♦۲۲۰ نوع ویروس وجود دارد که میتواند انسان را آلوده کند که هر ساله سه الی چهار مورد آن کشف میشود.
♦وقتی یک ویروس وارد بدن انسان میشود، هزاران میلیون ویروس تولید میکند؛ ویروسهای به وجود آمده با تغییرات هستند که به آن ویروس جهش یافته میگویند. جهشها نیز متخص یک مکان جعفرافیایی خاص نیست و در هر منطقهای ممکن است تشکیل شوند.
♦در کشورهای مختلف ویروسها توالی یابی میشود، در ایرانی نیز این اتفاقق افتاده و تا به امروز به ۱۳۰ جهش ویروس کرونا رسیده اند؛ گاهی یک جهش زودتر از ویروس اصلی وارد سیستم بدنی میشود مثل ویروس جهش یافته انگلیسی.
♦اینکه واکسنهای تولید شده بتوانند با ویروسها مقابله کنند بستگی به مکان ویروسی دارد که جهش یافته شده است؛ گاهی قسمتی از ویروس جهش یافته میشود که بدن نسبت به آن آنتی بادی دارد و قدرت چسبندگی آنتی بادیها با وارد شدن ویروس به بدن از بین میروند با این وجود انتظار میرود فردی که دوباره مبتلا میشود علائم کمتری از خود نشان دهد مگر یکی از سیستمهای بدنی دچار مشکل شده باشد.
♦در رابطه با کشندگی بیشتر ویروسهای جهش یافته مدارک علمی در دست نیست، اما طبیعی است که وقتی افراد بیشتری را درگیر و مبتلا میکنند تعداد تلفات افزایش یابد.
♦فرم بیماری زایی تغییر کرده؛ درگیری قلب و کلیهها در گروهی بیشتر شده است، اما بیماری جدید نیست.
♦نزدیک به ۸۰ سال است که بشر با ویروسهای کرونایی رو به رو شده است، سالانه ۳۰ درصد از سرماخوردگیها از ویروسهای کرونایی هستند که قدرت کشندگی ندارند.
♦چهار نوع کرونا ویروس دیگر به غیر از کووید ۱۹ وجود دارد که انسان با آنها آشنایی دارد، قدرت انتشار خیلی کمی دارد و کشندگی در آنها دیده نشده.
بیشتر بخوانید: هشدار محرز درباره وضعیت شیوع کرونا در متروها
♦برخی جهشها هستند که قدرت انتشار را کاهش میدهند، چند سال آینده با ویروسهایی که از کووید ۱۹ به وجود آمده اند رو به رو خواهیم شد که قدرت انتقال بسیار ضعیفی دارند و امری عادی مانند چهار ویروس قبلی کرونا میشوند که اهمیت پایینی دارند.
♦ترس و استرس عاملی هستند که به شدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند؛ زیرا باعث آزاد شدن کورتون در بدن میشود و بر ضعیف شدن سیستم ایمنی تاثیر گذار است.
♦از زمان شیوع کرونا، تلفات جهان از بیماریهای دیگر بیشتر نبوده حتی کمتر نیز هست؛ در یک سال گذشته ۱۰ میلیون نفر بر اثر گرسنگی، ۱/۶ میلیون نفر بر اثر ویروس ایدز فوت شدند؛ در نتیجه نباید ترس را وارد جامعه کنیم.