اقتصاد۲۴ - عملیات اجرایی و حضور سرمایه گذاران در مناطق ویژه اقتصادی باید ملزومات قانونی طرح جامع مصوب همان منطقه ویژه را رعایت کند. طرح جامع هر منطقه ویژه اقتصادی باید به تایید هیئت وزیران برسد. این طرحها به پیشنهاد شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مطرح میشوند.
طرح جامع راهبردی ساختاری هر منطقه ویژه اقتصادی شامل ویژگیهایی از جمله تعیین چشمانداز، هدف و راهبرد، جانمایی و تدقیق کابریها و صنایع پیشنهادی در منطقه ویژه، بررسی ویژگیهای آب و برق و سوخت منطقه ویژه بررسی فرصتها و پتانسیلهای آن و ... است. اخیراً شورایعالی مناطق آزاد در راستای تصویب طرحهای جامع مناطق ویژه اقتصادی اقداماتی کرده که از جواد عباسپور، مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در اینباره پرسیدیم.
مناطق ویژه طرح جامع خود را مصوب میکنند
او با اشاره به اینکه براساس قانون سازمانهای متولی مناطق ویژه اقتصادی مرجع صدور تمام مجوزها برای فعالین اقتصادی هستند، اظهار داشت: این مجوزها را بر اساس قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی، طبق طرح جامع مصوب باید صادر شود. در قانون هم مرجع تصویب طرحهای جامع را هم شورایعالی مناطق آزاد یا هیئت وزیران پیشبینی کرده است.
بیشتر بخوانید: ۲۰۰ پروژه آماده بهرهبرداری در مناطق ویژه اقتصادی طی ۲ سال آینده/ واردات مناطق ویژه تقریبا به صفر رسیده است
مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تصریح کرد: قانون مناطق ویژه اقتصادی در سال ۸۴ تصویب شد و یک سری از مناطق قبل از این زمان وجود داشتند. قانون یک سال به این مناطق فرصت دارد تا خودشان را آن تصویب دهند. از سال ۸۴ که قانون تصویب شد تا سال ۹۸ مجموعاً طرح جامع ۱۰ منطقه ویژه اقتصادی تصویب شده بود.
او ادامه داد: با پیگیریهایی که در سال ۹۹ انجام دادیم، تاکنون طرح جامع ۱۲ منطقه ویژه تصویب شده است و بقیه مناطق نیز تا پایان سال تعیین تکیلف میشوند و دیگر منطقهای را نخواهیم داشت که بدون طرح جامع فعالیت کنند. طرح جامع مهمترین رکن ما برای نظارت بر تمامی عملکرد مناطق ویژه است. همه عملکردها براساس طرح جامع مصوب باشد و تا زمانی که طرح جامع نداشته باشد، ما نمیتوانیم نظارت دقیق بر منطقه و فعالیتهایش داشته باشیم.
امکان نظارت دقیق بر مناطق ویژه اقتصادی
عباسپور با اشاره به اینکه از ابتدای سال ۹۹ تا الان ۱۲ طرح جامع را مصوب کردیم، گفت: سعی میکنیم بقیه مناطق نیز طرح جامع خود را مصوب کنند. همه آنها در حال بررسی هستند. برخی از آنها یک مرحله اشکالاتی داشتهاند و قرار است این اشکالات را رفع کنند. امیدواریم تا سال بعد منطقهای را نداشته باشیم که طرح جامع مصوب نداشته باشد.
وی افزود: به مرور که مناطق بخواهند شکل بگیرند باید ابتدا طرح جامع را مصوب کنند و بعد راهاندازی شوند. ما الان تقریباً ۳۰ منطقه داریم که در حال آمادهسازی برای شروع فعالیت هستند و این مناطق در سالهای بعدی که فعالیت خود را آغاز میکنند، باید طرح جامع داشته باشند. ما ۶۴ منطقه ویژه مصوب داریم که از این بین ۳۲ منطقه در حال فعالیت است.
مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی قانون تصویب کرده که باید مناطق ویژه اقتصادی باید براساس طرح جامع مصوب مجوز صادر کنند. اعضای وزارتخانهها و سازمانهای عضور شورایعالی مناطق آزاد طرحهای جامع را تصویب میکنند و در این بین وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی، اقتصاد، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت صمت و در مجموع ۱۵ دستگاه عضو شورایعالی مناطق آزاد در بررسی طرحهای جامع مشارکت دارند.
وی افزود: مهمترین مسئله این است که از طریق مناطق ویژه اقتصادی میتوانیم نظارت دقیق بر منطقه ویژه داشته باشیم. رکن اصلی نظارت بر مناطق همین طرحهای جامع مصوب است. تا وقتی منطقهای این طرح جامع را نداشته باشد، ما عملاً نمیتوانیم نظارتی بر آنها داشته باشیم که درست کار میکنند یا خیر.
عباسپور در پایان خاطرنشان کرد: مصوب کردن طرح جامع مناطق این کمک را به ما میکند که بتوانیم نظارت بهتر و دقیقتری را بر فعالیتهای مناطق داشته باشیم.