تاریخ انتشار: ۱۲:۰۵ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۹
بهمن عشقی:

چابهار باید به گرانیگاه سرمایه گذاری جهان با محوریت ایران و هند تبدیل شود

دبیر کل اتاق تهران گفت: باید چابهار با محوریت ایران و هند به گرانیگاه سرمایه گذاری جهانی تبدیل شود.

اقتصاد۲۴- بهمن عشقی در نشست «معرفی و تشریح اقدامات هند در بندر چابهار» گفت: با توجه به وضعیت اقتصادی ایران و با توجه به اهمیت ایران در اتصال به کشور‌های منطقه، ایران باید نقش بزرگی را در فعال سازی روح اقتصادی کشور بازی کند.

دبیرکل اتاق بازرگانی تهران افزود: خطوطی که ایران را به لحاظ مرزی از جمهوری هند، جمهوری اسلامی پاکستان و جمهوری اسلامی افغانستان جدا کرده است خطوطی است که خیلی از این‌ها براساس خواسته ملت‌ها شکل نگرفته است. اگر به این خطوط توجه شود در بعضی از بخش‌ها مثل ایران و پاکستان و هند سابق خطوط صاف و هندسی مشخصی را ملاحظه می‌کند که در واقع جغرافیای سیاسی را این خطوط از هم جدا کرده است، اما اساسا این تفکیک جغرافیای سیاسی به معنای تفکیک جغرافیای اقتصادی نیست.


بیشتر بخوانید: رایزنی برای افزایش مراودات تجاری و اقتصادی ایران و ژاپن


او افزود: تبعیت از جغرافیای سیاسی در تعریف جغرافیای اقتصادی امر اشتباهی است که هم توانسته این منطقه را در طول تاریخ با تنش‌های مداوم درگیر و توام کند و هم ظرفیت جهانی این منطقه را محدود کرده و اجازه بلوغ را از آن گرفته است؛ پس بنابراین باید یک نقاطی تعریف شود که این نقاط، نقاط اتصال سرمایه و نقاط اتصال صلح جهانی باشد و این مساله در مورد کشور‌های منطقه از جمله ایران، جمهوری هند، جمهوری پاکستان، جمهوری افغانستان و فدراتیو روسیه و کشور‌های جدا شده از شوروی سابق و همایسگان ما در جنوب خلیج فارس و چه کشور‌های فرا منطقه‌ای امروز به دنبال تلاش منظم و سازمان یافته‌ای را سامان داده اند و رقابت می‌کنند تا بتوانند با اتحاد‌های دوگانه یا چند گانه جغرافیای اقتصادی را به نفع خودشان متحول کنند.

دبیرکل اتاق بازرگانی تهران گفت: اتفاقاتی را که در دوران حکومت ترامپ در آمریکا دیدید مصداق ظهور یکی از این تلاش بود، حتما این تلاش‌ها با رفتن ترامپ از کاخ سفید خاتمه پیدا نکرد، یعنی می‌بینید که دولت جدید آمریکا در مواجه با برخی کشور‌ها مانند چین سیاست گذشته را پیگیری می‌کند و بالاخره توفق اقتصادی اصل است و کشور‌ها اصل توفق اقتصادی را از سیاست هایشان خارج نمی‌کنند و در پهنه سیاست‌گذاری به توفق اقتصادی معتقدند خاصه منطقه‌ای که ما در آن زندگی می‌کنیم توام است با تلاطمات شدید امنیتی یعنی شما اگر به پهنه خاورمیانه، اتصال خاورمیانه به شبه قاره هند و سرزمین‌های شمالی نگاه کنید می‌بنید از ۱۸۱۰ خطوط سیاسی در حال تغییر است و در سراسر قرن نوزدهم این تغییرات بوجود آمده است.

عشقی افزود: لذا تغییر دائم این تغییرات منجر شده که از خارج از این منطقه استیلای اقتصادی و سیاسی حاکم شود، این منطقه احتیاج به رشد دارد و رشد محقق نمی‌شود مگر با صلح و بدون صلح و آشتی بین ملت‌ها رشدی بوجود نخواهد آمد، به اعتقاد من بندر چابهار سکوی اتصال صلح آمیز رقابت اقتصادی کشور‌ها در این منطقه است.

او گفت: جمهوری خلق چین سالهاست که پروژه یک راه یک کمر بند را تعریف کرده و دهلیز‌های مختلفی از اتصال زمینی و دریایی را در چارچوب یک راه یک کمربند تعریف کرده و صحبت از ۸ تریلیون دلار سرمایه گذاری است و صحبت از حدود ۵ میلیارد نفر جمعیت جهان است.

دبیر کل اتاق تهران بیان داشت: هند تلاش دارد که اقیانوس هند را تبدیل کند به جایگاه مهم اقتصادی و آنچه که در طول تاریخ در شان آن بوده است، کشور‌های دیگری هم مثل جمهوری اسلامی ایران در حاشیه این نقشه صاحب منافعی هستند و چقدر خوب است که ما با همکاری دوستان هندی و افغانستانی این منطقه را به گرانیگاه صلح منطقه تبدیل کنیم و سایر بازیگران منطقه را هم در منافعمان درگیر کنیم.

عشقی گفت: ایران و هند در یک بستر تمدنی توسه یافته اند و صاحب یک زیر ساخت تمدنی هستیم و آنچه که تاریخ به سر ما آورده به سر هندی‌ها هم آورده است و ما از گذر مشترک بهره برده ایم. امروز هند یک قدرت غیرقابل انکار در جهان است و از دریچه جمهوری اسلامی ایران هم ویژگی‌های بی بدیل و منحصر به فردی دارد لذا باید سعی کنیم که بازیگرانی که قصد دارند در منطقه چابهار با ما مشارکت کنند افزایش دهیم و منافع مختلفی را با محوریت ایران و هند تعریف کنیم.

او اظهار داشت: حفظ محوریت ایران و هند و چابهار یک اصل اساسی است و درگیر کردن سایر کشور‌ها از جمله افغانستان در این سرزمین هم اصل اساسی است بنابراین ایجاد ثروت کنیم تا صلح را توسعه دهیم و یک تضمین امنیتی با ایجاد ثروت فراهم کنیم و اگر با ایجاد ثروت تضمین امنیتی ایجاد شد تضمین امنیتی ثروت مجدد را فراهم خواهد کرد.

دبیرکل اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: ما باید آنچنان در توسعه روابط با جمهوری هند باید بایستیم بر توسعه روابط با هند و آنچنان فعالانه ظرفیت‌های بخش خصوصی ایران برای ادامه همکاری با همترازان هندی را عرضه کنیم که راه برگشتی در سرمایه گذاری برای هندی‌ها در چابهار نباشد و آن قدر علاقه و شوق ملی به خرج دهیم تا چابهار تبدیل شود به یک گرانیکاه سرمایه گذاری جهانی با محوریت ایران و هند تبدیل شود.

عشقی گفت: من معتقدم که آینده جهان را خطوط مرزی سیاسی روشن نمی‌کند، شاید روزی بشر به این حد از تفکر برسد که آنچه بمب و موشک به خاطر سرزمین‌ها شلیک کرده اقدام جاهلانه‌ای بوده است حفظ سرزمین واجب است، ولی تغییر سناریوی توسعه جهانی از پارادیم جهانی به توسعه فراملی اصل است و در دنیا در حال رخ دادن است.

او افزود: ما و هند می‌توانیم یک مدل همکاری موفق در این منطقه بسازیم که البته فراز و فرود‌هایی هم دارد و قطعا دخالت قدرت‌های فرامنطقه‌ای و تهدید‌های ایالت متحده بر آن تاثیر می‌گذارد و از نوساناتی هم که این تاثیرات می‌گذارد در نزد همسایگان گله‌مند نیستیم و می‌پذیریم که دخالت قدرت‌های خارجی فضای اقتصادی و کسب و کار کشور‌های همسایه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و بنابراین آن‌ها ناچارند که از پاردایم‌های کشور‌های قدرتمند تبعیت کنند، اما آن چه اصل است که این دوران گذراست و خواهد گذشت، ایران می‌ماند کما اینکه از هزاران سال پیش بوده و هند می‌ماند کما اینکه از هزاران سال پیش بوده است، هند از ۱۹۴۷ تاسیس نشده بلکه سرزمین کهنی است که ریشه در تاریخ دارد و در سراسر جهان رد پای تمدن ایرانی دیده می‌شود و کدام دو کشور را می‌توان پیدا کرد که تا این اندازه زیر ساخت فرهنگی مشترک داشته باشد.

دبیرکل اتاق بازرگانی تهران گفت: امیدوارم چابهار تبدیل شود به سند موفق همکاری ایران و هند و امیدوارم چابهار تبدیل شود به سند موفق توسعه و بسط صلح در منطقه و امروز باید با گام بلند فقر زدایی از خشونت حاکم در منطقه فاصله بگیریم و چابهار سند این افتخار است.

منبع: فارس
ارسال نظر