اقتصاد۲۴- قیمت دلار با آغاز هفته و در واپسین روزهای اردیبهشت با افزایش همراه شد. این روند صعودی هر چند قابل توجه نبود، اما توانست این اسکناس را از محدوده مقاومتی ۵۱ هزار و ۲۰۰ تومانی بالاتر بنشاند. امروز دلار با قیمت ۵۱ هزار و ۴۰۵ تومان معامله شد.
در هفتههای گذشته سیاستگذار با ارائه خبرهای سیاسی، شایعه و تهدید توانست قیمت دلار را از کانال ۵۵ هزار تومانی تا کانال ۵۰ هزار تومانی پایین بیاورد. اکنون معاملهگران بازار ارز سیگنالهای بازارساز را از دست رفته میدانند.
امروز سه سیگنال بازار ارز را محاصره کرد. رابطه ایران با افغانستان بر سر حقآبه هیرمند شکرآب شده است؛ این موضوع در روزهای آینده میتواند بر کاهش تقاضای ریال را در بازار هرات اثر بگذارد. از سوی دیگر بر اساس نامه شرکت توزیع نیروی برق به صنایع سیمان و فولاد، برق این صنایع در قالب سه برنامه پیشنهادی از خرداد تا مرداد امسال سهمیهبندی میشود. این موضوع نیز میتواند منجر به کاهش تولید و محدودیت عرضه دلار شود.
همچنین روز گذشته مهلت پیشفروش خودرو و افتتاح حساب وکالتی به پایان رسید و در روز جاری بازار ارز انتظار پولهای خاکستری را میکشید.
در همین راستا فردین آقابزرگی کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه مانورها و شوکهای سیاسی در هفتههای گذشته قیمت دلار را کاهش محدودی داد به تجارتنیوز گفت: «این سیاست تکراری است و در گذشته نیز شاهد تاثیر لحظهای و مقطعی چنین اقداماتی بر بازار ارز بودیم. باید توجه داشت اخبار، معیار اثرگذاری بر تعیین نرخ ارز نیست.»
وی افزود: «صبحتهایی مانند سفر پادشاه عمان یا آزادسازی دلارهای بلوکه شده تاثیرگذاری خود را بر قیمت دلار از دست داده است. از زمانی که دلار در کانال ۲۷ هزار تومانی بود تا به امروز بارها و بارها وعده ارتباطات مساعد سیاسی دادند یا فعالان اقتصادی را برای هر گونه مبادله در بازار ارز تهدید کردند.»
این کارشناس اقتصادی ابراز کرد: «در شرایط حال حاضر همانطور که در بازار الکترونیک و لوازم خانگی، خودرو و کالاهای مصرفی، دلار با قیمت بالای ۶۵ هزار تومان عرضه میشود، تارگت اصلی قیمت ارز نیز همین قیمت ذکر شده است.»
بیشتر بخوانید: ریزش قیمت دلار تا کجا ادامه دارد؟
وی خاطرنشان کرد: «مانورهای سیاسی اثر خود را در بازار از دست داده است. با اخبار و شوکهایی که در حال حاضر شاهد آن هستیم دلار نهایتا دو تا سه هزار تومان پایین میآید و اثر قابل توجهی محسوب نمیشود».
آقابزرگی در پاسخ به اینکه چه اقدامی از سوی بانک مرکزی منجر به کاهش واقعی قیمت دلار میشود گفت: «کاهش حجم نقدینگی، رشد تولید ناخالص ملی و برقراری مناسبات در سطح عالی اقتصاد با سایر کشورهای دنیا عواملی هستند که میتوانند قیمت دلار را در محدوده متعادلتری نگه دارد.»
امروز بازار ارز شاهد افزایش تقاضا بود و فعالان این بازار شانسهای از دسترفته در بازار خودرو را متقاضی خرید دلارهای جزئی میدانستند. به اعتقاد آنها این خریدهای خرد در معاملات بازار آزاد ارز قیمت دلار را در نوسان افزایشی قرار داده است.
امروز بازارهای همسایه نیز با دلار تهران همراه شدند. دلار سلیمانیه با قیمت ۵۰ هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد. دلار هرات به قیمت ۵۱ هزار و ۳۸۰ تومان رسید. امروز درهم امارات ۲۰۰ تومان افزایش قیمت داشت و با رقم ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان عرضه شد.