اقتصاد۲۴ - صنعت گردشگری که در سال ۲۰۱۹ برای رشد بیشتر و تبدیل شدن به رتبه سوم صنایع جهان آماده میشد، با شیوع ویروس کرونا ضربه شدیدی خورد و با رکودی بی سابقه در تمام کشورهای جهان مواجه شد. در همان ابتدا بسیاری از شرکتها و دفاتر خدمات گردشگری تعطیل و بسیاری از سیستمهای حمل و نقل خسارات زیادی دیدند و افراد به دلیل قرنطینه و محدودیتهایی که این ویروس ایجاد کرده بود سفرهای خود را کنسل کردند.
ایران نیز که از این قاعده مستثنی نبود و گزارشها حاکی از آن بود که صنعت گردشگری ایران به شدت تحت تأثیر همهگیری قرار گرفته و در دوره هفت ماهه شیوع کرونا، ۱۴هزار میلیارد تومان خسارت دید و تحمل ضرر بیشتر نداشت. در ماههای اولیه تلاش شد تا با بستههای حمایتی و تشویقی به این صنعت کمک شود و با ادامه دار شدن این موضوع تصمیمات مختلفی گرفته شد و برخی مناطق با تصمیمات ستاد ملی کرونا انعطاف بیشتری در حوزه گردشگری و جذب گردشگر از خود نشان دادند.
در میان مناطق آزاد کشورمان که هر یک در بخش گردشگری هم فعالیتهای مخصوص به خود را دارند، منطقه آزاد کیش در زمان همه گیری کرونا از موقعیت ویژه تری برخوردار بود. این منطقه از دیرباز نقش پر رنگی در جذب گردشگری در سراسر کشور داشت و با شیوع کرونا خسارات زیادی به آن وارد شد و به تدریج مراکز تفریحی گردشگری رستورانها و هتلها تعطیل و برای همه پروازها منع تردد صادر شد و اقدامات بسیار سختگیرانهای برای مقابله با شیوع ویروس کرونا انجام شد.
بیشتربخوانید: پایان فصل خلوت گردشگری منطقه آزاد کیش
این اقدامات سختگیرانه تا خرداد ماه ادامه داشت تا اینکه دکتر محمدرضا رضانیا، سخنگوی شورای سلامت کیش از بازگشایی برخی اماکن تفریحی با رعایت ضوابط بهداشتی خبر داد و گفت: بازگشایی رستورانها و کافی شاپها از عید سعید فطر با رعایت وضوابط بهداشتی و ارائه تعهد و کاهش ظرفیت و فاصله گذاری اجتماعی میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند و مرکز توسعه سلامت و مراکز جامعه پذیرایی و معاونت گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش مسئولیت نظارت بر این مجموعهها را بر عهده خواهند داشت.
با همین اقدامات موثر ستاد ملی مقابله با کرونا و نظارت و مدیریت شورای سلامت کیش توانست وضعیت کرونا در کیش را کنترل کند تا بتواند از حضور دوباره گردشگران در کیش بهرهمند گردد و اقتصاد کیش که تا حد زیادی به حضور گردشگر بستگی داشت بار دیگر به چرخه فعالیت وارد شود و موفق هم شد.
در این مدت جزیره کیش به عنوان مقصد مطلوب شناخته شد و توانست به مدد وضعیت مناسب خود میزبان شمار گستردهای از مسافران باشد.
در همین راستا خسرو نشان، معاون گردشگری از افزایش آمار ورود گردشگران به کیش در آذر و دی سال جاری داد و این موضوع را به دلیل اطمینان هموطنان به رعایت ضوابط بهداشتی در کیش دانست و افزود: پیش بینی میشود امسال با افزایش ورود گردشگر نسبت به سال قبل، در تعطیلات نوروز پذیرای حدود ۳۰۰ هزار گردشگر باشیم.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد کیش نیز بیان کرد: با وجود محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا در کیش به دلیل اهتمام جدی در رعایت کامل ضوابط بهداشتی، آمارجذب مسافر به جزیره کیش در بازه زمانی خرداد تا دی امسال نسبت به سال گذشته، رشد۹ درصدی را نشان میدهد.
همین روند تا اواخر سال نیز ادامه پیدا کرد و هر چند گاهی اختلالاتی در این روند بود و وضعیت کرونا گاهی به تعطیلی و گاهی به کمتر شدن مسافر در جزیره منجر میشد، اما به طور متوسط وضعیت خوبی را پشت سر گذاشت و پروتکلهای بهداشتی با جدیت بسیار دنبال میشد.
حال با نزدیک شدن به نوروز ۱۴۰۰ نیز کیش بار دیگر مورد توجه بیشتر مسافران خواهد بود و بسیاری از گردشگران منتظر هستند تا از تصمیمات مسئولین این جزیره برای سفر گردشگران به این منطقه با خبر شوند. بر اساس تصمیمات نخستین جلسه ستاد نوروزی کیش قرار است با در نظر گرفتن روشهای جایگزین و منعطف برای پذیرایی از مسافران آماده شود که در صورت بروز تغییر موقعیت شیوع بیماری بتواند ایمنی مسافران را برای سفر به این جزیره در نظر بگیرد.
امروز گردشگری کیش در وضعیت مطلوبی است و فرصت مناسبی برای جزیره خواهد بود تا بتواند با تامین زیرساختهای اصلی و جذب بیشتر سرمایه گذار طبق قوانین مناطق آزاد و تسهیلات و معافیتهای ویژهای که برای سرمایه گذاران در نظر گرفته است حوزههای مختلف را بهبود بخشد و حال که به دلیل ویروس کرونا امکان سفرهای خارج از کشور وجود ندارد، این منطقه میتواند با توسعه صنعت گردشگری، ارائه خدمات بیشتر و بهسازی اماکن تفریحی خود به مکانی بی بدیل برای گردشگران تبدیل شود و از همین فرصت برای تجربه در زمینه جذب گردشگر بین المللی استفاده کند تا پس از کرونا بتواند از کشورهای دیگر نیز گردشگر بیشتر جذب کند. هرچند این مهم مورد توجه سازمان منطقه آزاد کیش است اما نیازمند سرعت بخشی است.