تاریخ انتشار: ۰۶:۰۲ - ۰۳ دی ۱۳۹۹
اقتصاد۲۴ سناریو‌های پیش روی بازار سرمایه را بررسی می‌کند؛

بورس در انتظار دلار برجامی/ اشتیاقی: کف ۲۲ هزار تومانی دلار نیما، سقف شاخص بورس را بالاتر می‌برد!

کارشناس بازار سرمایه با تشریح دلایل عدم حرکت جدی بازار در شرایط کنونی، سناریو‌های پیش روی بورس تا فصل مجامع را تشریح کرد.

حمیده قاسمی، اقتصاد۲۴بازار سرمایه با وجود اصلاح سنگین و رسیدن قیمت سهام به بیشترین جذابیت باز هم نتوانست پول‌های بزرگ را به سمت خود سوق دهد چرا که دغدغه سرمایه گذاران در بازار‌های مالی تنها قیمت‌های جذاب نیست و همواره ریسک‌های موجود انگیزه آنان برای سرمایه گذاری را تحت الشعاع خود قرار می‌دهد. بر این اساس حرکت اخیر شاخص تنها با رشدی اندک و عبور از یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد پایان یافت و بازار دوباره تن به اصلاح داد. اصلاحی که بر اساس شواهد موجود از صبح دیروز سه شنبه دوم دی ماه، با تقویت تقاضا و سبزپوشی در کلیت بازار پایان یافت و به فازی صعودی شیفت شد.

اما سوال اینجاست که آیا بازار اکنون به دنبال یک حرکت رو به رشد قابل قبول است یا اینکه مجددا نوسانی برای تخلیه هیجان ارزندگی قیمت سهام است که بار دیگر در سقفی مشابه حرکت قبلی با فشار فروش تخلیه می‌شود؟

جذابیت با اصلاح برخی گروه‌ها پدید آمد

احمد اشتیاقی، مدیرعامل کارگزاری بانک آینده درباره دلیل بهبود وضعیت بازار دیروز و قرارگیری سهام در مدار مثبت به اقتصاد۲۴ گفت: سهامی که دیروز با رشد مواجه شدند، بیشتر در گروه خودرویی و بانکی بودند و دلیل بروز این حرکت نیز اصلاح صورت گرفته در این گروه‌ها طی روز‌های اخیر بود.

وی با اشاره به نوسان بازار در محدوده‌های کوچک ۱۰ تا ۱۵ درصدی، افزود: اکنون روال در پیش گرفته بازار نوسان است و چنانچه گروهی اکنون در کانون توجه سرمایه گذاران قرار گرفته به دلیل افزایش ارزندگی سهام است.

اشتیاقی مختصات بنیادی بازار سرمایه را مستعد حرکت‌های بزرگ صعودی ندانست و خاطرنشان کرد: در حال حاضر شرایط بنیادی فاکتور‌های اثرگذار بر بازار سرمایه به گونه‌ای است که نمی‌توان برای آن حرکت قابل توجهی را متصور بود چراکه اکنون فاکتور مهم بنیادی، چون نرخ دلار همچنان دارای ابهام است و مشخص نیست که پس از بازگشت آمریکا به برجام چه اتفاقی در این فاکتور رخ می‌دهد.

کف و سقف شاخص در فاز نوسان کجاست؟

مدیرعامل کارگزاری بانک آینده وضعیت کنونی بازار و سرمایه گذاران را در فاز احتیاطی ارزیابی کرد و گفت: در وضعیت فعلی شاخص به فکر بالای بزرگ یا پایینی بیش از کف قبلی نیست؛ بر این اساس می‌توان کف آن را یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد و سقف آن را نیز یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد در نظر گرفت که چیزی معادل رشد حدود ۱۵ درصدی و افت حدود ۷ درصدی است.


بیشتر بخوانید: سیگنال فروشان از خواب زمستانی بیدار شدند؟/ سلطانی: VIPها باید مجوز مشاوره سرمایه‌گذاری بگیرند


وی رفتار سرمایه گذاران را نیز در این محدوده کوچک هیجانی خواند و یادآور شد: به دلیل ترس از ریزش دوباره با گذر شاخص از یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد سهامداران دست به فروش و سیو سود‌های کوتاه مدت می‌زنند که همین مساله فشار فروش و عدم توان رسیدن شاخص به سقف یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را سبب می‌شود. از سوی دیگر با رسیدن شاخص به محدوده کف‌های گذشته و اصلاح سهام حلقه تقاضا در بازار شکل می‌گیرد و روند صعودی کوچک پدیدار می‌شود.

بلاتکلیفی بورس تا کجا ادامه دارد؟

اشتیاقی زمان پایان این روند بلاتکلیف و نوسانی را روشن شدن قیمت دلار در دوره پساترامپ و بازگشت بایدن به برجام دانست و گفت: به عقیده بنده تا حدود یک ماه آینده که بایدن قدرت را در دست می‌گیرد و مساله بازگشت آمریکا به برجام تعیین تکلیف می‌شود، بازار در همین فاز احتیاطی می‌ماند، چون پیش بینی قیمت دلار نیما به عنوان مهمترین فاکتور اثرگذار بر روند بورس به درستی امکانپذیر نیست.

وی کشف قیمت صحیح دلار نیما را نیازمند تعیین تکلیف تحریم‌ها و شرایط جدید پیش روی صنایع عنوان کرد و افزود: در حال حاضر معامله دلار نیمایی در کانال ۲۴ هزار تومان شرایط خوبی را ایجاد می‌کند، اما بازار این نگرانی را دارد که با بازگشت آمریکا به برجام، دلار نیمایی سطح ۲۲ هزار تومان را از دست بدهد و یا حتی تا زیر ۲۰ هزار تومان نیز نزول کند. بر این اساس چنانچه دلار نیمایی به سمت پایین‌تر از ۲۲ هزار تومان میل کند، تشخیص بازار در شرایط کنونی صحیح است و سقف شاخص همین یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد است؛ اما اگر دلار نیمایی کف ۲۲ هزار تومان از دست ندهد، بازار سرمایه می‌تواند تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد نیز در ادامه مسیر رشد کند.

P/E صنایع رو به بهبود

مدیرعامل کارگزاری بانک آینده در تشریح وضعیت پیش روی P/E صنایع نیز گفت: در حال حاضر در محاسبات تحلیلگران بازار وقتی دلار امسال ۲۲ هزار تومان و سال آینده ۲۴ هزار تومان در نظر گرفته می‌شود P/E‌های خوبی برای صنایع حاصل می‌شود.

وی افزود: به طور مثال در گروه سهام پتروشیمی، معدنی و فلزی عمده P/E‌ها بین ۶ تا ۷ است و قیمت‌های کنونی خوب و جذاب است؛ اما مشروط بر این است که احتمال ریزش دلار به زیر ۲۲ هزار تومان از بین برود. چنانچه این ریسک برطرف شود بازار تا P/E‌های ۹ تا ۱۰ نیز با افزایش مواجه شود و تا فصل مجامع یعنی تا تیر ماه ۱۴۰۰ شاخص می‌تواند تا ۲ میلیون نیز افزایش یابد.

گزارش‌های ۹ ماهه مسیر را روشن‌تر می‌کند

این کارگزاری بورسی در تشریح سایر فاکتور‌های اثرگذار بر روند رشد احتمالی بازار ادامه داد: در این مدت بازار تحت تاثیر گزارش‌های ۹ ماهه و افشای میزان سود صنایع و تسرّی این سود به گزارش‌های یکساله می‌تواند برآوردی از سود ۱۴۰۰ را نیز پیش چشم سرمایه گذاران بگذارد، یعنی شرایط سرمایه گذاری بلندمدت جذاب‌تر شود.

وی یادآور شد: مفروض ما بازگشت آمریکا به برجام است و چنانچه این اتفاق بیافتد و تحریم‌ها کمتر شود، همچنین دلار نیز به زیر ۲۲ هزار تومان نرود، از سوی دیگر گشایش‌های خوبی نیز از نظر اقتصادی در بحث تولید و فروش شرکت‌ها ایجاد شود، همه و همه می‌تواند برای ایجاد یک فاز صعودی در بازار موثر واقع شود.

به گزارش اقتصاد۲۴ ، شرایط کنونی بازار سرمایه برای همه سرمایه گذاران و سهام داران تنها زمینه سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت را فراهم کرده است، بر این اساس سرمایه گذاران میان مدت که نه به سود‌های نوسانگیری قانع می‌شوند و نه صبوری لازم برای نتیجه گیری در مدت زمان بیش از ۶ ماه را دارند به تدریج با هر صعود کوتاه شاخص از بازار خارج می‌شوند و پول خود را به سمت بازار‌های دیگر می‌برند.

این مساله واقعیتی ناخوشایند، اما جدی است که می‌تواند با وجود احتمال بازگشت آمریکا به برجام و کاهش تحریم‌ها و بهبود وضعیت معیشتی جامعه، به دلیل فزونی نقدینگی، بازار‌ها را تحت تاثیر تقاضای کاذب و ایجاد تورم در غیاب سایر فاکتور‌های تورم زا کند؛ بنابراین نگاه جدی سیاست گذاران برای تسریع از شفافیت فاکتور‌های اثرگذار بر بازار همچون نرخ نیمایی دلار را آن هم به محض تعیین تکلیف وضعیت آمریکا و برجام می‌طلبد.

ارسال نظر