ساجده رحیمی، اقتصاد۲۴ - همانطور که در گزارشهای قبل نیز اشاره کردیم بندر سنگاپور یکی از شناخته شدهترین مناطق آزاد جهان است که امکاناتی مانند ذخیره و انبارسازی گسترده در آن که هم برای شرکتهای داخلی و هم خارجی قابل دسترس است مورد توجه سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی از سراسر جهان است.
این بندر را یکی از هوشمندترین بنادر دنیا میدانند که بخش عمدهای از فعالیتهای بندری در آن به شیوه نوین و با استفاده از زیرساختهای دیجیتالی و اینترنتی صورت میگیرد.
کارشناسان معتقدند بندر سنگاپور درس مهمی برای سایر بنادر و مناطق آزاد جهان دارد و آن این است که بدون داشتن منابع اولیه و تنها با تکیه بر بنادر مجهز و پیشرفته میتوان یک اقتصاد پیشرفته و در حال حرکت داشت و از واردات و صادرات و تبدیل مواد اولیه وارداتی به فرآوردههای مهم میتوان ثروتمند شد و در زمره موفقترین بنادر جهان قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: بندر سنگاپور پایتخت درجه یک دریایی و قطب پالایش نفت جهان
بندر سنگاپور از ابتدا موفق نبود و در ابتدا کار خود را با دراز کردن دست یاری به سوی دیگر کشورها آغاز کرد و البته در پاسخ به این دست یاری نیز جواب دوستانهای دریافت نکرد، اما به مرور توانست بر پای خود بایستد.
یکی از تاثیرگذارترین افراد را در گذار سنگاپور از یک مستعمره انگلیس بودن به یک جهان اولی شدن را اولین نخست وزیر جمهوری سنگاپور میدانند. در حقیقت سنگاپور تبدیل شدن خود به یک کانون مهم اقتصادی در جهان را مدیون "لی کوآن یو" میداند. دو راز موفقیت و پیشرفت سریع سنگاپور برنامه ریزی دقیق و استفاده از نیروهای حرفهای است. علاوه بر جذب نیروهای حرفهای گفته میشود یکی از رموز موفقیت بندر سنگاپور توجه به بهره وری و کارایی کارکنان این بندر است و مدیریت با ارتباط نزدیکی که با کارکنان خود دارد توانسته بهرهوری را افزایش دهد و در راستای آن به رشد اقتصادی نیز بیافزاید.
بندر سنگاپور به نوعی پیوند دهنده قارههاست و با اتصال به ۶۰۰ بندر جهان توانسته یکی از ثروتمندترین مناطق جهان باشد که با بالاترین پتانسیل سرمایه گذاری توجه سرمایه گذاران جهان را به خود جلب کرده است.
بندر سنگاپور در شرایط کرونا
به گزارش وزارت تجارت و صنعت سنگاپور، اقتصاد این کشور نیز مانند بیشتر کشورهای جهان در سال ۲۰۲۰ با بدترین رکود اقتصادی تاریخ خود مواجه شد. البته رکود اقتصادی که این کشور شاهد بود کمتر از پیش بینی اقتصاددانان بانک مرکزی این کشور بود.
سنگاپور نیز به مانند سایر کشورهای جهان با شروع همه گیری این بیماری و اجبار برای رعایت برخی نکات بهداشتی، تلاش کرد تا راههایی را برگزیند که کمترین خسارات به اقتصادش وارد شود. در واقع چنین اتفاقاتی مانند شیوع ویروس کووید ۱۹ یک نوع محک برای سنجش توانایی دولت هاست تا مشخص شود در شرایط بحرانی کشورها چگونه میتوانند به کنترل اوضاع و بسیج و به کارگیری ظرفیتهای داخلی بپردازند.
بندر سنگاپور که از جمله مهمترین قسمتهای اقتصاد این کشور است تلاش کرد تا با تغییر یکسری شرایط و ایجاد شرایط جدید بندر را سر پا نگه دارد تا کمترین خسارات به آن وارد شود.
بیشتر بخوانید: هلند کشوری کوچک با سهمی بزرگ در تجارت جهانی/ نقش بندر آمستردام در اقتصاد هلند
البته ناگفته نماند کشور سنگاپور در مهار ویروس کرونا به طور کلی هم موفق بود و به گزارش روزنامه نیویورک تایمز سنگاپور یکی از کشورهایی است که توانست با استفاده از درسهایی که از سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ و تجربه سارس داشت این بیماری را کنترل و سریعتر مدیریت اوضاع را به دست گیرد. روزنامه گاردین نیز تجربه شیوع بیماری سارس برای دولتمردان سنگاپور را مهمترین عامل در موفقیت این کشور برای کنترل کرونا اعلام کرده بود. با وجود روابط نزدیک سنگاپور و چین، این کشور به موقع و به شکل کاملا جدی پرواز به ووهان چین را ممنوع اعلام کرد.
علاوه بر اهمیت وجود چنین تجربیاتی به نظر میرسد استفاده درست از درسهای تجربیات گذشته و به کارگیری به موقع و مناسب زمان از اهمیت بالایی برخوردار است و همچنین پایبندی به قوانین جدید برای کنترل یک بحران از مهمترین نکاتی است که نه تنها در بحران کرونا بلکه در دیگر موفقیتهای سنگاپور نیز نقش مهمی داشته و قطعا برای سایر کشورها نیز می تواند مثمر ثمر باشد.
اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، سوریه، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما، کلمبیا،هلند اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را میتوانید مطالعه کنید.