای تلگرامی خاطرنشان کرد: این تجمعات در ایران و چند کشور دیگر در تلگرام و در سایر کشورها در واتساپ و سایر پیام رسانهای دیگر شکل گرفته است؛ بر این اساس میتوان گفت که کسی نمیتواند جلوی تبادل نظر را بگیرد و این یک مساله انکار ناپذیر است.
این تحلیلگر با سابقه و ادمین یکی از قدیمیترین کانالهای بورسی تلگرام یادآور شد: این مساله تا وقتی کسی از کسی پولی نگرفته و مشاوره رایگان داده است نمیتواند مشمول برخورد قانونی شود. درست مثل اینکه دو فرد در اتوبوس در کنار هم مینشینند و سر صحبت را باز میکنند و یکی به دیگری میگوید که "برو ملک بخر و در مسکن سرمایه گذاری کن!". اگر فرد رفت ملک خرید و متضرر شد نمیتواند شکایت کند و بگوید فردی در اتوبوس به من پیشنهاد خرید ملک داده است! در کانالها و گروههای بورسی نیز شرایط به همین ترتیب است.
خلاء فرهنگسازی با برخورد قهری پُر نمیشود!
این کارشناس بازار سرمایه درباره ارزیابی خود از برخورد قهری و حقوقی با کانالهای سیگنال فروش که بعضا در قالب خدمات VIP فعالیت میکنند گفت: زمانی سازمان بورس شروع به برخورد با کانالهای متخلف کرد، اما این رفتار سازمان و نهاد ناظر رفتاری غیرممکن و در عین حال غیرمنطقی به نظر میرسید.
سلطانی آگاهی بخشی و فرهنگسازی به سرمایه گذاران را راهکاری عملیتر از برخورد حقوقی عنوان کرد و افزود: با بستن کانالها و پاستوریزه کردن فضا نمیتوان سرمایه گذاران را از رسیدن اطلاعات اشتباه مصون نگه داشت. این در حالی است که فضای تلگرام به گونهای است که هر فرد بدون داشتن تخصص و مدارک لازم میتواند اقدام به ایجاد کانال و گروه کند و دانسته یا ندانسته با سرمایه دیگران بازی کند و حتی در صورت بستن آن مجددا اقدام به این کار کند.
وی یادآور شد: به همین دلایل بود که سیاستهای قهری و برخوردها نتیجه نداد و کانالها و گروهها به کار خود ادامه دادند و حتی تبدیل به شرایط گمنامتر و پیچیدهتر نیز شدند؛ بنابراین باید به مردم آموزش داد که فضای مجازی نیز مانند فضای واقعی است و مردم خود باید صحبتها را سبک و سنگین کنند و اصطلاحا "شنوندهای عاقل" باشند. برخورد با کانالهای رایگان دخالت در حریم شخصی افراد است چون هر کسی حق اظهارنظر دارد؛ ولو آن فرد تخصص لازم را نداشته باشد.
«VIP»ها باید مجوز مشاوره سرمایه گذاری بگیرند
سلطانی دریافت پول و ارائه خدمات VIP سرمایه گذاری را نیازمند تخصص دانست و گفت: درباره کانالهایی که در ازای ارائه مشاورهها پول میگیرند و اصطلاحا سیگنال فروشی میکنند باید گفت حتی اگر کسی بخواهد یک آرایشگاه بزند نیاز به مجوز و برآوردن شرایط و الزامات مندرج در اعطای مجوز را دارد؛ آن هم تنها برای کوتاه کردن موی یک مشتری.
وی درباره راهکار پیش روی تحلیلگران گمنام تلگرامی برای ادامه فعالیت خاطرنشان کرد: این افراد باید اقدام به اخذ مجوز مشاور سرمایه گذاری از مراجع بورسی کنند؛ چراکه وقتی کسی درباره سرمایه دیگران به آنها مشاوره میدهد و در این میان بابت این مساله پولی رد و بدل میشود، سازمان باید در این مساله مداخله کند و کانالها را وادار به گرفتن مجوز کند چون این مساله دیگر ارائه یک اظهار نظر شخصی نیست!
بیشتر بخوانید: بورسی ها مراقب کلاهبرداران سیگنالفروش باشند!
سیگنال فروشِ غیرمتخصص مجرم است!
این تحلیلگر با سابقه بازار سرمایه با تاکید بر لزوم کنترل کیفی فعالیتهای این افراد تصریح کرد: فردی که ادعای تخصص کرده و در برابر آن پول گرفته قرار است تا خدماتی را ارائه کند، چنانچه آن خدمات استاندارد نباشد و فرد برای ارائه آنها دورههای لازم را نگذرانده باشد به اعتقاد بنده مجرم است.
سلطانی در ادامه با ذکر مثالی افزود: چنانچه یک مهندس ساختمان یا هر شغل دیگر که فاقد مدرک مهندسی باشد و بدون تخصص دست به ساختمان سازی بزند و به خاطر کار غیرکارشناسی او ضرر و زیانی به دیگری وارد شود مجرم شناخته میشود و این مساله میتواند درمورد سیگنال فروشان غیرمتخصص نیز صدق کند؛ بنابراین سازمان باید کانالهای سیگنال فروش را وادار به گرفتن مجوز کند و صلاحیت آنها را برای این کار مورد ارزیابی کیفی قرار دهد.
این کارشناس بورسی با تاکید بر لزوم احراز هویت افراد پشت کانالهای سیگنال فروش توسط سازمان بورس تاکید کرد: کانالهای این افراد باید با اسم واقعی تحلیلگر فعالیت کنند. همچنین باید به آنها جواز کار در صورت احراز شرایط مورد نظر سازمان داده شود که این جواز در کانال در معرض دید و بررسی استفاده کنندگان قرار گیرد تا وجه تمایز تحلیلگران متخصص و غیرمتخصص برای سرمایه گذاران مشخص شود و سپس مردم با تشخیص خود افراد و دیتای سازماندهی شده در فضای مجازی را برای تصمیم گیریهای خود استفاده کنند.