اقتصاد24- مسعود بصیری مدیرکل دفتر تامین، توزیع، تنظیم بازار و ذخایر راهبردی وزارت جهاد کشاورزی افزود: سال های گذشته نیز بین 140 تا 160 هزار تن گوشت مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین شده بود، اما این میزان واردات برای مصرف صنفی، صنعت، پادگانها، بیمارستانها، رستورانها و غیره بود، اما اکنون به دلیل افزایش قیمت، گوشت های وارداتی در سبد خانوار قرار گرفته است.
به گفته وی، گوشت وارداتی گوسفندی و گوساله با ارز 4200 تومانی در قالب لاشه، منجمد، بسته بندی و دام زنده وارد کشور می شود و به علت اختلاف قیمت گوشت قرمز، تولید داخل با وارداتی تنظیم بازار، اقشار مختلف به سمت خرید گوشت تنظیم بازار سوق پیدا کرده اند.
وضعیت تولید گوشت قرمز داخلی
وی گوشت قرمز مورد نیاز کشور را سالانه حدود 960 هزار تن ذکر کرد و اظهارداشت: تولید داخلی گوشت قرمز کاهش نیافته و 12 تا 13 درصد نیاز کشور به این محصول از طریق واردات تامین می شود.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی تامین، توزیع، تنظیم بازار و ذخایر راهبردی وزارت جهاد کشاورزی در زمینه صادرات پوست گوسفندی گفت: امسال تاکنون نزدیک 16 میلیون جلد پوست گوسفندی از کشور صادر شده که نشان می دهد این میزان گوسفند در کشور کشتار و گوشت آن به مصرف رسیده است.
وی اضافه کرد: کاهش کشتار در کشتارگاه ها به معنای کاهش تولید نیست، زیرا بخشی از کشتار دام در کشور به شکل سنتی و خارج از کشتارگاه ها صورت می گیرد.
بصیری قاچاق را از عوامل موثر در افزایش قیمت گوشت قرمز تولید داخل دانست و افزود: افزایش قیمت ارز موجب شد تا تقاضای دیگری برای دام زنده کشور به وجود آمده که اثر روانی زیادی در خروج غیر قانونی آن داشته است.
وی با بیان این که امسال دامداران و چوبداران با توجه به افزایش نرخ ارز تمایل دارند که دام سبک خود را با قیمت بالا و نقدی بفروش برسانند، گفت: یکی از راهکارها برای جلوگیری از افزایش قیمت گوشت قرمز، مبارزه با قاچاق دام زنده است.
این مقام مسئول، فرار کالا را یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز دانست و تصریح کرد: شهروندان کشورهای همسایه در قالب توریست و یک روزه در شهرها و روستاهای مرزی کشور وارد می شوند و به دلیل اختلاف ارزش پولی ایران با کشور خود، اقدام به خرید مایحتاج کرده و بدین ترتیب فرار کالا شکل می گیرد.
طبق آمارها اکنون نیاز سالیانه کشور به گوشت قرمز 960 هزارتن است که پیش از این نیز 10 درصد گوشت قرمز مورد نیاز از محل واردات تامین می شد.
مرتضی رضایی معاون امور دام وزارت جهادکشاورزی به تازگی درباره تشدید نظارت های کنترلی نقل و انتقال دام زنده به استان ها با هدف کاهش قاچاق دام از کشور گفته بود: ایستادن مردم در صف گوشت تنظیم بازار به معنی قحطی و کمبود تولید نیست، بلکه این موضوع به دلیل فاصله قیمت بین گوشت یارانه ای و گوشت بازار آزاد است.
برخی کارشناسان صنعت دام کشور، قیمت منطقی هرکیلوگرم گوشت گوسفندی تولید داخل را برای مصرف کنندگان بین 60 تا 70 هزارتومان اعلام کرده اند، بنابراین سود 50 درصدی برای سودجویان اجحاف به مصرف کنندگان است.