اقتصاد۲۴ - عصر جمعه به قاضی حبیبالله صادقی بازپرس جنایی تهران خبر رسید که دختری ۱۴ ساله به طرز مشکوکی جان باخته است. بررسیها نشان میداد که دختر نوجوان مدتی قبل با پسری آشنا شده و قرار ازدواج گذاشته و حتی با او همخانه شده بود.
به همین دلیل مأموران به تحقیق از پسر جوان پرداختند و او گفت: متوفی بعد از خوردن ناهار به اتاق رفت تا بخوابد، اما دیگر بیدارنشد. هرچه صدایش زدم جوابم را نداد. به اتاق رفتم و دیدم نفس نمیکشد. به اورژانس زنگ زدم و وقتی آمدند، مشخص شد که او فوت شده است.
بیشتر بخوانید:استخدام به شرط صیغه/ آگهیهای عجیب کاریابی برای زنان
وی ادامه داد: دختر مورد علاقهام پیش از این مواد مصرف میکرد، اما مدتها بود که ترک کرده بود. علت مرگ دختر نوجوان مشخص نبود و بازپرس جنایی دستورداد تا جسد برای تعیین علت اصلی مرگ به پزشکی قانونی انتقال یابد. از سوی دیگر پسر جوان نیز بازداشت شد تا اسرار مرگ دختر نوجوان آشکار شود این دختر و پسر جوان قبل از اینکه زیر یک سقف مشترک بروند ازدواج سفید کرده بودند.
مدتی است که موج همخانه بودن در ایران بلند شده است و جوانها به سمت همخانگی سوق پیدا میکنند و شاهدیم که جوانان چند نفر با هم خانه میگیرند.
همخانه بودن در تهران
همخانگی و جدایی از خانواده در تهران به اوج رسیده است. این در حالی است که گفتمان بین نسلی در ایران بسیار کم است و جوانان فقط میخواهند از خانهای که گفتمانی در آن وجود ندارد بیرون بزنند. اما با بیرون آمدن اتفاق خوبی در انتظارشان نیست چرا که دنبال شکستن حصارهای دورشان هستند نه مستقل شدن.
مستقل شدن جوانان نیز مانند استفاده از ماهواره، استفاده از فضای مجازی و دیگر تحولات اجتماعی قبل از فرهنگسازی و تربیت شکل گرفته است. حالا دیگر نمیتوانیم به عقب برگردیم و آنهایی که خانه را ترک کرده اند به خانواده بازگردانیم. اما میشود برای این تغییر مسیر اجتماعی، برنامه ریزی کرد تا آتش آسیب هایش دامن جامعه را شعله ور نکند.
رای اولیها ۲۰ تا ۲۲ سال باشد
دکتر هادی معتمدی، روانپزشک و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی درباره استقلال جوانان و نوجوانان تاکید کرد: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که رای اولیها ۲۰ تا ۲۲ سال باشد. این سازمان سن کودکی را تا ۲۰-۲۲ سال افزایش داده و سن نوجوانی نیز تا ۴۰ بالا میبرد و ۴۵ تا ۶۰ سال را جوان مینامد.
وی با اشاره به دلیل این افزایش سن نوجوانی و جوانی گفت: حجم زیاد اطلاعات، گستردگی مطالب گوناگونی و فناوریهای جوان که وجود دارد و کاهش روز به روز کار در دنیا و فشردگی میزان کارها سن افزایش یافته است؛ بنابراین بچهها تجربیات اجرایی ندارند و اولین باری که وارد جامعه و شغل میشوند ۲۵ سال به بالاست. از سوی دیگر ازدواجها نیز روی ۳۰ سالگی قرار گرفته است. سازمان بهداشت جهانی سن کودکی و نوجوانی را به شدت بالا میبرد. ما به عنوان روانپزشک افراد ۲۰ ساله را هم عاقل تلقی نمیکنیم و معتقدیم نمیتوانند حتی تشکیل خانواده دهند.
این آسیب شناس اجتماعی افزود: وقتی نوجوانان همگروه میشوند بیش از آنکه به پیشرفت خود فکر کنند به فساد فکر میکنند. بیشتر به سمت موادمخدر و عیش و نوش میروند. کمتر دیده شده در دنیایی که تجربه وجود ندارد در سنین پایین به فکر پیشرفت باشند. حتی افراد سنین بالا هم دور یکدیگر جمع میشوند نیز به عیش و نوش میپردازند نه به مسائل منطقی و مسائل روز. معمولا منطق و ماحصل محفل نشینی در خانههایی که از سوی یک بزرگتر نظارت نمیشود، فساد است. ۲ درصد نخبهها با همدیگر جمع میشوند و به مسائل منطقی میپردازند.
تشویق کشورهای حوزه خلیج فارس به قاچاق زنان
هادی معتمدی با اشاره به معیشت افراد، اظهار کرد: کسب درآمد برای تامین اجاره خانه، خورد و خوراک و مشکلات روزمره وقت زیادی از افراد میگیرد. اگر این گردهماییها و همخانگیها به عنوان خوابگاه یا جایی باشد که نظارت بزرگترها روی آن وجود دارد قابل قبول است. اما من به عنوان روانپزشک اصلا به بچههای زیر ۲۰ سال برای انتخاب اعتماد زیادی ندارم. بزرگسالان نیز با وجود این حجم از اطلاعات برای خرید یک خودرو باید با ۲۰ نفر مشورت میکند در آخر نیز در انتخاب اشتباه میکنند. آنهم در کشور ما که کلاهبرداری اینترنتی، کاری، تجارت و... وجود دارد و قاچاق زنان نیز از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس تشویق میشود. کشورهای شوروی سابق نیز حجم زیادی زن و دختر از ایران رد شده و به خلیج فارس میرسد.
فساد در بالای ۹۵ درصد خانههای مجردی
وی افزود: در این شرایط اگر همخانگی هم وجود داشته باشد و کلاهبردارها هم از این همخانگی مطلع شوند، به عنوان دوستی وارد آن خانه میشوند. شک نکنید از بالای ۹۵ درصد این خانهها و همخانگیها فساد در میآید. به عنوان یک آسیب شناس اجتماعی با مستقل شدن نوجوانان صد در صد مخالف هستم. من به آمار کسانی که حاضرند سردیگران کلاه بگذارند نسبت به تعداد کسانی که سالم هستند، مشکوک هستم.
این روانپزشک با اشاره به افرادی که در ۵۰-۶۰ ساله، تاکید کرد: چند درصد خانوادهها در دورهمی هایشان به مباحث جدی میپردازند؟ یا بساط عیش و نوش را پهن میکنند و خانوادههای مومن نیز سریال میبینند. معمولا در کشور ما در محفلها فساد خوابیده است. برای رفع این موضوعات فرهنگسازیهای زیادی نیاز است. اولین کار این است که مردم باید در روز یک صفحه کتاب بخوانند، یا دو ساعت سراغ اینترنت و موبایل نروند، بقیه موضوعات حل میشود. پزشکان که کتاب زیاد میخوانند نیز در حوزه تخصص خودشان و کتابهای پزشکی میخوانند نه کتابهای آزاد. فرهنگ ما به دور از کتاب است. ایران کمترین میزان ادبیات را در طول تاریخ در جهان دارد. مردم ما با کتاب بیگانه هستند و بیشتر کتابهای ما مذهبی و حاشیههای قرآنی بوده است. در حالی که شوروی ۸۰ درصد ادبیات جهان را به خود اختصاص داده است. این موضوعات ما را نگران میکند و در این شرایط بچه هایمان را در دریایی از فساد بیندازیم؟
هادی معتمد در پاسخ به این سوال که آیا مستقل شدن میتواند به انتخاب هوشمندانه و درآمد جدی نوجوانان و جوانان کمک کند؟ گفت: مستقل شدن آدمهای عاقل میتواند کمک کننده باشد. نوجوانان نباید مستقل شوند. در حقیقت استقلال از ۳۰ سال به بعد باید رخ دهد و نمیدانم افراد زیر ۳۰ سال چگونه میخواهند درآمد کسب کنند. بچهها تا ۲۵ سالگی تحصیل میکنند و از آن به بعد وارد بازار شغل میشوند. به خانمها که شغل نمیدهند. این افراد چگونه مستقل زندگی کنند؟ مجبورند از کسی کمک بگیرند و کلاهبرداران و مفسدین به کمک میآیند.
وی با اشاره به این که در یک روستا میشود یک پسر ۲۰ ساله حتی میتواند ازدواج کند، تاکید کرد: پسران ساکن روستا میتوانند تشکیل زندگی بدهند. اما معضل بیکاری در کشور ما بیداد میکند و با توجه به بیکاری و تورم مستقل یا همخانه شدن جوانان شهرنشین دور از عقلانیت است.
این آسیب شناس در پاسخ به این سوال که نبود شغل و بیکاری باعث شده که سن ازدواج و سن نوجوانی افزایش یابد؟ گفت: تقریبا. اما مباحث بسیار زیادی در این موضوعات دخیل است. آزادیهای بیش از حد نیز بی تاثیر نیست. یکی از دلایل ازدواج مسائل جنسی بوده، اما این روزها مفت و مجانی در بازار وجود دارد و تشویق میشوند به این موضوع. مردها برای دستیابی به روابط متعادل مجبور به ازدواج بودند، اما امروزه هیچ اجباری در این موضوع وجود ندارد. نکته دیگر این است که چند سال پیش افراد به راحتی میتوانستند خانه بخرند، اما امروزه اینگونه نیست. اما مهمترین نکته شغل است. جوانی که شغل و درآمد ندارد چگونه مستقل شود و هزینه هایش را تامین کند؟ بنابراین مستقل و همخانه شدن در کشور ما بسیار خطرناک است.
هادی معتمدی تاکید کرد: چرا آمار قاچاق موادمخدر، سوخت، زن، کیف قاپی و... زیاد است؟ این موضوعات نشان میدهد که جامعه ما متعادل نیست. نه تنها جامعه ما بلکه جامعه جهانی متعادل نیست. تحریم ها، بی پولی، عدم ثبات اقتصادی و... نیز به افراد فشار میدهد. من فکر میکنم در کشورهای جهان سومی مانند ایران، هندوستان، افغانستان، پاکستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق و... اساس زندگی بر خانواده است. هر کدام از این افراد که در یک خانواده منسجم بودند، زندگی خوبی دارند. اما جدایی در هر سنی از خانواده تا آخر عمر سرگردان شده اند. احتمال دارد درصد کمی از این افراد به جایگاه خوبی برسند.
ان ناممکن میشود. باید کاری کرد و نگذاریم جوانان از افکار ضعیف زندگی خود را بفنا دهند .
بازیگران ما که نام سلیزبریتی را هم با خودشون همراه با چند کیلو ارایش و چند کیلو ادعا و اشاعه بداموزی در جامعه بخاطر پوشیدن نوع لباس ونداشتن حجاب درست وحسابی دیگه حسی برای دیدن فیلم هاشون نداریم . وباید گفت که اگر قرار باشه حجاب در مملکت بشکل درست انجام گیرد اول از بازیگران شروع شود که از همه واجب تر هستند وازادانه هر طور که بخوان با گذاشتن موهاشون بیرون روسری وارایشهای نا معقول ولباسهای نا مناسب و بطور کلی مغایر با قوانین جامعه ؛ اگر این اتفاق خوب انجام شود خواهید دید که چقدر در کل جامعه اثر خواهد داشت .
جامعه ای ک مسولیین فقط دارن دزدی میکنند چه انتظاری از این جوان های بدبخت داریم خوب میکنند بنظرم و اون پزشک روانی بهتر یک نسخه برا دولت بپیچه
سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد آنچه خود داشت زبیگانه تمنا میکرد
به اسم تجدد و مدرنیته همه چیز را از ما گرفتند.
این پاککردن صورت مساله است