از اینرو از جواد عباسپور، مدیر امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درباره جزییات پروژههای افتتاح شده در مناطق ویژه اقتصادی پرسیدیم که در ادامه میخوانید.
وی در گفتگو با اقتصاد۲۴ با اشاره به دو مرحله پروژههای افتتاح شده از سوی ریس جمهوری در شهریور و دی ماه امسال، اظهار داشت: در دوره دوم افتتاحیه پروژههای تولیدی و صنعتی با حضور رئیس جمهوری در مناطق ویژه کاوه، انرژی پارس، سهلان و سلفچگان و پیام توانستیم پروژههای خوبی را افتتاح کنیم. همچنین در شهریور ماه نیز در مناطق ویژه اقتصادی سرخس و کاوه، ارگ جدید و شیراز پروژههایی افتتاح شد. در واقع منطقه ویژه اقتصادی کاوه در هر دو دوره مشترک بوده است.
بیشتر بخوانید: سه طرح صنعتی و خدماتی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس افتتاح شد
وی ادامه داد: حجم سرمایهگذاریهای صورت گرفته در پروژههایی که در اواخر دی ماه افتتاح شد، حدوداً ۵ هزار میلیارد ریال در بخش ریالی و در بخش ارزی نیز ۱۲.۹ میلیون یورو بوده است. خوشبختانه از طریق این پروژهها توانستیم برای ۵۱۲ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کنیم که در این نوع واحدهای تولیدی غالباً ۳ برابر اشتغال مستقیم، اشتغال غیرمستقیم نیز ایجاد میشود.
عباسپور خاطرنشان کرد: البته در بین پروژههایی که قرار بود در دی ماه توسط رئیس جمهوری افتتاح شود، یک واحد بازیابی اتانول فاز ۱۲ در منطقه ویژه انرژی پارس نیز داشتیم که وزارت نفت تصمیم گرفت آن را در مراسم جداگانهای افتتاح کند و حجم سرمایهگذاری این پروژه در حد ۳ هزار میلیارد تومان به علاوه ۴۴۰ میلیون یورو بود. احتمالاً این واحد صنعتی نیز طی دو هفته آینده افتتاح خواهد شد.
مدیر امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اینکه حجم سرمایهگذاریها در دوره اول به نسبت بیشتر از دوره دوم بوده است، گفت: چندین پروژه در شهریور ماه با حجم سرمایه گذاری در بخش ریالی ۱۲ هزار میلیارد ریال و در بخش ارزی ۲۴ میلیون یورو افتتاح شده بود.
وی تصریح کرد: طی این پروژهها ۱۷۰۴ نفر اشتغال مستقیم ایجاد شد که بیشتر از دوره دوم افتتاحیهها بود. عمده پروژههایی که در دوره اول به بهرهبرداری رسید، صنایع کاربر بودند. واحدهایی همچون کاشی و سرامیک در منطقه ویژه اقتصادی سرخس با ۶۵۰ نفر اشتغال مستقیم و کارخانه لوازم خانگی ماد ایران در منطقه ویژه اقتصادی پیام با ۳۷۰ نفر اشتغال مستقیم و ظرفیت رفع نیاز ۲۵ درصد نیاز تولید لوازم خانگی کشور، کارخانههای لوازم آرایشی و کامیون سازی در شیراز و کارخانه تولید لامپهای الایدی در منطقه ویژه اقتصادی کاوه در این دوره افتتاح شد. همچنین در حوزه صنایع بهداشتی، تولید ماسک و سوندها و تهیه فرمولاسیون لوازم آرایشی و بهداشتی نیز کارخانهها و واحدهای متعددی افتتاح شدند.
عباسپور افزود: در دوره اول افتتاحیههای رئیس جمهوری صنایع کوچک و متوسط بیشتر در بین پروژهها دیده میشد، اما در دوره دوم بیشتر شاهد افتتاح صنایع بزرگ بودیم که اگرچه اشتغال کمتری ایجاد کرد، اما حجم سرمایهگذاریها در آن بالا بود.
مدیر امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با تاکید بر اینکه اخیراً واحد تولید کمپرسورهای مورد نیاز صنعت نفت با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد، گفت: در منطقه ویژه اقتصادی سهلان کارخانه تولید پوشک و لوازم بهداشتی بچه را داشتیم. به خاطر داریم که چندی پیش شاهد کمبود پوشک در کشور بودیم که افتتاح این واحد میتواند به رفع این کمبود کمک کند. همچنین در منطقه ویژه اقتصادی کاوه عمدتاً پروژههای زیرساختی داشتیم که ساخت انبار و سکوهای تخلیه و بارگیری بالایی دارد که حجم سرمایهگذاری بالایی میطلبد، اما میزان اشتغال آن پایین است.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته برنامه افتتاح مترکز وجود نداشته و امسال برای اولین بار این اتفاق افتاده است، گفت: ما پیگیری کردیم که سریعتر مشکلاتشان حل شود و واحدها به نتیجه برسند تا در زمان مشخصی آنها را افتتاح کنیم. در سالهای گذشته هر منطقهای به طور جداگانه این پیگیریها را انجام میداد.
عباسپور با اشاره به مثبت بودن تجربه افتتاحهای متمرکز گفت: قرار است که همین روند ادامه پیدا کند. حدود ۲۰۰ پروژه داریم که قرار است طی یک سال و نیم تا دو سال آینده به بهرهبرداری برسد.
مدیر امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تاکید کرد: وقتی کشور با مشکلات ارزی مواجه شد، خود به خود ورود کالاها و محصولات آماده با محدودیت مواجه شد. کسانی که تاجر و بازرگان بودند و این کالاها را وارد میکردند، رویکردشان را تغییر دادند و از تجارت به سراغ تولید آمدند. به همین دلیل است که الان هم واحد تولیدی در حال ساخت زیاد داریم که به زودی بهرهبرداری خواهند شد.
وی با بیان اینکه مناطق ویژه اقتصادی هر ساله چیزی حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد از صادرات کالاهای غیرنفتی کشور را به خود اختصاص دادهاند، تصریح کرد: در ۶ ماهه نخست امسال چیزی حدود ۴.۵۵ میلیارد دلار صادرات در کشور داشتیم که البته نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۶ میلیارد دلار بوده افت داشتیم. البته دلیل عمده آن شیوع کرونا و مشکلات ارزی بوده است. ما در ۶ ماه نخست امسال در مناطق ویژه اقتصادی فقط یک میلیارد دلار واردات داشتیم که به نسبت کاهش یافته است. در حالی که در سال گذشته این رقم تقریباً دو برابر بوده است.
عباسپور ادامه داد: عمده واردات کشور بیشتر در حوزه مواد اولیه و ماشینآلات خط تولید است. در مناطق ویژه اقتصادی از سال ۹۷ به بعد تقریباً واردات کالاها به صفر رسیده و به جز مواد اولیه و ماشینآلات خط تولید، واردات دیگری نداریم.