تاریخ انتشار: ۱۵:۱۲ - ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
بن زاید و بن سلمان، پوتین را بیشتر از بایدن دوست دارند

جدایی روزافزون میان آمریکا و عربستان

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، انسانی احساساتی، آشفته حال و اغلب نزدیک بین است. او مورد توجه بایدن قرار نگرفت. با این حال معتقد است که وجهه بین المللی اش را می‌تواند به عنوان یک اصلاح طلب نجات دهد.

جدایی روزافزون میان آمریکا و عربستان

اقتصاد۲۴- واگرایی فزاینده میان ایالات متحده و متحدان کلیدی اش در خاورمیانه نه مربوط به این اواخر است و نه به این زودی‌های پایان می‌گیرد. مهم است که علت اصلی درگیر شدن ایالات متحده در خاومیانه را بدانیم: نفت.
در ابتدا واشنگتن صرفا می‌خواست جریان نفت خودش را تامین و آن را از دسترس دشمنان دور نگه دارد. با این حال، در دهه ۱۹۷۰ و با پیدایش پترو دلار، نفت اعراب برای امنیت و رفاه ایالات متحده حیاتی شد. در حالی که اتحاد جماهیر شوروی مجبور بود برای نفت حفاری کند ایالات متحده دلارش را چاپ می‌کرد. دلایل دیگری مانند ترورویسم و اسرائیل نیز بعد‌ها اضافه شدند، اما تروریسم تنها پس از مداخله آمریکا در منطقه به یک عامل تبدیل شد و اسرائیل نیز به عنوان یک متحد راهبردی حیاتی از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار بود.

به این ترتیب، معامله تضمین امنیت کشور‌های متحدش در خاورمیانه از سوی ایالات متحده در ازای فروش نفت با دلار برقرار شد. بحث بر سر این است که دقیقا چه زمانی نظام دلار‌های نفتی دیگر جواب نداد. بسیاری به رکورد بزرگ سال ۲۰۰۷-۲۰۰۹ اشاره می‌کنند و من تمایل دارم با آن‌ها موافق باشم. مگر نه اینکه از همان سال‌ها آمریکا رفته ر فته خروج از خاورمیانه را تسریع کرد. گفتگو‌ها درباره توافق هسته‌ای با ایران را کلید زد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق به رغم روابط نزدیکش با عربستان پس از حمله متحدان ایران به تاسیسات نفت عربستان دیگر آن دکمه تضمین امنیت آمریکا را فشار نداد. سیاست‌های دولت جو بایدن هم اصلا نه با تمرکز بر خاورمیانه بلکه با محوریت مقابله با چین و روسیه آغاز شدند.

آیا امارات متحده عربی و عربستان سعودی از دست ایالات متحده عصبانی هستند؟ این‌طور به نظر می‌رسد که رویکرد رهبران این دو کشور هم راستاست. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، انسانی احساساتی، آشفته حال و اغلب نزدیک بین است. او مورد توجه بایدن قرار نگرفت. با این حال معتقد است که وجهه بین المللی اش را می‌تواند به عنوان یک اصلاح طلب نجات دهد. به رغم اینها، بن سلمان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری را تحسین می‌کند و حتی از برخی جهات از او الگو می‌گیرد. مرد قدرتمندی که قدرت خود را استوار کرده و استراتژی‌های غیر متعارف و نامتقارن را دنبال می‌کند. الیگارش‌های روس همواره در دبی مورد استقبال بوده اند. امارات به طور مخفیانه اجازه ایجاد یک پایگاه نظامی چین در خاک خود را داده است. تماس امارات با بشار اسد متحد کلیدی پوتین در منطقه نیز اقدام دیگری بود که به مذاق ایالات متحده خوش نیامد. به این ترتیب می‌بینیم که عربستان و امارات هر دو نگران هستند. از دید بن سلمان و بن زاید ضمانت‌های ایالات متحده متزلزل است و بهتر که حمایت روسیه و ایالات متحده را با هم دریافت کنند.


بیشتر بخوانید: واکاوی دو احتمال درمورد سرنوشت برجام


گذشته از این نگرانی، بحران اوکراین دلیل راهبردی دیگری است. از دیدگاه بن سلمان می‌شود از بحران برای افزایش ذخایر مالی استفاده کرد حتی اگر به قیمت تغییر رابطه با غرب از یک رابطه نهادی به سمت یک رابطه تراکنشی و به خطر افتادن ثبات منطقه به دلیل تورم و کمبود انرژی و مواد غذایی باشد.

صرف نظر از خشم عربستان سعودی و امارات متحده عربی از توافق ایالات متحده با ایران، این موضوعی است که در حال رخ دادن است. نه به این دلیل که ایالات متحده به گرمی از تهران استقبال می‌کند بلکه به این دلیل که راهبرد کلان ایالات متحده نیاز به تغییر موقعیت در خاورمیانه دارد. بسیاری از استراتژیست‌های آمریکایی بار‌ها اقدام ترامپ در بیرون رفتن از توافق را برای اهداف ایالات متحده نگران کننده بیان کردند.
سعودی‌ها و اماراتی‌ها به اشتباه فکر می‌کنند که می‌توانند ضامن اصلی امنیت خود را وادار کنند تا برخلاف اهداف خود اقدام کند. آن‌ها تلاش می‌کنند از گذر کمپین‌های نفوذ، لابی و فشار و از طریق تماس با رقبای ژئوپلیتیکی آمریکا- روسیه و چین- این کار را انجام دهند. در لیست اولویت‌های آمریکا امنیت انرژی و مهار افزایش قیمت، بالاتر از احساسات محمد بن سلمان و محمد بن زاید است. روشن است که سعودی‌ها و اماراتی‌ها نمی‌توانند حوثی‌ها را شکست دهند و اگر بخواهند این جنگ را به نفع خود تمام کنند باید کاملا درگیر آن شوند. آن‌ها همچنین در جنگ افکار عمومی هم شکست خورده اند. به علاوه، حوثی‌ها حملات خود را تشدید کرده اند. اگر آن‌ها به این نتیجه می‌رسیدند که دوباره ممکن است در لیست سازمان‌های تروریستی قرار بگیرند حملاتشان را افزایش نمی‌دادند.


بیشتر بخوانید: شیخ خلیفه بن زاید رئیس امارات درگذشت


آیا امارات و عربستان به دنبال گرفتن امتیازات بلندمدت از ایالات متحده هستند؟ اگر آن‌ها نیاز ایالات متحده به عقب نشینی از تعهدات خود در منطقه را بپذیرند، معنادار است. این همان چیزی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری اسبق به نوعی خواستار آن بود وقتی گفت که منطقه باید خودش مراقب امنیت خودش باشد. در عوض، ما شاهد ظهور یک محور جدید و اعلام نشده سعودی، اماراتی و اسرائیلی هستیم که به نظر می‌رسد نه تنها بر مهار ایران، بلکه بر حفظ فشار برای مقابله با انقلاب در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا متمرکز است.
روسیه یک قدرت رو به زوال و دارای اقتصادی به اندازه نصف اقتصاد کالیفرنیا است. تنها اهرم واقعی آن سلاح هسته‌ای و گاز است. به علاوه، شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، مرکانتلیست است و از پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی دوری می‌زند و فرزندان خود را برای دفاع از محمد بن سلمان و محمد بن زاید نمی‌فرستد تا بمیرند. از این‌ها گذشته، چین و روسیه هر دو روابطی راهبردی با تهران دارند.

منبع: کارنگی / دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ ظاهر دیده نشده از محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی ۵۱ سال پیش با لباس سنتی

عکس/ شکل و شمایل درویش‌ها ۱۳۰ سال پیش با کشکول و چماق و مو‌های عجیب

عکس/ همدردی الکس خواننده معروف با قربانیان حادثه بندرعباس

عکس/ سقوط دیش‌های استارلینک در طوفان تهران

عکس/ چهره بانمک بروسلی ۸۵ سال پیش در کنار پدر و مادرش با کلاه خاص

عکس/ ژست آرنولد ۴۸ سال پیش در حال بازی کردن با یک شیر

عکس/ دیدار سلطان عمان و همسرش با ملکه الیزابت دوم با لباس‌های رسمی

عکس/ استایل دیده نشده از دکتر شریعتی ۶۷ سال پیش در کنار همکلاسی‌هایش

اینفوگرافی/ این کشور‌ها حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت نگفتند

عکس/ واکنش جنجالی نیوشا ضیغمی برای همدردی با مردم بندرعباس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مقایسه بودجه دفاعی ایران با کشورهای منطقه

پیش بینی بورس امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

عکس/ ژست خاص حاج قاسم سلیمانی ۴۴ سال پیش سوار بر جیپ در جبهه

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/ استوری کنایه آمیز مژه لواسانی به گلزار جنجالی شد

عکس/مژه لواسانی با این تصویر گلزار را خجالت‌زده کرد!

عکس/ چهره متفاوت ملک فیصل، سومین پادشاه عربستان ۷۹ سال پیش با عبای عربی

عکس/ بازیگر سریال دونگ‌یی

عکس/ قابی خاص از محسن رضایی در حال خوش و بش با سردار سلیمانی

عکس/قاب مشترک ماهور الوند با بازیگران جان سخت

عکس/ منظره بی نظیر از یک خانه روستایی در گیلان و دوران قاجار

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

عکس/ حال و هوای بازاریان در حال وزن کردن کالا در کاروانسرای مخلص اصفهان در دوران قاجار

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴/ طلا بخریم یا ارزان‌تر می‌شود؟

همه گرفتاری‌های مصرف چای پررنگ

واکنش بازار طلا و سکه به دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا چه خواهد بود؟/ شرایط واحد‌های تولیدی و توزیعی طلا بحرانی است

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴/ قیمت دلار در سرازیری

روش ساده برای رفع بوی بد دهان

عکس/ شکل و شمایل اردشیر زاهدی ۱۴ سال پیش در سوئیس

عکس کمیاب از دیدار شاه با تختی و فردین با لباس رسمی و ظاهر متفاوت

پایتخت کتاب ایران معرفی می‌شود

سلب صلاحیت ۹۰ نفر از اعضای شورا‌های شهر و روستا

عکس/امروز در اردبیل برف بارید

تصویری متفاوت از اسکله شهید رجایی

عکس/ارسال پیامک‌های حجاب به شهروندان تهرانی رسید

فیلم/طوفان امشب استان تهران در فاز ۸ پردیس

مدارس ۷ شهر این استان، فردا تعطیل است

وزیر کار: یارانه ۷۵۰ هزار نفر حذف شد

تعداد کشته‌شدگان حادثه بندر شهید رجایی رو به افزایش است

سپاه یک شناور را در خلیج فارس را توقیف کرد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و چین

دادستان اردبیل: هر گونه سگ‌گردانی از ۱۶ خرداد ممنوع است

شرط مهم کارتال؛ حضور کامل پرسپولیس در اردوی ترکیه

سانحه رانندگی برای نتانیاهو

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس: حادثه بندر شهید رجایی منشاء خارجی نداشت

عکس/واکنش به حرف‌های امروز قاسم روانبخش درباره فستیوال کوچه

دیه جانباختگان و مجروحان انفجار بندر شهید رجایی را در چارچوب تعهدمان پرداخت می‌کنیم + فیلم

آموزش‌وپرورش: قرار نیست پلیس وارد مدارس شود

وبگاه عبری: ایران ۲۰۰۰ موشک بالستیک دارد که می‌توانند به اسرائیل برسند

پنجشنبه‌ها در استان سمنان تعطیل شد